Bitės knygų klubas – atokvėpio ir pažinimo salelė šiuolaikiniame pasaulyje

Vaizdas be pavadinimo

Skaitymo aistra – gražus pomėgis, kuris Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje vienija grupę entuziastų, laisvalaikį skiriančių įvairių literatūros žanrų pažinimui. Nuo 2016 m. veikiantis Bitės knygų klubas buria geros literatūros mylėtojus, skatina patirti bendrystę, užmegzti ilgalaikes draugystes. Rugsėjį Bitės knygų klubas pradėjo jau septintąjį sezoną.

Susitikimuose skaitymo aistruoliai dalijasi potyriais ir įžvalgomis apie perskaitytas knygas, aptaria pripažintus, kritikų įvertintus kūrinius, kuriuos išsirenka patys. Susitikimus vedanti energingoji dr. Jūratė Baltušnikienė sako, kad Bitės knygų klubas – puiki bendrystės erdvė, kurioje – tikrasis literatūros stebuklas. Čia susirenka skirtingo amžiaus ir patirčių skaitytojai, diskutuodami dalijasi perskaityto kūrinio interpretacijomis, o tai dar labiau leidžia išjausti knygą, pamatyti tai, ko galbūt pačiam skaitant nepavyko įžvelgti. Klube žmonės stabteli, labiau įsiklauso vieni į kitus, giliau apmąsto, reflektuoja perskaitytus tekstus. Pasak Jūratės, tai netgi savotiška terapinė veikla, atokvėpio salelė skubančiame, nervingame pasaulyje.

Klubą nuo pat pirmojo susitikimo lankanti Rita teigia, jog jai labai patinka čia kuriama atmosfera, kad diskutuodami klubo nariai remiasi asmenine patirtimi, o šaunios vadovės Jūratės dėka diskusijose paliečiami platūs kultūriniai kontekstai.

Klubo narei Laimai labai svarbu, jog čia ne tik jaučia sielos atgaivą, bet ir gauna vertų perskaityti knygų rekomendacijų. Laimai antrina Gintarė, Regina bei Aldona, kurios sako visada labai laukiančios naujo susitikimo, nes čia laikas prabėga nepastebimai ir be galo smagiai.

Bitės knygų klubas ieško veiklų įvairovės. Susitikimai vyksta nebūtinai tik bibliotekos erdvėse: maloniam knygos aptarimui pasirenkamos jaukios kavinės, o jei esama perskaityto kūrinio pastatymo, apsilankoma teatre. Klubo nariai yra vykę į Vilnių, kur lankė romane „Silva Rerum“ aprašytas vietas. Bitės knygų klubo susitikimų metu vyksta susitikimai su įdomiais žmonėmis, lankomasi edukacinėse programose. Pasak klubo narių, tai ne tik plečia akiratį, bet ir labiau suartina, stiprina nuoširdų klubo bičiulių ryšį. 

Spalį knygų klubo nariai leidosi žymios visuomenės, kultūros veikėjos, pedagogės, filantropės, rašytojos G. Petkevičaitės-Bitės pėdomis: apsilankė Puziniškio muziejuje, kur prisiminė svarbius tautos kultūros istorijos įvykius, G. Petkevičaitės-Bitės ir jos bendražygių gyvenimo bei veiklos faktus, dalyvavo edukacinėje programoje „Puziniškio krašto kulinarinis paveldas. Ne tik dvaro valgiai: košės“ – susipažino su Puziniškio dvarelio ir apylinkių kulinarinio paveldo ypatumais, degustavo ant laužo virtą košę. Nukeliauta ir į Joniškėlį, kur dirbo gydytojas Jonas Leonas Petkevičius bei su pertraukomis gyveno jo dukra Gabrielė. Aplankytas Karpių dvaras ir parkas, ankstyvojo klasicizmo stiliaus Švč. Trejybės bažnyčia, prieš 300 metų įkurtos senosios Joniškėlio kapinės. Bitės knygų klubo nariai gražiausius žodžius skyrė muziejininkei I. Lesvinčiūnienei, kuri Puziniškio dvare lankytojus priima ir apie G. Petkevičaitės-Bitės gyvenimą pasakoja jau beveik 12 metų, ir artistiškajam muziejininkui V. Stanislovaičiui, kuris šmaikščiai pasakoja apie Joniškėlio istoriją ir dabartį. 

Gruodį knygų mylėtojai susitiko Panevėžio kraštotyros muziejuje, kur dalyvavo edukacinėje programoje „Saulėgrįžos ratu: Kalėdos“ ir susipažino su žiemos švenčių – Kūčių ir Kalėdų – tradicijomis ir Advento laikotarpiu, išbandė šventinės nakties burtus ir dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse.

Aplankyta ir G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje įsikūrusi ekspozicija – „Būtybių tyrinėtojos kabinetas“, kur paslaptinga mokslininkė Emilija pristato 9 lietuvių mitines būtybes ir tariamai iš Islandijos parsivežtą radinį.

Bitės knygų klubo perskaitytų knygų apžvalgas bei vadovės dr. J. Baltušnikienės literatūrines rekomendacijas, klubo kultūrinių ir edukacinių išvykų aprašymus galima rasti bibliotekos tinklaraštyje „Geros knygos“.

Kviečiame ir jus tapti Bitės knygų klubo nariu! Susitikimai vyksta kiekvieną antrą mėnesio antradienį 17.15 val. Skaitymo entuziastai susitinka G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Menų skaitykloje (III a.) Ateikite, net jei nesate perskaitę klubo pasirinktos knygos. Daugiau informacijos teiraukitės el. paštu virginija.svediene@pavb.lt  

Kitas klubo susitikimas – sausio 10 d. Jo nariai šiuo metu skaito Paolo Cognetti knygą „Aštuoni kalnai“

Virginija Švedienė
PAVB suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė