Rokiškio bibliotekos projektas kvietė keliauti ne tik knygos puslapiais

Skaityklele

Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyriaus darbuotojos balandžio-spalio mėnesiais vykdė skaitymo skatinimo projektą ,,Keliaujanti skaityklėlė V“. Tęstinis projektas buvo tarsi nuotykis, padėjęs vaikams pajausti ir suprasti, kad jie gali sukurti kažką labai įdomaus ir stebinančio.

Šis nuotykis pakeitė ir pačių bibliotekininkių suvokimą apie kūrybinį skaitymą. Jis sustiprino įsitikinimą, kad būtina nenutrūkstamai skaityti, skatinti vaikus nuolat gilintis į nuostabų ir nepakartojamą literatūros pasaulį, tiek mokslo metų eigoje, tiek vasaros atostogų metu, kada, atrodytų, yra puikiausių alternatyvų skaitymui. Tačiau aišku viena: skaitymo niekas nepakeis. Bibliotekininkės, suprasdamos vaikų skaitymo skatinimo svarbą, stengėsi įtraukti kuo daugiau jaunųjų skaitytojų į šį skaitymo skatinimo projektą ,,Keliaujanti skaityklėlė – V“.

Pasitelkę išradingumą, renginiai organizuoti įvairiausiose netradicinėse erdvėse. Nemokamuose renginiuose, įdomiuose užsiėmimuose dalyvavo žingeidūs vaikai iš mokyklų, darželių, vasaros stovyklų. Ypač džiugina tai, kad šie renginiai pasiekė vaikus ir iš atokiausių kaimų, kur nėra nei bibliotekų, nei mokyklų. Taip pat sulaukėme vaikų, atvykusių iš Ukrainos. Viso renginiuose apsilankė 914 lankytojų.

Šio svarbaus projekto metu sukurta inovatyvi bibliotekos paslauga ir organizuota ,,Keliaujanti skaityklėlė“ su septyniomis stotelėmis. Jos išsidėstė Rokiškio miesto ir rajono (Bajorų k., Pandėlio ir Salų mstl.), Anykščių m. ir Biržų m. viešosiose erdvėse: kiemuose, parkuose, vaizdingose ežero ir upės pakrantėse.

Kūrybines idėjas padėjo įgyvendinti projekto veiklose dalyvavę meno kūrėjai: mėgstami ir visada laukiami vaikų rašytojai Tomas Dirgėla, Vytautas V. Landsbergis, Virgis Šidlauskas, aktorė, edukatorė Kristina Savickytė, Bajorų lėlių teatras ,,ČIZ“ ir, žinoma, bibliotekininkės. Profesionalūs ir mėgėjai meno kūrėjai skatino jaunųjų skaitytojų smalsumą, kūrybingumą, iniciatyvumą, ugdė saviraišką, estetinius įgūdžius.

Dalyviai noriai naudojosi parengta bibliotekininkių vasaros skaitymo programa – literatūros sąrašais. Knygų gausa kvietė skaityti, mąstyti, vaidinti, improvizuoti. Vaikai aktyviai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėlėse. Renginius sudarydavo dvi dalys. Pirmoje dalyje Rokiškio viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyriaus bibliotekininkės Sigita Tvirkutienė, Vida ruželienė, Aušra Žukauskienė ir Nadiežda Ivanova vedė edukacinius užsiėmimus pagal spalvingą Jurgos Vilės ir Linos Sasnauskaitės knygą ,,Chameleono sapnai”. Antroje – vykdavo susitikimai ir išradingos kūrybinės veiklos su kviestiniais svečiais.

Simboliška ir džiugu, kad projektas startavo Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse. Projektą ir jo veiklas pristatė projekto vadovė, vaikų ir jaunimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė edukacijai Nadiežda Ivanova. Atidarymo renginyje aktyviai dalyvavo ir eilėraščius skaitė Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas, Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė, pavaduotoja Daiva Vilkickienė, bibliotekininkės iš Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio, Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio, Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešųjų bibliotekų, Rokiškio liaudies teatro aktorė, Rokiškio mokyklos-darželio „Ąžuoliukas“, Juozo Tūbelio ir Senamiesčio progimnazijų mokiniai, mokytojai.

Pirmojoje stotelėje, originaliame Liongino Šepkos parke vyko ir pirmoji veikla – literatūrinė valandėlė ,,Skaito maži ir dideli“, skirta akcijai „Lietuva skaito!”. Susidomėjimo sulaukė bibliotekininkių parengtas projekto lankstinukas su Keliaujančios skaityklėlės maršruto žemėlapiu, kuriame nurodyta atvykimo vieta, laikas, veiklų tema ir dalyvaujantys kūrėjai. Antrasis renginys – antroje stotelėje. Žaliame Pandėlio miestelio parke vaikai susitiko su charizmatiškuoju vaikų rašytoju Tomu Dirgėla. Smagiame literatūriniame-muzikiniame susitikime dalyviai klausėsi autoriaus skaitomos kūrybos, dainų, diskutavo apie savo baimes, fantazavo apie kvapą gniaužiančias pabaisas, kurias galėtų sutikti rūke, apie netikėtus būdus ir įrankius nuo jų atsiginti. Susitikimo metu netrūko juoko, geros nuotaikos ir įdomių žaidimų. Vaikai dalyvavo net riaumojimo rungtyje. Dalyvių nuomone, tai buvo nuotaikingas susitikimas, kupinas gerų emocijų ir sužadinantis norą skaityti knygas.

Trečioje stotelėje, kuri įsikūrė Bajorų kaimo vaikų žaidimų aikštelėje „Linksmakiemis“, vaikai dalyvavo edukaciniame užsiėmime ,,Kaip kurti istorijas“. Viešnia aktorė, edukatorė Kristina Savickytė visus mažuosius smalsuolius pakvietė tapti tikrais kūrėjais. Kokių tik nuotykių neprisiklausėme, kokių tik istorijų neišgirdome: su netikėčiausiais siužeto vingiais ir stulbinančia pabaiga! Fantazija ir Vaizduotė įtraukė visus į netikėtų istorijų ir nuotykių sūkurį.

Ketvirta stotelė – Salų miestelio dvaro ir bibliotekos kiemas. Šalia puikaus Dviragio ežero vyko susitikimas su vaikų rašytoju, žurnalo redaktoriumi Virgiu Šidlausku. Svečias pristatė literatūrinį žurnalą vaikams ,,Laimiukas“ ir vedė kūrybines dirbtuvėles ,,Sukurk savo žurnalą“.

Penkta stotelė pakvietė į Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos skverą. Bajorų kaimo lėlių teatras „ČIZ“ rodė spektaklį-žaidimą ,,Kur aš jį mačiau“. Vaikai ne tik susidomėję žiūrėjo spektaklį, bet ir patys gaminosi lėles bei žaidė su jomis teatrą. Ta pati Bajorų lėlių teatro „ČIZ“ programa vyko ir Šeštoje stotelėje, kuri buvo įsikūrusi Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos ir Biržų pilies rūmų, nuostabaus architektūros paminklo, kieme.

Septintoje stotelėje, Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos jaukiame P. Širvio kiemelyje, vyko projekto ,,Keliaujanti skaityklėlė – V“ uždarymas. Vaikai susitiko su visos Lietuvos vaikų mylimu rašytoju Vytautu V. Landsbergiu, pakvietusiu dalyvauti ,,Literatūrinėse improvizacijose“. Svečias kartu su vaikais išradingai kūrė bendrą pasaką.

Smalsiausiems buvo atsakyta į juos dominančius klausimus apie rašytojo vaikystę, mėgstamiausias knygas, kūrybą. Aktyviausi renginio dalyviai džiaugėsi mėgstamo rašytojo dovanomis: knygelėmis ir kompaktiniais diskais, autografais. Susitikimo akimirka įamžinta bendroje fotografijoje. Tą dieną nuoširdaus vaikų susidomėjimo sulaukė kūrybiškai pristatyta Vaikų ir jaunimo skyriaus veiklų mozaika. Dalyviai sužinojo, kad be knygų ir žurnalų skaitymo, bibliotekoje dar galima smagiai leisti ir laisvalaikį: konstruoti, kurti, išbandyti pojūčių labirintą, virtualius akinius, 3D spausdintuvą, žiūrėti 3D filmus. Mažųjų skaitytojų visada laukia pamėgta žaisloteka, vyresni kviečiami aplankyti lėlių teatro „Padaužiukai“ svetainę, Pelėdų ekspoziciją, dalyvauti edukacinėse programose ir užsiėmimuose. Visada laukiami turintys kalbos arba komunikacijos sunkumų, tarp jų ir autizmo spektro sutrikimų (ASS) vaikai. Čia jie ras jiems pritaikytą draugišką erdvę. Renginio metu veikė parodos: piešinių ,,Vasara su vaikų knygų autoriais“ ir nuotraukų ,,Keliaujančios skaityklėlės – V“ netradiciniai susitikimai“.

Projekto uždarymo proga aktyviausi projekto dalyviai buvo apdovanoti. Norisi pasidžiaugti, kad Rokiškio Juozo Keliuočio viešojoje bibliotekoje veikia populiari sklaidos priemonė – tinklalaidė ,,Ledinukas su knyga“. Laidos vedėja – bibliotekos savanorė Luknė Narkevičiūtė. Tinklalaidėse išsakomos vaikų ir jaunimo mintys apie knygas, skaitymą, filmus, skamba patarimai, ką daryti, kad skaitymas taptų mėgstamu užsiėmimu, o knyga – ledinuku. Luknė įkurtoje projekto improvizuotoje studijoje ne kartą kalbino renginių svečius ir dalyvius.

Pasibaigus projektui po kiekvieno renginio su projekte dalyvaujančiais kūrėjais, bibliotekininkais, tėvais vyko diskusijos, buvo išsakytos nuomonės, pastebėjimai, dalintasi mintimis apie vaikų knygų skaitymą, laisvalaikio užimtumą ir kt. Apibendrinus projekto rezultatus, projekto komanda turėjo galimybę įsivertinti drauge nuveiktus darbus. Projektas labai reikalingas dalyviams ir kūrėjams, tad numatytas tęstinumas: 2023 m. bus organizuojama skaitymo skatinimo programą ,,Keliaujanti skaityklėlė – VI“, kuri kvies kartu keliauti, skaityti ir, patiriant malonias emocijas, smagiai leisti laisvalaikį.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Rokiškio rajono savivaldybė. Nuoširdžiai džiaugiamės ir dėkojame projekto partneriams Anykščių ir Biržų rajonų savivaldybių viešosioms bibliotekoms, LBD Rokiškio skyriui, Rokiškio švietimo centrui, informaciniam rėmėjui ,,Rokiškio sirena“, bibliotekos savanorėms Luknei Narkevičiūtei, Afroditei Tūskaitei, Rusnei Vainiūtei ir draugams Rokiškio mokyklos-darželio ,,Ąžuoliukas” 3 klasės mokiniams, mokytojai Ingai Repšienei už smagius muzikinius numerius.

Parengė projekto vadovė, vyresn. bibliotekininkė edukacijai Nadiežda Ivanova
Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos informacija