„Let‘s Talk“ klubas – norintiems tobulinti užsienio kalbą ir įdomiau gyventi

Let's Talk klubas

Nuo 2018 m. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje veikiantis angliškų pašnekesių klubas „Let‘s Talk“ per 4 savo gyvavimo metus subūrė smalsius, norinčius tobulėti, aktyvius žmones, kuriems kalbų mokėjimas – ir pomėgis, ir būtinybė. Klube renkasi entuziastai, kurie anglų kalbos mokėsi mokykloje, universitete ar lankė kursus. Visų tikslas – įgyti daugiau pasitikėjimo kalbant užsienio kalba, atgaivinti primirštą žodyną, ir, žinoma, jį plėsti. Šiuo metu gyvus ir virtualius klubo susitikimus lanko 35 nariai.

Pasak klubo narių, „Let‘s Talk“ susitikimuose jiems patinka draugiška atmosfera, pagarba ir tolerancija, įdomios užduotys, silpnesnius kalbėjimo įgūdžius turinčių narių palaikymas bei paskatinimas. Anglų kalbos entuziastai teigia, kad  šis klubas yra puiki galimybė gerinti anglų kalbos įgūdžius, pasisemti  gerų emocijų bei kokybiškai praleisti laiką.

Neseniai klubo nare tapusi Gerda džiaugiasi, kad Panevėžyje yra toks klubas, kuris ją priėmė labai šiltai: „Klubo nariai – draugiški, išsilavinę ir linksmi žmonės. Pašnekesių temos lavina ne tik anglų kalbą, bet ir praplečia suvokimą, sužinome naujų dalykų. Dalyvavimas klubo veikloje viršijo mano lūkesčius – gavau daugiau nei tikėjausi, nors dar esu naujokė“.

„Let’s Talk“ pokalbiuose paliečiamos įvairios temos – nuo pasaulio ir šalies aktualijų iki psichologinių, socialinių ir net filosofinių. Žmones traukia ne tik noras kalbėti angliškai, bet ir įdomios asmeninės patirtys, kuriomis klubo nariai dalijasi diskusijose. Kiekvienas narys – tarsi unikali knyga, kurios puslapiai užpildyti įdomiais faktais, išgyvenimais, linksmais nutikimais, tad susitikus įdomu bei smagu šiomis patirtimis dalytis angliškai. 

Pastaraisiais metais klubo susitikimus itin praturtino ir pagyvino istorijų kūrimo ir pasakojimo praktika, vizualinio mąstymo metodai. Šios naujovės sėkmingai padeda plėtoti komunikacinius gebėjimus, skatina kūrybiškumą, leidžia patirti pasakojimo malonumą ir sustiprinti viešojo kalbėjimo įgūdžius. Dalijimasis  patirtimi padeda geriau vieniems kitus pažinti, skatinama socializacija. Istorijų pasakojimas suteikia galimybę pažinti kitas šalis ir kultūras, jas palyginti išryškinant vertybines nuostatas.

 „Let‘s Talk“ nariai džiaugiasi galėdami pasirinkti jiems tinkantį susitikimų formatą: kartą per savaitę gyvas susitikimas vyksta bibliotekoje, du kartus – virtualių pokalbių platformoje „Zoom“. Tada atsiranda galimybė  kalbėtis ir su bendraminčiais iš kitų Lietuvos miestų bei užsienio šalių. Jau kurį laiką virtualiuose susitikimuose dalyvauja Alcala de Henares miesto Cepa Don Juan I suaugusiųjų švietimo centro (Ispanija) studentai ir dėstytojai. „Tai nuostabi patirtis. Kiekvienas dalyvis gali save atskleisti saugioje ir demokratiškoje aplinkoje. Džiaugiuosi, kad galiu lavinti savo užsienio kalbos įgūdžius, tobulinti komunikacines kompetencijas. Be abejo, neįkainojama patirtis yra ir kitos kultūros, kitos šalies žmonių gyvenimų ir išgyvenimų pažinimas. Šie susitikimai labai sustiprino mano susidomėjimą Lietuva ir lietuviais“, – sako centro dėstytoja Cristina Sanchez. 

Klubo veiklą praturtina susitikimai su bičiuliais tapusiais JAV Virdžinijos valstijos New Song Fellowship bendruomenės atstovais, kurie, kasmet lankydamiesi Panevėžyje, mielai sutinka moderuoti kelis susitikimus. „Let‘s Talk“ nariai džiaugiasi galimybe bendrauti su anglakalbiais, gauti naudingų patarimų dėl konkrečių žodžių ir frazeologizmų naudojimo įvairiose situacijose.

Šiuo metu klube yra lietuvių, ukrainiečių, amerikiečių, ispanų.

„Let‘s Talk“ ieško kontaktų su kitų Lietuvos bibliotekų ir šalių suaugusiųjų anglų kalbos klubais. Planuojama, kad pirmiausiai būtų išbandytas nuotolinis formatas, vėliau tikimasi susitikti gyvai ir bendradarbiauti.

„Let‘s Talk“ bendruomenė susitinka ne tik bibliotekoje ir jau turi savo tradicijas. Vienas iš klubo narių gyvenimo prioritetų – mokytis visą gyvenimą, tad, laikydami save mokiniais, jie šventiškai sutinka rugsėjo 1-ąją, džiaugiasi dar viena klubo sukaktimi pažymėdami jo gimtadienį lapkričio 14-ąją, tradiciškai užbaigia metus prieškalėdiniu susitikimu miesto kavinėje. Žinoma, visų šventinių susitikimų metu anglų kalba išlieka būtina bendravimo sąlyga!

Jeigu ir jūs norite patobulinti savo šnekamosios anglų kalbos įgūdžius, susirasti bendraminčių ir bičiulių, įdomiai, prasmingai leisti laisvalaikį, tapkite „Let‘s Talk“ klubo nariu! Susitikimai bibliotekoje vyksta trečiadieniais 17.15 val., virtualūs užsiėmimai – trečiadieniais 12 val. ir ketvirtadieniais 17.15 val. Daugiau informacijos teikia klubo moderatorė Virginija el. paštu virginija.svediene@pavb.lt.

Virginija Švedienė
PAVB suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė