„Kaip aš suprantu laisvę?“: Sausio 13-oji

zarasai-sausis

Sausio 13-oji – diena, kai Lietuva apgynė savo Laisvę. Mūsų tauta įrodė, kad laisvės dvasios ir vienybės nepajėgūs sunaikinti net galingi  tankai. 1991 metų sausio 13-osios naktį prie televizijos bokšto kruvinoje kovoje grūmėsi sovietų kariuomenės tankai ir ginkluoti kariai su beginkliais taikiais Lietuvos gyventojais. Nelygioje kovoje žuvo net keturiolika lietuvių, jauniausiam buvo išaušę tik septyniolika pavasarių. Kiekvienais metais sausio 13-ąją vyksta minėjimai, skirti Laisvės aukoms pagerbti. Renginiuose dalyvauja suaugusieji ir mokiniai.

Sausio 13-ąją Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos IV c klasės mokiniai su mokytoja Laimute Lumbiene dalyvavo Vaikų literatūros skyriaus organizuotoje popietėje „Kaip aš suprantu Laisvę?“. Skaitydami rašytojo Liudviko Jakimavičiaus literatūros tekstą apie sausio 13-ąją prie Vilniaus televizijos bokšto, sužinojo apie lietuvių vienybę. Tekstuose sekdami tos kruvinos nakties įvykių aprašymus chronologine seka sužinojo kodėl TAI įvyko. Kaip ryžtingai buvo nusiteikę susirinkusieji perskaitė Zarasų krašto gyventojo Sauliaus Žalkausko prisiminimuose, publikuotuose laikraštyje „Zarasų kraštas“. Baigę literatūrinę Sausio 13-osios kelionę moksleiviai apžiūrėjo įvykių akimirkas užfiksuotas nuotraukose. Išsirinkę po nuotrauką, pirmiausia jas aptarė porose su draugais. Po to papasakojo visiems dalyviams kas užfiksuota, koks laikas, įvykis, nuotaika. Po pažinties su tragiškos sekmadienio nakties įvykių kronika ir įvykių užfiksuotų nuotraukose aptarimo vyko refleksija. Dalyviai popieriaus lapeliuose užrašė savo emocinę būseną. Papasakojo kodėl vieni jaučiasi liūdni, neramūs, nustebę, susidomėję, kiti – laimingi.

Kūrybinėse dirbtuvėse „Sausio 13-osios naktis piešiniuose“ pavaizdavo tragiškos nakties įvykius, Lietuvos gyventojų vienybę, ryžtą. Moksleivių piešinių ekspozicija bus parengta Vaikų literatūros skyriaus edukacinėje erdvėje.

Laisvės gynėjų diena paminėta taip pat Salako bibliotekoje. Vyko viktorina „Pažinkim Lietuvą kartu“. Kol vyresnieji tikrinosi savo istorines žinias viktorinoje, mažieji dalyviai spalvino ir išpuošė biblioteką trispalvėmis ir Laisvės gynėjų dieną vienijančiu simboliu – Neužmirštuolės žiedais.

Laukdami viktorinos rezultatų, dalyviai vaišinosi arbata. Komisijai įvertinus atsakymus, mokytoja Reda Putrimaitė paskelbė rezultatus ir patikslino neatsakytus viktorinos klausimus. Bibliotekininkei pamaloninus prizais, dalyviai nuskubėjo į Salako kultūros namų salę žiūrėti kino filmo.

Ačiū už bendrystę Salako kultūros namų darbuotojams Ritai ir Ignui, Salako atviros erdvės jaunimui ir vadovei Kristinai organizuojant šios prasmingos sukakties paminėjimą.

Viešosios bibliotekos ir filialų languose degė vienybės ir pergalės žvakutės. Vertinkim Laisvės dovaną – kurdami Lietuvą, jos ateitį ir gerovę.

Parengė Zina Černovienė, Danutė Koroliova
Nuotraukos Inesos Dumbravienės, Igno Matušovo

Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka