Panevėžio Elenos Mezginaitės bibliotekoje – iškilių moterų gyvenimo istorijos ir pasiekimai

moteru-konferencija

Snieguotą gruodžio 6-osios rytą bibliotekoje jau šeštą kartą įvyko bibliotekos ir Panevėžio švietimo centro organizuota konferencija „Iškilios Panevėžio krašto moterys“. Joje prisimintos devynių moterų, kilusių iš Panevėžio krašto, gyvenimo istorijos ir pasiekimai.

Konferenciją pradėjo ukrainiečiai moksleiviai, besimokantys Panevėžio „Minties“ gimnazijoje. Jie  atliko dainą, skirtą mamoms. Panevėžio švietimo centro direktorė ir renginio moderatorė Asta Malčiauskienė citavo lietuvių literatūros tyrinėtojos, edukologės Meilės Lukšienės mintį – tautos ir kalbos gyvavimas prasideda nuo šviesuolių, mokytojų. Būtent tokius žmones leidžia pažinti ši konferencija. Jai pritarė ir Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos direktorė Loreta Breskienė, kuri pabrėžė, kad čia susirinkta kalbėti ne apie moteris iš žurnalų viršelių, o apie didelius darbus nuveikusias asmenybes.

Šiemet konferencijoje „Iškilios Panevėžio krašto moterys“ prisimintos įvairių sričių šviesuolės: mokytojos, dailininkės, bibliotekininkės, medikės, tautos mylėtojos ir sportininkės. Daugelis iš jų mokėsi tuometinėje Panevėžio mergaičių gimnazijoje (dabar – Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazija).

Komunikacijos centro „Kalba. Knyga. Kūryba“ vadovė Lionė Lapinskienė pristatė mokytoją ateitininkę Veroniką Kalendaitę-Būtėnienę. Jauna moteris buvo mokytoja, dirbo įvairiose Panevėžio mokyklose. Buvo Panevėžyje žinomo kalbininko, pedagogo Petro Būtėno žmona. Netikėta jos mirtis 1934 m. sukrėtė visą Panevėžio miesto visuomenę.

Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kraštotyros ir edukacijos skyriaus vedėja Lina Matiukaitė paruošė pranešimą apie dailininkę Bronislavą Jacevičiūtę-Jėčiūtę. Įkvėpta savo mokytojos, poetės Salomėjos Nėries, Bronislava Jacevičiūtė-Jėčiūtė dar būdama mokine, ėmė kurti iliustracijas. Tapytoja surengė tris personalines parodas Panevėžyje. Dėstytojaujant Vilniaus dailės institute, vienas iš jos studentų buvo grafikas Stasys Eidrigevičius. 2008 m. buvo paskelbta Kupiškio krašto garbės piliete.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vadovė Greta Kėvelaitienė supažindino su ilgamete (1949-1977 m.) Panevėžio bibliotekos (dabar – Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka) direktore, knygos žinove Kotryna Dičkiene. Ši moteris pasižymėjo drąsa – jai pavyko išsaugoti 3000 prieškario literatūros kūrinių, kurie atgimimo laikotarpiu tapo pamatu Retų spaudinių skyriaus atsiradimui bibliotekoje. Be to, Kotryna Dičkienė rūpinosi lituanisto Leono Kuodžio rankraštiniu palikimu.

Istorikė, publicistė Joana Viga Čiplytė papasakojo apie medicinos ir farmakologijos profesorę Aldoną Lillian Balčytę-Baltch Gravrogkas, kuri dirbo infekcinių ligų srityje ir savo moksliniais darbais Jungtinėse Amerikos valstijose garsino Lietuvos vardą.

Panevėžio kraštotyros muziejaus Istorijos skyriaus vyresnysis muziejininkas Donatas Juzėnas atskleidė net trijų moterų pasiekimus – Audronės Zavadskytės, Ramunės Dilkaitės ir Stasės Miškinytės – jos dar būdamos jaunos moksleivės įkūrė antisovietinę tautinę pogrindinę organizaciją „Atžalynas“ ir taip kovojo už gimtinės nepriklausomybę.

Panevėžio kraštotyros muziejaus muziejininkė Janina Sinickienė pristatė sportininkę Aldoną Kondrotaitę-Skarulienę. Šios tenisininkės didžiausi pasiekimai vyko 1960-1978 m., o ją treniravo Vilhelmas Variakojis. Baigusi sportininkės karjerą Aldona Kondrotaitė-Skarulienė iki pat mirties ugdė jaunuosius tenisininkus.

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Knygos grafikos centro edukatorė, vyriausioji metodininkė, ekslibrisų dailininkė Lolita Putramentienė-Braza perskaitė pranešimą apie dailininkę Stasę Medytę, dalinosi unikalia filmuota medžiaga ir demonstravo Šiaulių bibliotekos Knygos grafikos centre saugomus Medytės ekslibrisus. Ši moteris buvo vadinama ekslibriso karaliene: daug kūrė, turėjo savitą braižą, populiarino ekslibriso meną, subūrė ir ilgai vadovavo Panevėžio ekslibriso klubui.

Konferencijos pabaigoje žodžius tarė Panevėžio miesto savivaldybės tarybos nariai Vitalijus Satkevičius ir Vitalija Vasiliauskaitė. Jau tradicija tapusi konferencija „Iškilios Panevėžio krašto moterys“ įrodo, kad Panevėžio kraštas yra gausus šviesuolių, kūrybingų, drąsių asmenybių. Šaltą, žiemišką dieną išgirstų moterų istorijos sušildė ir įkvėpė kiekvieną dalyvavusį renginyje.

Konferencijos įrašą galima pamatyti Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos Youtube paskyroje.

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos informacija