Skaitomiausios 2022 metų knygos. Ar skaitėte?

Mergina skaito knygų lentynų fone

Smalsu sužinoti, kokios knygos bibliotekoje buvo populiariausios praėjusiais metais? Galbūt ieškote rekomendacijos, ką skaityti, o gal norite pasitikrinti, ar jūsų skaitymo atradimai sutampa su kitų skaitytojų? Dalinamės praėjusiais metais skaitomiausių, daugiausiai skolintų knygų sąrašu.

Anyta

 Sally Hepworth „Anyta“ 

USA Today
 ir AMAZON UK Kindle bestseleris, laukiamiausia 2019-ųjų Goodreads knyga, Cosmopolitan geriausia mėnesio knyga, Amazon geriausia mėnesio knyga.
Tai daugiasluoksnis romanas apie šeimos santykius ir lemtingus pasirinkimus. Galima jį skaityti kaip painią detektyvinę istoriją, bet greičiau tai – psichologinė drama, atskleidžianti sudėtingus veikėjų charakterius ir veiksmų motyvus.

Man labiausiai patiko stebėti, kaip visa jų šeima bendrauja tarpusavyje. Istorija išties nebanali. Ir neanekdotinė, kaip galimai galvojame kalbėdami apie anytas. Knygos skyriai sudėlioti taip, kad tie patys įvykiai aprašomi tiek iš Liusės, tiek iš Dajanos perspektyvų. Vienas pasakoja apie dabartį, o kitas štai prisimena praeitį.
Šaltinis čia

bevardes-mergaites

 Serena Burdick „Bevardės mergaitės“ 

Rašytoja Serena Burdick romane  apjungia draugystės, seserystės bei žmogaus stiprybės temas. Taip pat ji pasakoja istoriją apie mergaičių pataisos namus ir jų gyventojų patirtį, paremtą tikrais faktais.

Knyga nukelia į paauksuotą Niujorko amžių 1910-aisiais, kai gatvėse žygiavo sufražistės, profesinės sąjungos kovojo dėl geresnių darbo sąlygų, o merginos buvo uždarytos į Gailestingumo namus, nes išdrįso pažeisti taisykles. 

Tai pasakojimas apie išlikimą, drąsą ir pilnametystę XX amžiaus pradžios Niujorke, meistriškai supintas iš moterų, nukentėjusių nuo prieglaudų, istorijų, pasakojantis užburiančią istoriją apie jėgą, apgaulę ir nenutrūkstamą ryšį tarp seserų.

chemijos-pamokos

Bonnie Garmus „Chemijos pamokos“ 

Šmaikštus, įžvalgus romanas yra toks pat originalus ir patraukiantis kaip ir jo pagrindinė veikėja.

„Chemijos pamokos“ yra tyro oro gūsis – šmaikštus, įkvepiantis, gaiviai viltingas romanas su išskirtiniais veikėjais. Knyga teikia nepaprastą malonumą: ironiška, šilta ir traukianti skaityti.“
Claire Lombardo, The Most Fun We Ever Had autorė

„Ak, ši knyga! Labai rekomenduoju ją perskaityti „Chemijos pamokos“ – tai vilties istorija. Pasakojimas, kaip išlikti ištikimam sau ir nepriimti kitų tau primestų apribojimų. Elizabetė Zot mane pribloškė savo intelektu, sąžiningumu ir tvirta asmenybe.
Laikui nepavaldi knyga, parašyta su audringa elegancija, juodu humoru ir maloniais siužeto vingiais. Elizabetė Zot yra legendinė veikėja: feministė, kuri nesileidžia sutraiškoma, motina, tikinti, kad jos vaikas – asmenybė, kurią reikia puoselėti, o ne formuoti. Susipažinę su ja į pasaulį pradėsite žiūrėti kitaip.“
Pandora Sykes

Emmi

Aldona Ruseckaitė „EMMI“ 

Rašytojo Vinco Mykolaičio-Putino laikas tolsta, bet jo asmenybė ir prieštaringa biografija nepaliauja dominti ir kelti nuostabos. Šios knygos autorė žvelgia į klasiko gyvenimą – nuo kūdikystės iki paskutinio atodūsio – per santykį su keturiomis jam svarbiomis moterimis.

Knygoje atveriamas jautrus rašytojo santykis su motina Magdalena, skaudžiai išgyvenusia sūnaus santuoką. Čia atskleidžiamas ypatingas Vinco ir jo sesers Magdalenos – taip pat poetės – ryšys: Vincas jaunėlę leido į mokslus, su ja dalijosi kūrybiniais sumanymais, buitimi, ilgėjosi jos, pasitraukusios į tolimąją Australiją. Komplikuoti santykiai poetą siejo su studente Emilija, po devynerių bendravimo metų tapusia jo žmona, ir į sudėtingus trisdešimt dvejus Mykolaičių santuokos metus įsiterpusia kita profesoriaus studente – Irena, kuri įkvėpė brandų poetą gražiausiems poezijos posmams ir teikė stiprybės sunkiausiomis valandomis.

Šios knygos pavadinimas sudarytas iš keturių pirmųjų Vinco Mykolaičio-Putino gyvenimo moterų vardų raidžių – motinos Magdalenos, sesers Magdalenos, žmonos Emilijos ir mūzos Irenos.

Tess Gerritsen „Išgirsk mane“ – „New York Times“ bestselerių autorės Tess Gerritsen intriguojančiame trileryje Džeinė ir Mora tiria žiaurią žmogžudystę ir siaubingas jos pasekmes, o Džeinės bebaimė mama Andžela šįkart ir pati įsivelia į mįslingą istoriją.

Sarit Yishai-Levi „Jeruzalės grožio karalienė“ – veiksmas apima laikus nuo Holivudo aukso amžiaus ir niūrių Antrojo pasaulinio karo metų iki Izraelio valstybės susikūrimo ir spalvingo aštuntojo dešimtmečio Londone.

Jo Nesbø „Karalystė“ – naujausias autoriaus romanas, kuriame šaltakraujiškai narstomos didelės mažo miestelio paslaptys, šeimos ir ištikimybės jai temos.

C.W. Gortner „Marlena – Marlena Dytrich smarkiai pralenkė savo laiką ir dėl prieštaringo elgesio dažnai sulaukdavo kritikos, bet niekas negalėtų paneigti, kad ji – viena ryškiausių XX a. Holivudo žvaigždžių.

Santa Montefiore „Paskutinė vasaros šventė“–  naujas, kupinas humoro ir jausmų romanas.

Delia Owens „Ten, kur gieda vėžiai – ne tik istorija apie meilę ir nusikaltimą, ne tik odė laukinei gamtai. Tai skausmingai gražus pasakojimas apie žmogaus sugebėjimą išlikti.

2022 m. skaitomiausios knygos: ne grožinė literatūra

atominiai-iprociai

James Clear „Atominiai įpročiai“ 

Knygoje  įpročių ir sprendimų priėmimo guru James Clear pasakoja, kaip pačiais paprasčiausiais būdais susikurti įpročių sistemą, kuri padėtų, o ne trukdytų gyventi taip, kaip norite.

Tereikės menkų pokyčių, o rezultatai bus akivaizdūs. Būtent tai žada autorius ir su kaupu išpildo knygoje „Atominiai įpročiai: lengvas ir patikrintas būdas išsiugdyti gerus įpročius ir nugalėti blogus“. Vienas populiariausių pasaulyje lektorių, kurio patarimų klausia milijonai žmonių, tarp jų ir garsiausių pasaulyje sporto lygų bei komandų vadovai, atskleidžia savo sukurtą sistemą, kuri pakeis jūsų požiūrį į sėkmę ir tobulėjimą.

 

atsikratykite-iprocio-buti-savimi

Joe Dispenza „Atsikratykite įpročio būti savimi“

Knyga ne tik suteiks jums žinių, kurios būtinos keičiant bet kurią savo asmenybės pusę, bet ir išmokys praktikų, leisiančių išties tai padaryti ir tapti kitu žmogumi. Dr. Džo demistifikuoja senovines sampratas, taip pat nutiesia tiltą tarp mokslo ir dvasingumo. Įkvepiantys jo seminarai ir paskaitos padėjo tūkstančiams žmonių iš 24 pasaulio šalių pakeisti savo gyvenimus keičiant vidų. Atsikračius įpročio būti savimi ir išties permainius protą, gyvenimas niekada nebebus toks, koks buvo!

„Linksmas ir itin įtaigus dr. Džo Dispenzos mentalinių ir emocinių schemų permontavimo žinynas skelbia paprastą, bet sykiu galingą žinią: jūsų šiandienos mintys lemia rytojaus gyvenimą.“
Lynne McTaggart, bestselerių „Laukas“ (The Field), „Ketinimo eksperimentas“ (The Intention Experiment) ir „Ryšys“ (The Bond) autorė

gyvenimas-po-priedanga-10-metu-elitiniame-ca

Amaryllis Fox „Gyvenimas po priedanga“

Tai The New York Times bestseleris, knyga išversta į 14 kalbų. Pagal „Gyvenimą po priedanga“ Apple TV+ kuria vaidybinį serialą, pagrindinį vaidmenį jame atliks „Oskaro“ laimėtoja Brie Larson.

Kaip dažnai, žiūrėdami filmus apie šnipus, sudvejojate – ar jie išties sugeba taip meistriškai užverbuoti informatorius? Be vargo atsikratyti uodegos? Lyg talentingiausi aktoriai persikūnyti į smalsius turistus ar naujų rinkų ieškančius verslininkus?

 

Jeffrey E. Young „Ištrūk iš spąstų – Knygoje pateikiama programa yra subtili, aiški ir išlaisvinanti. Tai novatoriškas požiūris į emocines problemas ir jų sprendimą.

Matthew Dennison „Karalienė – biografijoje apžvelgiami karališkojo gyvenimo džiaugsmai ir pergalės, nusivylimai ir netikėti likimo vingiai, įvertinami pasiekimai moters, kuri didžiosios tautos dalies laikoma puoselėjamų britiškų vertybių: tarnystės, pareigos, pastovumo, dosnumo ir stoicizmo, – gynėja.

Bessel van der Kolk „Kūnas mena viską – šiame New York Times bestseleryje novatoriškų pažiūrų tyrinėtojas pakeičia mūsų suvokimą apie traumas ir pasiūlo naują, drąsią paradigmą, kaip pasveikti.

Giedrė Kaukaitė „Mano Eldoradas“ – „Unikalaus balso ir didžiulės muzikinės patirties, jautrios meninės klausos ir aštrios plunksnos muzikė apmąsto savo kūrybinio kelio vingius ir sutiktų menininkų portretus Lietuvos ir pasaulio kultūrinėje aplinkoje.“ Rūta Stanevičiūtė

Irma Laužikaitė „Nelly Paltinienė. Tu ateik į pasimatymą – ši biografinė knyga, be abejo, bus įdomi ne tik ištikimiausiems scenos primadonos gerbėjams, bet kiekvienam, kuris ieško įkvėpimo, atkakliai siekia savo svajonės ir bando atsilaikyti prieš gyvenimo audras? 

Richard Shepherd „Ne sava mirtimi“ – susipažinkite su teismo medicinos patologu dr. Richardu Shepherdu: jis narplioja neaiškių ar staigių mirčių užmintas mįsles.

Matthew McConaughey „Žalia šviesa“ – kino akademijos apdovanojimą pelniusio, „Oskaru“ apdovanoto aktoriaus atsiminimai „Žalia šviesa“, kupini šmaikščių nutikimų, laisvūnų išminties ir sunkiai išmoktų pamokų, kaip džiaugtis gyvenimu.