Knygos apie išskirtinę menininkę Olgą Dubeneckienę-Kalpokienę pristatymas

Vaizdas be pavadinimo
Data:2022-12-13
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Gruodžio 13 d. 17.15 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos konferencijų salėje – knygos „Olga: Schwede. Švedė. Ra. Deo. Dubeneckienė. Kalpokienė“ sutiktuvės. Monografiją pristatys menotyrininkai Ramutė Rachlevičiūtė, Helmutas Šabasevičius.

Dėl susidariusių oro sąlygų pokalbis su menotyrininkais konferencijų salėje vyks virtualiai.

Asmenybė, iki šiol buvusi Lietuvos kultūros istorijos paraštėse. Mūsų šalies baleto pradininkė, šokio pedagogė ir dailininkė. Pagaliau Olga Dubeneckienė-Kalpokienė (1891–1967) meno lauke, o ypač Kauno, įsiveržia į priekį, kaip ir buvo tarpukariu. Ši moteris – ne tik ir ne tiek architekto Vladimiro Dubeneckio ir tapytojo Petro Kalpoko gyvenimo draugė, bet pagrindinė herojė.

Kolektyvinei monografijai „Olga: Schwede. Švedė. Ra. Deo. Dubeneckienė. Kalpokienė“ straipsnius parašė Ieva Burbaitė, Helmutas Šabasevičius ir sudarytoja Ramutė Rachlevičiūtė.

Jų įsitikinimu, leidinyje pavyko atskleisti O. Dubeneckienės-Kalpokienės beveik nežinomą peterburgišką studijų, meninės veiklos pradžios periodą ir tvirtai šią asmenybę įrašyti į tarpukario šokio, baleto, teatro, dailės ir meninio gyvenimo kontekstą. Knygoje daug naujų, mažai ar visai negirdėtų jos biografijos faktų, juodai baltų, spalvotų iliustracijų.

Taip pat gausu eksponatų iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, Kauno regioninio valstybės archyvo, Kauno miesto muziejaus ir kt. Beje, Kauno muzikos mokykloje (vėliau – konservatorija) dėstė jos tėvas Johanas Švedė, o senelio Roberto Konstantino Schwede darbai puošia Latvijos nacionalinės dailės galerijos nuolatinę ekspoziciją, saugomi Estijos nacionaliniame dailės muziejuje.

Knygą išleido Vilniaus dailės akademijos leidykla.

Renginys iš bibliotekos vykdomo projekto „Literatūra ir kinas XIII“.

Remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė:

LKT_Logotipas 

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.