Interaktyvus žaidimas „Draugoteka“ padės geriau pažinti kitus ir save

Vaizdas be pavadinimo

Prasmingai ir įdomiai praleisti laisvalaikį 5–8 klasių mokiniams padės nauja mobilioji programėlė „Draugoteka“, kuri buvo pristatyta Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje.

Tai naujas, inovatyvus skaitymo skatinimo žaidimas pritaikytas „Android“ ir iOS operacinių sistemų mobiliesiems įrenginiams. Šis žaidimas ne tik ugdo moksleivių įprotį skaityti, gilinti žinias, domėtis vertinga literatūra, bet ir padeda skaitymo patirtis pritaikyti socialinių santykių kūrimui su aplinka, spręsti iškylančias problemas, skatina kūrybinę saviraišką.

Virtualios bibliotekos erdvėse žaidėjas sutinka penkis nepažįstamus paauglius – Joną, Klaudiją, Luną, Saulę ir Elijų. Visi jie skirtingo būdo, pomėgių, įpročių, turintys skirtingą gyvenimo patirtį. Žaidėjui reikia su jais susidraugauti ir gauti kuo daugiau tikrą draugystę žyminčių širdelių.

Mobiliosios programėlės „Draugoteka“ pristatymai vyksta Panevėžio, Kauno, Klaipėdos regionų bibliotekose. Ji jau buvo pristatyta 13 Panevėžio regiono bibliotekų. Dalyviams patinka smagios užduotys, pažintys bei bendravimas.

Pristatymo renginys

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka interaktyvaus žaidimo pristatymo renginyje sulaukė šia programa susidomėjusių mokinių ir ugdymo specialistų iš Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos ir Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos.

„Renginio tikslas – pristatyti interaktyvų žaidimą „Draugoteka“ ir sukurtą edukacinę programą „Žaidžiame „Draugoteką”, sudominti bei paskatinti 5–8 klasių moksleivius žaisti žaidimą ir dalyvauti organizuojamose edukacinėse veiklose. Projekto pabaigoje bus organizuojami dalyvių apdovanojimai. Nugalėtojai bus apdovanoti prizais, skatinančiais pažinti savo kraštą ir kultūrą su draugais, klasės draugais, šeimos nariais ar mokytojais“, – kalbėjo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Regiono bibliotekų strateginės plėtros skyriaus projektų vadovė Raimonda Gvozdienė.

Renginio vedėjas Valdemaras mokinius įtraukė į smagių užduočių virtinę, jų metu supažindindamas su visais „Draugotekos“ ypatumais, personažais ir kartu atkreipdamas dėmesį į socialinių santykių kūrimo svarbą, į skaitymo skatinimą, į lietuvių kalbos puoselėjimą ir žodyno turtinimą.

„Tie žaidimai nebuvo parengti tik tam, kad paprasčiausiai pažaistum. Viename išgirdome apie žaidimo dalyvius, kuo jie yra unikalūs, ko iki šiol apie juos gal net nežinojo klasės draugai. Kartu rasta bendrumų su kitais. Supratome, kaip knygos tobulina mūsų žodyną. Renginio vedėjas ne kartą atkreipė dėmesį, kad vieną ar kitą įdomų dalyką sužinojo perskaitęs knygą, tai paskatinimas jauniems žmonėms skaityti, ieškoti naujų faktų“, – mobiliosios programėlės pristatymo renginio privalumus vardijo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios  bibliotekos edukacijų koordinatorė Rasa Railaitė.

Žaiskite „Draugoteką“

Mokiniai kviečiami ne tik išbandyti „Draugotekos“ programėlę, bet ir dalyvauti su šiuo žaidimu susijusioje edukacijoje „Žaidžiame „Draugoteką“, kurią sudaro penki edukaciniai užsiėmimai: „Saulė ir netikėti atspindžiai knygose“, „Klaudija ir paguodos paieškos knygose“,Elijus ir stebuklingi nuotykiai knygų puslapiuose, „Jonas ir rūpesčių sprendimo būdai knygose“, „Luna ir nepaprastos knygų herojų savybės“.

Įdomiai parengtose edukaciniuose užsiėmimuose dalyviai kartu su minėtais personažais atliks įvairias kūrybines užduotis, analizuos ir interpretuos knygų ištraukas, savo gyvenimo patirčių ir atsakymų į kilusius klausimus ieškos literatūroje. Tai ir pažintis su vertinga literatūra, ir galimybė pažinti labai savitus personažus, ir patiems geriau suprasti save.

Užsisakyti edukacijas galima el. paštu edukacijos@pavb.lt, tel. +370 616 19 703.

„Draugotekos“ programėlėje minimas knygų sąrašas. Tas knygas specialiose lentynose pristato 39 Panevėžio, Klaipėdos, Kauno regionų bibliotekos. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje knygų lentyna „Draugoteka“ įrengta centrinių rūmų Periodikos skaitykloje (III a.), ten vyks ir projekto edukacijos.

Šalia specialių knygų lentynų įrengti ir „Draugotekos“ knygomatai. Jaunieji skaitytojai gali pasiimti ar grąžinti leidinius nekontaktiniu būdu, bet kuriuo jiems patogiu laiku, naudojantis mobiliąja programėle.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos „Draugotekos“ knygomatas įrengtas šalia rekonstruojamo Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriaus (Aukštaičių g. 4).


Visos šios veiklos vykdomos įgyvendinant projektą „Inovatyvūs Lietuvos bibliotekų skaitymo skatinimo sprendimai vaikų ir jaunimo socialinių santykių kūrimui su aplinka“, kurio vykdytojas – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka.

Projekto partneriai: Kauno apskrities viešoji biblioteka, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka, kūrybinė studija BLACK BOOK (Norvegija).

Informacinis partneris: Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Projektas finansuojamas 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų priemonės „Kultūros prieinamumo plėtojimas ir kultūrinio švietimo stiprinimas“ lėšomis.