Pristatyta Trečiojo amžiaus universiteto mobiliografijos būrelio fotografijų paroda

paroda-mezginaite

Sausio 5-osios popietę Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinyje – Parko bibliotekoje – įvyko Trečiojo amžiaus universiteto Panevėžio skyriaus mobiliografijos būrelio parodos „Rudens paletė“ pristatymas, o kūrybos popietę „Kūrybiškai žvelgiu į rudenį“ vedė  minėto būrelio mokytoja – fotomenininkė Milda Butkevičiūtė.

Nors už lango – balta žiema, tačiau nuo sausio 3 dienos Parko bibliotekoje yra eksponuojama Trečiojo amžiaus universiteto Panevėžio skyriaus mobiliografijos būrelio fotografijos darbų paroda „Rudens paletė“. Tai jau antroji šio būrelio paroda pristatoma bibliotekoje. Pasak užsiėmimų vadovės Rimos Šeibokienės, ši paroda ypatinga tuo, kad nuostabūs rudens vaizdai yra nufotografuoti ne profesionaliais fotoaparatais, o mobiliaisiais telefonais. Būrelio nariai fotografijos žinių semiasi iš fotomenininkės Mildos Butkevičiūtės.

Renginio pradžioje būrelio vadovė Rima Šeibokienė ir mokytoja Milda Butkevičiūtė pristatė parodos darbų autores: tai Vilita Jansonaitė, Stanislava Juozapaitytė, Zina Matulionienė, Vitalija Naruševičienė, Liucija Samkuvienė, Silva Skačkauskienė, Danguolė Vyšniauskienė, Angelija Zaradniukaitė, Valerija Žemaitienė ir Rima Šeibokienė. Kai kurios moterys ne tik mokosi fotografuoti, bet ir kuria poeziją, priklauso Trečiojo amžiaus universiteto Panevėžio skyriaus literatų būreliui.

Mobiliografijos būrelio mokytoja ir fotomenininkė Milda Butkevičiūtė papasakojo apie save ir savo kūrybinį kelią. Nuo vaikystės mėgusi piešti, Milda vėliau mokėsi Panevėžio Dailės mokykloje. Ją baigusi suprato, kad toliau mokslus tęs tik Vilniaus Dailės akademijoje. Įstojusi studijuoti tekstilės meno, menininkė po kurio laiko pajuto norinti studijuoti fotografiją. Dar būdama studente, Milda Butkevičiūtė ėmė domėtis ne tik vaizdais, tačiau ir garsais. Taip atsirado paroda „Miesto garsovaizdžiai“. Šiuo metu fotomenininkė kolekcionuoja garsus – kai kurie jų jau turi vaizdus, kiti – dar ne. Milda Butkevičiūtė domisi dailės terapija, psichologija, yra surengusi ne vieną performansą. Fotomenininkė yra laisvai samdoma fotografė, o dabar jos gyvenime atsirado ir andragogika. Jos didžiausias tikslas – kitus įkvėpti kūrybai.

Renginio metu Milda Butkevičiūtė dalinosi fotografijos meno subtilybėmis. Ji pataria pradėti fotografuoti tai, kas kiekvienam yra gražu, patinka, įdomu ir traukia. Fotomenininkė papasakojo apie fotografavimo rakursus,  nuotraukoms būdingą asimetriją ir šviesos svarbą. Dar vienas Mildos Butkevičiūtės patarimas pradedantiesiems – svarbu domėtis fotografija, lankytis parodose, domėtis fotografuojančiais asmenimis ir jų darbais, skaityti atitinkamą literatūrą.

Kūrybiškai praleidę ketvirtadienio popietę, parodos atidarymo dalyviai apžiūrėjo parodą, gyrė fotografijų autores už puikiai pagautus kadrus, bendravo su Milda Butkevičiūte.

Parko biblioteka kviečia užsukti ir pamatyti Trečiojo amžiaus universiteto Panevėžio skyriaus mobiliografijos būrelio narių fotografijų darbų parodą „Rudens paletė“. Bibliotekoje ji bus eksponuojama iki sausio 31 d.

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui