Unikali edukacinė paroda „Būtybių tyrinėtojos kabinetas“

Įvairūs daiktai - parodos eksponatai
Pradžia:2022-11-30 10:00
Pabaiga:2023-01-19 17:00
Vieta:Pažinimo erdvė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje Pažinimo erdvėje pristatoma intriguojanti paroda „Būtybių tyrinėtojos kabinetas“, lankytojus nukelianti į mitologijos pasaulį. Fikcinis personažas – mokslininkė Emilija Gruodytė – visą gyvenimą dirbo siekdama fiksuoti ir išsaugoti galimus mitinių būtybių egzistavimo įrodymus, pristatomus šioje parodoje.

Sveiki atvykę į būtybių tyrinėtojos kabinetą – niekam negirdėtos mokslininkės Emilijos Gruodytės pasaulį. Ar ši moteris tikrai gyveno? Ar jos radiniai įrodo mitinių būtybių buvimą šalia mūsų? Koks likimas ištiko mokslininkę? Spręsti lieka jums. Bet pirmiausia leiskite papasakoti keistą ir paslaptingą Emilijos gyvenimo istoriją.

Emilija Gruodytė gimė praėjusio amžiaus viduryje, birželio 23 dieną, vienkiemyje prie Kamajų. Pirmąjį eksponatą – milžinišką saulėgrąžą – įsigijo būdama devynerių. Ją mergaitei padovanojo turgaus prekeivis, kartu perdavęs slaptą žinutę apie deivės Žemynos pagalbą. Mergaitė šią saulėgrąžą išsaugojo visą savo gyvenimą. Vėliau Emilija studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą, daug keliavo po Lietuvą, dalyvavo ekspedicijose, per kurias sukaupė ypatingą, mitinių būtybių buvimą įrodančių, radinių kolekciją.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, moteris išvyko į Islandiją, įsikūrė pas ilgametį susirašinėjimo draugą – būtybių tyrinėtoją Gunnarą Jónssoną. Su juo praleido penkerius metus iki tragiško įvykio – paslaptingo vyro dingimo per trolių paieškai skirtą ekspediciją.

Emilija Gruodytė grįžo į Lietuvą, tęsė eksponatų paieškas ir tyrinėjimus, o 2019-aisiais pati dingo be žinios, palikdama kuklų būstą ir turtingą radinių kolekciją. Paskelbus Emilijos Gruodytės paiešką, vertinga kolekcija šviečiamaisiais tikslais pristatyta visuomenei.

Parodą bibliotekoje savarankiškai gali apžiūrėti pavieniai lankytojai.

1–9 klasių moksleivių grupės su pedagogais kviečiamos registruotis į bibliotekos specialistų vedamą Kultūros paso edukaciją „Būtybių tyrinėtojos kabinete“. Registracija ir išsamesnė informacija tel. +370 616 197 03.
Edukaciją galima užsakyti ir per Kultūros paso svetainę.

Paroda veiks iki 2023 m. sausio 19 d.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.