Graudžiai juokinga Arkadijaus Vinokuro kelionė vidiniu žmogaus landšaftu

Vaizdas be pavadinimo
Data:2023-01-17
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Sausio 17 d. 17.15 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos konferencijų salėje – aktoriaus, rašytojo, publicisto, bardo Arkadijaus Vinokuro knygos „Taksi Kristaus išpažintis“ pristatymas ir autorinių dainų vakaras.

„Ilgiuosi minties, kylančios iš širdies gelmių, nes tik tokia mintis virsta žodžiu, griaunančiu nepasitikėjimo sienas, suartinančiu, o ne atstumiančiu, gerbiančiu, o ne niekinančiu. Ilgiuosi žodžio, dar nepraradusio prasmės, žodžio, negailestingai rėžiančio širdį. Randas liks jį sakančiajam, jį priėmusiajam. Tas, kuris neturės rando, bus apšauktas melagiu, apipiltas degutu ir plunksnomis, jis bus varomas gatvėmis visų pajuokai, išmestas lauk iš bendrijos, kad vienišas ir svetimas tarp kitų svetimųjų ir vienišųjų atgailautų. Kai jis grįš, aš būsiu pirmas, kuris paduos jam ranką“. 

Kaip teigia A. Vinokuras, naujasis kūrinys paliečia daugybę temų. Tai žmogaus kelionė savo landšaftu – svarstymai ir amžinas ieškojimas, kas jis yra ir kodėl, kokia būties prasmė. Fantasmagorinė autobiografija, įtraukianti realius Lietuvos žmones, situacijas ir įvykius, kuriuos skaitytojui nebus sudėtinga atpažinti. Net ir pakeistais vardais. Taksi automobiliuose verdantis gyvenimas ir pokalbiai su žmonėmis, patikėjusiems savo gyvenimus vairuotojui.

„Taksi Kristaus išpažintis“ – tai ir autoriaus įsitikinimas, kad Lietuva Vilniumi nesibaigia ir su juo nesutampa. Pagaliau – Ukrainos ir rusijos karo akivaizdoje – tai perspėjimas, kaip nuo demokratijos greitai galima pereiti prie diktatūros. Jeigu kasdien nesaugosime savo laisvės.

Autorius sako, kad jo knyga – tai naujo sintetinio žanro paieškos, o pasakojimas – lyg laikrodžio švytuoklė: nuo tragizmo, dramos iki farso. Graudžiai juokinga.

Itin spalvinga ir sudėtinga A. Vinokuro biografija bei profesinis, kūrybinis kelias. Gimė 1952 m. Kaune, baigė Modrio Tenisono teatro ir pantomimos studiją. Mokėsi Juozo Gruodžio konservatorijoje, Stokholmo universitete. Čia atsidūrė, kai sovietmečiu buvo priverstas emigruoti – iš pradžių į Izraelį, vėliau išvyko į Švediją. Turėjo šios šalies pilietybę, bet 2012 m. atsisakė.

Buvo teatro dėstytojas Švedijoje, Norvegijoje, Danijoje, Australijoje. Kūrė ir režisavo spektaklius.  Vaidino teatruose, cirkuose, dirbo Lietuvos ir užsienio televizijose, kūrė laidas, programas, dalyvavo projektinėse veiklose, prodiusavo filmus. Daugiau kaip 45 metus užsiima žurnalistine veikla. Aktyviai dalyvavo politikoje. Parašė 6 knygas vaikams, o „Taksi Kristaus išpažintis“ – 4-oji jo knyga suaugusiesiems.

Prezidento apdovanotas atminties ženklu už veiklą siekiant Lietuvos narystės NATO, Lietuvos žurnalistų sąjungos – medaliu už nuopelnus žurnalistikai.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.