In memoriam. Didelis mokytojos gyvenimas

Vaizdas be pavadinimo

Netekome mokytojos, mūsų bibliotekos bičiulės – vasario 13-ąją, eidama 104-uosius metus, mirė Valė Kazėnaitė-Zablockienė (1919–2023).

Gimė 1919 m. gruodžio 27 d. Sindriūnuose (Pasvalio vlsč.). Mokėsi Sindriūnų pradžios mokykloje, Pasvalio aukštesniojoje komercijos mokykloje. Studijavo Šiaulių mokytojų seminarijoje. 1942 m. ištekėjo už pedagogo Petro Zablocko. Šeima užaugino dukrą Danguolę. V. Zablockienė mokytojavo Biržuose, Pabiržėje, Joniškėlyje ir kitur. Vyrui grįžus iš tremties į Lietuvą, šeima apsistojo Panevėžyje.

Ilgametė bibliotekos darbuotoja Stasė Mikeliūnienė prisimena: „Ne, Valė Zablockienė nebuvo paprasta mokytoja. Tik pati norėjo tokia būti. Ji – mūsų meto istorija, žmogus – epocha. Mokytojai teko mokytis ir dirbti Nepriklausomoje Lietuvoje, o šaliai praradus nepriklausomybę, patirti brutalią tikrovę. Teko slėpti savo pažiūras, būti saugumo prižiūrimai ir persekiojamai. Valė buvo politinio kalinio žmona. Meluoti vaikams negalėjo, todėl teko nuolat keisti gyvenamąją vietą, slėpti, kad yra politinio kalinio žmona, nepatikima sovietų valdžiai. V. Zablockienė formavo mokinių nuostatas, pasaulėžiūrą, supratimą. Ilgiausiai teko mokytojauti Panevėžio pradinėje mokykloje, vesti pradinukus į žinojimą, puoselėti lietuvių kalbą ir literatūrą. Labai mylėjo vaikus ir darbą.

Išsaugojo savo ir vyro kūrybą, prisiminimus. Jie turtingi ir prasmingi. Atskleidžia daugybę istorinių faktų, susitikimų su žymiais žmonėmis, partizanais. Iki mirties išsaugojo atmintį, šviesų protą, gerumą ir tikrą žmogiškąją meilę. Mokytojos Valės Zablockienės gyvenimo istorijos atsiminimas vertas įprasminimo“.

Biblioteka rankraštyne saugo Valės ir Petro Zablockų archyvą.

Nuoširdžiai užjaučiame dukterį Danguolę ir artimuosius.

Velionė šarvojama vasario 16 d. 14 val. „Grauduvos“ mažojoje salėje.

Išlydėjimas vasario 17 d. 12 val., laidotuvės Biržų miesto evangelikų reformatų kapinėse.