Paroda skirta Jono Meko 100-sioms gimimo metinėms paminėti

mekas-paroda

2022 m. Lietuva ir visas pasaulis mini Jono Meko 100-ąsias gimimo metines. Šiai progai parengtas projektas „Semeniškių idilės“, kurį sudaro fotografijų ekspozicija, dokumentinių filmų rodymai, poezijos garso įrašas bei pasakojimai apie J. Meką.

Nuotraukų ekspozicijoje rodomi fotografų Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Viktoro Kapočiaus ir Hollis Melton užfiksuoti kadrai iš pirmųjų J. Meko sugrįžimų į gimtuosius Semeniškius 1971 ir 1977 m. Viso – 27 fotografijos, nes būtent po tiek metų J. Mekas pirmą kartą sugrįžo į Lietuvą po emigracijos. 

Gruodžio 10 d. paroda, keliavusi visus metus po įvairias Lietuvos bibliotekas, pristatyta Biržuose. Renginyje kalbėjo parodos iniciatorius ir kuratorius Tomas Ivanauskas ir kino režisierius, J. Meko mokinys Audrius Stonys.

T. Ivanauskas pasakojo apie parodos idėją, skaitė J. Meko eilėraštį ir visus pradžiugino gražia žinia – fotografijų paroda lieka Biržuose. Ji yra padovanota Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centrui. Dar įdomus dalykas, kurį pristatė T. Ivanauskas, yra tas, jog visus metus „Semeniškių idilių“ parodoje eksponuojamos Hollis Melton (J. Meko žmona) nuotraukos „išgyvena“ pirmus viešus eksponavimus. Iki šios parodos H. Melton nuotraukos buvo tik asmeniniame jos archyve.

A. Stonys, jau Biržų bičiulis, labai jautriai kalbėjo apie po parodos pristatymo rodytą J. Meko filmą „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ (1972 m.). Kiekvienas mes turime savo Semeniškius, sakė J. Meko mokinys, kviesdamas saugoti, mylėti ir džiaugtis pačiais brangiausiais žmonėmis ir dalykais.

Dėkojame renginio svečiams už gražią esamą ir būsimą bičiulystę. Ačiū renginio dalyviams. 

Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centro informacija