Lietuvių kalbos grožis – knygose vaikams

Vaizdas be pavadinimo
Pradžia:2023-02-21 10:00
Pabaiga:2023-03-11 17:00

„Taigi regi, – galvojo katinas, – kas tam sniegui – krinta jis sau kur pakliuvo, galima sakyti, taip sau krinta. Nepagalvoja apie jį, tai yra katiną, kuris susirūpino obelaite. Labai susirūpino, nes jis nori iš vienos obelaitės užsiveisti daugybes obelų. Didelį sodą. Tokį sodą, kad tris dienas reikėtų bėgti nuo vieno krašto ligi kito. Obelis prie obelies, kaip sesuo prie sesers, sau šakomis susikibusios pavasarį žydėtų, o vasarą rausvaveidžiais obuoliais šypsotų. Obuolių būtų, kiek tik nori. Vienu obuoliu ūsus išsivalai, kitu obuoliu dantis švarini, trečią prakandi, kad gardesnis skonis atsirastų burnoje.“

Ši citata iš Liudo Dovydėno knygos „Katino sodas“ atspindi Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriuje (Respublikos g. 26–4) šiuo metu eksponuojamos knygų parodos „Lietuvių kalbos grožis – knygose vaikams“ esmę. Lietuvių kalbos dienų proga parengta paroda skirta jaunesnio ir vidutinio mokyklinio amžiaus vaikams. Kviečiame su ja susipažinti ir pradinių klasių mokytojus, tėvelius, skatinančius vaikus kalbėti gražia lietuvių kalba.

Į parodą atrinktos šiuolaikinių autorių knygos, įvertintos premijomis, ir klasikų kūriniai bei vaikų literatūros tyrėjų Jono Linkevičiaus, Kęstučio Urbos pripažinti brandūs vaikų literatūros tekstai.

Reikšmingiausiems lietuvių rašytojų vaikų ir paauglių kūriniams skiriamos įvairios premijos.

IBBY Lietuvos skyriaus premijomis kasmet apdovanojamos geriausios praėjusių metų knygos. Rašytojos Vytautės Žilinskaitės knygos net tris kartus buvo pripažintos geriausiomis metų knygomis vaikams bei paaugliams.

Svarbi Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos 2004 m. įsteigta Vaikų literatūros premija. Parodoje galima susipažinti su Vaikų literatūros premijos laureatės Neringos Vaitkutės knygomis, rašytojai premija skirta už subtilų ir išmoningą tikrovės perteikimą vaizdžia ir turtinga kalba apysakose „Neišduosiu tavęs“ ir „Klampynių kronikos“.

Rasite Vaikų literatūros premija įvertintų vaikų poetų knygų – Violetos Palčinskaitės Vaikų kambarys“, Ramutės Skučaitės „Pelėda žino!“, Martyno Vainilaičio „Sidabrinė kultuvėlė“.

Parodoje eksponuojamos gražiausios literatūrinės pasakos ar pasakos-apysakos. Galima susipažinti ir su autorių, įvairiais metais patekusių į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto kasmet skelbiamą kūrybiškiausių knygų dvyliktuką, kūriniais vaikams.

Paroda veiks iki kovo 21 d.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.