Ką renkatės: knygą ar filmą? Pabandykite abu!

movies or books

Knygos gyvuoja tūkstančius metų ir padeda mums mokytis, atsipalaiduoti arba tobulėti. Skaitymas turi neįtikėtiną naudą mūsų protiniam vystymuisi, gali padėti tapti geresniais žmonėmis ir daug išmintingesnėmis būtybėmis. Manoma, kad skaitydamas knygą įgausi daugiau patirties negu žiūrėdamas filmą, net jei jie abu pasakotų tą pačią istoriją.

Tačiau yra atvejų, kai filmai turi tam tikrų pranašumų ir yra priežasčių, kodėl jie šiais laikais tokie populiarūs: tai ir greitesnis būdas tyrinėti istoriją nei skaityti knygą, ir pamatyti ryškius vaizdus, o įtaigūs aktorių vaidmenys atgaivina personažus.
Jūsų dėmesiui pateikiame keletą knygų ir jų ekranizacijų: lyginkite, vertinkite. Ir filmus, ir knygas rasite bibliotekoje.

Charles Martin. Kalnas tarp mūsų – užburiantis ir įtraukiantis romanas paliudys, kaip netikėčiausiose gyvenimo situacijose gyvybes gelbsti nejučia užgimusios meilės galia.
Nuotykių ir snieguotų kalnų kupinoje dramoje vaidina Holivudo žvaigždės – „Oskaro“ laureatė Kate Winslet ir „Auksinio gaublio“ laimėtojas Idris Elba.

J.K. Rowling. Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti – debiutinis skaitytojų pamėgtų knygų apie Harį Poterį autorės scenarijus. Pagal jį pastatytas filmas, kuriame Njuto Miglapūčio vaidmenį atlieka Oskaro laureatas Eddie Redmayne. Tai pasakiška nuotykių istorija, nutikusi penkiasdešimt metų anksčiau, nei gimė Haris – istorija apie burtininkus, draugystę, magiją ir siaubingą chaosą.

Jo Nesbø. Sniego Senis –  kriminalinis romanas su rafinuotais siaubo trilerio elementais. Tai viena šiurpiausių Jo Nesbø knygų. Filme vaidina: Michael Fassbender, J. K. Simons, Charlotte Gainsbourg, Rebecca Ferguson, Val Kilmer, Chloe Sevigny. Elektroninė knyga yra čia.

John Green. Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos –  nuostabi draugystės ir pasiaukojimo istorija, įrodanti, kad meilei kliūčių nėra. Filmas – itin jautrus, liūdnas, bet kupinas optimizmo ir gerų minčių. Elektroninė knyga yra čia.

Francis Scott Fitzgerald. Didysis Getsbis – tai pasakojimas apie XX a. pradžios amerikietiškąjį gyvenimą, apie naujo amžiaus pradžią – „džiazo amžių”, „prarastosios kartos” amžių, „amerikietiškos svajonės” amžių. Tai pasakojimas apie tuštybę ir jausmus, apie iškreiptas visuomenės normas ir turto troškimą. Populiarumo sulaukė paskutinis, ketvirtasis, 2013 m. pagal šį romaną pastatytas filmas, kuriame vaidino Leonardo DiCaprio. Juosta apdovanota dviem „Oskarais“. Elektroninė knyga yra čia.

Andy Weir. Marsietis – 2015 m. šį mokslinės fantastikos kūrinį ekranizavo režisierius Ridley Scott. Filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko aktorius Matt Damon, nominuotas septyniems „Oskarams”, pelnė du „Auksinius gaublius” ir dar kelias dešimtis apdovanojimų. Elektroninė knyga yra čia.

Władysław Szpilman. Pianistas –  knygą apie savo gyvenimą vokiečių okupuotoje, o paskui ir prieš nacių viešpatavimą sukilusioje Varšuvoje parašė žydų kilmės Lenkijos pianistas ir kompozitorius, prieškariu dirbęs nacionaliniame radijuje ir ne kartą koncertavęs su pasaulinio lygio muzikantais. 2002 m. pagal šį romaną sukurtas filmas apdovanotas trimis „Oskarais“ ir Kanų kino festivalio Auksine palmės šakele.

Thomas Harris. Hanibalas. Pradžia – Hannibal Lecter- vienas įspūdingiausių neigiamų personažų pasaulio literatūroje. Pagaliau rašytojas Thomas Harris nusprendė papasakoti apie šio veikėjo blogio prigimties ištakas. Filmo siužetas, jis išvystytas, vingrus, turintis tirštą psichikos evoliucijos pradų, herojaus kitimo, žmogiškumo ir emocinio intelekto atsisakymo.

Jurga Ivanauskaitė. Miegančių drugelių tvirtovė – ne tik užsienio autorių knygoms yra lemta virsti filmais. Lietuvoje taip pat nemažai puikių literatūros kūrinių yra pasiekę kino ekranus. Vienas jų – ši knyga. Tai kino filmas apie Moniką – moterį, kuri niekada nemėgo drugelių, nes jie šiai visuomet asocijavosi su anapusiniu pasauliu.