Edukacija „Eglė, žalčių karalienė“ patiko ugdymo specialistams

Vaizdas be pavadinimo

Minint Tarptautinę edukacijos dieną Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, vyko edukacinės programos „Eglė, žalčių karalienė“ praktiniai pristatymai, skirti ugdymo specialistams.

Programą stebėjo mokytojai, bibliotekininkai, socialiniai darbuotojai ir kiti, atsakingi už moksleivių švietimą. Edukacijos metu dalyviai prisistatė, diskutavo, klausėsi interaktyvios pasakos, žaidė žaidimus ir dalinosi įžvalgomis.

Kaip unikalus pasakos sekimo būdas svečiams padėjo pajusti kūrinį?

Šnibždėjimas imitavo gyvates, purškiamas vanduo – rasą, dalyviams buvo dainuojama, rodomos klumpės ir kiti pasakoje minimi daiktai, klausytojų pečius lietė iš medžiagos pagaminti žalčiai, per rankas buvo siunčiami Eglės marškiniai, balta antklodė imitavo baltos putos bangavimą, raudona – kraujo ir dar daugiau.

Džiaugiamės, kad turime motyvuotų specialistų, kurie domisi naujovėmis ir nori bendradarbiauti.

Svečiai programą ir sutiko, ir palydėjo su šypsenomis. Edukacija skirta supažindinti ir sudominti viena garsiausių lietuvių liaudies pasakų „Eglė, žalčių karalienė“ ir pasakojimo meno (storytelling) metodu.

Edukacijoje derinant skirtingas meno rūšis lavinamas estetinis pojūtis, vaizduotė. Demonstruojant liaudies buities įrankius gilinamos etnokultūrinės žinios, domėjimasis lietuvių liaudies kultūra, o refleksijos klausimai paruošti taip, kad skatintų socialinį sąmoningumą.

Edukacinės programos temos – etnokultūra, literatūra, bet galima rasti ir kitų potemių. Edukacija siejasi su lietuvių liaudies kultūra, etnokultūra, mitologija, pasakomis.

Norime atkreipti mokytojų dėmesį apie sąsajas su bendrosiomis programomis: lietuvių kalbos pamokose šią edukaciją galima sieti su tautosaka, jos atspindžiais poezijoje, istorijos pamokose – su lietuvių liaudies buitimi, gamtos pamokose – su medžių pažinimu. Etikos pamokose kalbant apie įvairias temas: laimę, meilę, nesupratimą, išdavystę ir daugelį kitų.

Multisensorinis pasakojimas, taikant skirtingus metodus, yra skirtas 4–6, 7–9 ir 10–12 klasių moksleiviams ir suaugusiems.

Registruotis į šią programą galima vasario mėnesį taip, kaip ir į kitas edukacines programas: tel. 8 616 19 703, el. paštu edukacijos@pavb.lt