Skaitmeninio raštingumo projekto „E-žinios kiekvienam 5“ mokymai Panevėžio Elenos Mezginaitės viešojoje bibliotekoje

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka įgyvendino neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi programų, finansuojamų Panevėžio miesto savivaldybės biudžeto lėšomis projektą „E-žinios kiekvienam 5“. Projektu siekta mažinti socialiai pažeidžiamų grupių – bedarbių, vyresnio amžiaus žmonių, neįgaliųjų bei moterų, turinčių laikiną laisvės apribojimą – skaitmeninę atskirtį.

Balandžio–gruodžio mėnesiais į penkias miesto bibliotekas rinkosi vyresnio amžiaus gyventojai, norintys dalyvauti skaitmeninio raštingumo mokymuose. Informacijos paieška, kultūra ir laisvalaikis internete, skaitmeninė fotografija, – tai aktualiausios mokymų temos.

Pradedančiųjų mokymų programa truko 18 val. Jos dalyviai įgijo ar pagilino pagrindines naudojimosi skaitmeniniais įrenginiais (kompiuteriais, išmaniaisiais telefonais) žinias ir įgūdžius, mokėsi rengti tekstinius dokumentus, saugiai ir atsakingai ieškoti naudingos informacijos, ją vertinti, naudotis e. valdžios, e. laisvalaikio paslaugomis, dalintis informacija bei bendrauti internetu su kitais. Pradedančiųjų mokymuose apsilankė 140 dalyvių. „Atėjau į pradedančiųjų mokymus tikėdamasi, kad susigrąžinsiu turėtas geras kompiuterinio raštingumo žinias, kurias praradau susirgusi insultu”, – savo lūkesčiais dalinosi ponia Elena Viešojoje bibliotekoje.

Ne vienas pradedančiųjų mokymų dalyvis panoro tęsti mokymus toliau, pasirinkdamas 4 val. trukmės atskiras temas: „Dokumentų tvarkymas Google diske“, „Naujienos ir melagienos“, „Skaitmeninė fotografija“, „Kultūra ir laisvalaikis internete“, „E.pilietis“, „Filmuotos medžiagos tvarkymas“, „Socialiniai tinklai“. Šiuose mokymuose apsilankė 110 panevėžiečių. Pati populiariausia tema – „Skaitmeninė fotografija“, nesutalpinusi visų norinčiųjų. Šių programos metu užsiėmimų dalyviai susipažino su nuotraukų redagavimo programomis, išmėgino jų veikimą, o svarbiausia, įgijo praktinių žinių kaip tinkamai fiksuoti savo įspūdžius išmaniuoju telefonu.

Projekto „E-žinios kiekvienam 5“ metu bibliotekų lankytojai galėjo gauti ir individualių naudojimosi išmaniaisiais įrenginiais konsultacijų. Jomis pasinaudojo 90 lankytojų. „Kaip ištrinti žinutes, kaip sukurti adresatų grupę, kaip pasidalinti nuotraukomis, kaip atsisiųsti programėlę į savo telefoną, šie ir panašūs klausimai domina lankytojus“, – pasakojo jauni bibliotekos konsultantai Tadas ir Karolina, kuriems vyresnio amžiaus lankytojai dėkojo už kantrybę.

Įvairiuose skaitmeninio raštingumo mokymuose daugiausia dalyvių sulaukėme iš projekto „E-žinios kiekvienam 5“ partnerių – Trečiojo amžiaus universiteto Panevėžio fakulteto ir Panevėžio pataisos namų. Aktyviai projekto veiklas viešino ir informacija su savo nariais dalijosi Panevėžio neįgaliųjų organizacijos bei vietos bendruomenės.

Skaitmeninės technologijos yra neatsiejama šiuolaikinio gyvenimo dalis, todėl, nors projekto „E-žinios kiekvienam 5“ veikla ir baigėsi, tačiau mokymų programos gyventojams, atsižvelgiant į jų poreikius, bus nuolat atnaujinamos ir vyresnio amžiaus panevėžiečių lauks nauji skaitmeninio raštingumo užsiėmimai miesto bibliotekose.

Gitana Navagruckienė,
Informacijos skyriaus vedėja

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka