Jaunųjų kūrėjų galimybių tribūna „Nevėžis“, jubiliejinis renginys

Didelis tortas su užrašu NEVĖŽIS ir degančiomis žvakutėmis 10

Įvyko dešimtasis jubiliejinis projekto Jaunųjų kūrėjų galimybių tribūna „Nevėžis“ renginys. Sutikti „Jaunųjų kūrėjų almanachas 2022“ ir jubiliejinis priedas „NEVĖŽIS. Po dešimties metų“, įteiktos „Sidabrinio Nevėžio“ statulėlės Metų literatui ir Metų iliustruotojui, kiti apdovanojimai. Įspūdžiu po renginio dalinasi projekto sumanytojas Arnas Simėnas.

Ar degs žvakutės ant 11-ojo torto?

Mūsų projekto „Jaunųjų kūrėjų galimybių tribūna NEVĖŽIS“ 10 metų laikotarpis tarsi praskrido. Todėl, kad tą laiką pasidalijo beveik 1000 jaunųjų kūrėjų ir apie 40 juos pastebėjusių mokytojų, todėl, kad kasmet buvo „tortas“ – Almanachas, kurį visada puošė dvi šventinės „žvakutės“ – skulptūrėlės „Sidabrinis Nevėžis“…

Atrodo, kad dar tik užvakar kalbėjomės su Vytautu Tallat-Kelpša apie Dailės mokyklos auklėtinių, kaip iliustruotojų, dalyvavimą projekte. Puiku! Vytautas sutiko būti ir pagrindinių metų apdovanojimų literatui ir iliustruotojui skulptūrėlių autoriumi. Susitikom su poete Solveiga Ska, apipasakojau jai projekto idėją: jaunieji literatai plius iliustruotojai. Tada jau abu nukeliavome į radijo „Pulsas“ studiją pas Valdą Somovą, galų gale – jau visi trys – prikalbinome dėtis tuomečio miesto dienraščio „Panevėžio balsas“ vyriausiąjį redaktorių Lauryną Kochanauską. Pavyko. Fantastiškas rezultatas! Privačios žiniasklaidos priemonės sutiko bičiuliautis ir remti nekomercinį moksleivių projektą – provokuojantį, skatinantį vaikus pabandyti kurti!

Kuo ypatingi dešimti metai – 2022-ieji?

Visų pirma, šis sezonas vyko po dvejų metų pandemijos. Labai sunku buvo patikėti, kad tas reiškinys taip paveiks projekto tempus, dalyvių aktyvumą, net kūrybą, tematiką, žanrų pasirinkimą.

Palyginti su praėjusiais projekto sezonais, sumažėjo bandančiųjų rašyti, bet padaugėjo iliustruotojų. Padidėjo misijos „pastebėk kuriantį“ vykdytojų būrys, pasitelkiant projekto „ambasadorius“ aktyviausiose mokyklose, žiniasklaidos priemonėse.

Leidiniai ir apdovanojimai

2022 metais projekte dalyvavo 76 literatai, 69 iliustruotojai, 32 mokytojai iš 14 mokymo įstaigų (mokyklų) – Panevėžio, Pasvalio, Subačiaus (Kupiškio r.), Paįstrio, Velžio (Panevėžio r.).

Iliustruotojai ištikimi – iš Panevėžio dailės mokyklos ir Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos.

Ir – dar. Išleidome ne tik metų almanachą, tačiau papildomai ir proginį rinkinį „Po dešimties metų“. Jame – visų skulptūrėlės „Sidabrinis Nevėžis“ laureatų kūryba. Dešimt literatų, tiek pat iliustruotojų. Leidinio mecenatas – gera jaunųjų kūrėjų bičiulė UAB BURBULIUKAS (vadovai Inga ir Sigitas Tribuišiai).

Visą projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Atsirado nominacija 2022 metų dramaturgui, Ją įsteigė teatras „Menas“, kurio vadovas Anupras Jucius įteikė Domantei Teresevičiūtei, Panevėžio „Minties“ gimnazijos abiturientei „Meniečio metinį abonementą“.

Tradiciškai buvo įteiktas Panevėžio miesto mero 2022 metų prizas. Jį įteikė miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas. Jis „Už nuoseklų ir sėkmingą kūrybinio profesionalumo siekimą“ atiteko 5-osios gimnazijos abiturientei Gabijai Kopūstaitei, kuri, beje, yra 2021 metų „Sidabrinio Nevėžio“ skulptūrėlės laureatė.

2022 metų iliustruotoja ir skulptūrėlės „Sidabrinis Nevėžis“ laureate tapo Elija Murauskaitė išPanevėžio dailės mokyklos, o 2022 metų literate ir skulptūrėlės „Sidabrinis Nevėžis“ laureate –  Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos dešimtokė Austėja Dūdaitė.

Projekto sumanytojai Solveiga ir Arnas neiškentė ir šįkart, neapdovanoję savo pasirinkto autoriaus – pasvalietės Klaudijos Audickaitės. Ji gavo dovanų didįjį Elenos Mezginaitės kūrybos rinkinį ir Solveigos Ska sudarytą plaukų žinyną „Apie tai kalbasi plaukai“.

Gedimino Kartano nuotraukos