Susipažinkime su interaktyvia Aukštaitijos skulptūrų alėja

zemelapis-projektas

Zarasų rajono savivaldybės ir Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos kviečia lankytojus į naują interaktyvų turą, pasakojantį apie šiuose rajonuose sukurtas skulptūras. Internete dabar galėsite pakeliauti po Zarasų ir Utenos rajonus – virtualiai susipažinti su skulptūrų alėja ir pažinti skulptūras ir jų istorijas iš arti.   

„Ši projektinė veikla buvo pakankamai nauja ir įdomi. Idėja kurti interaktyvią skulptūrų alėją gimė gana netikėtai, kai keliaudama suvokiau, kiek mažai pati žinau apie mūsų rajone pastatytas medines ir akmenines skulptūras, paminklus, kas jų autoriai, ar paminklai dabar svarbūs bendruomenei. Laikas gana greit nutrina prisiminimus, todėl buvo puiki proga peržiūrėti kraštotyros fondus ir pakalbinti skaitytojus. Džiaugiamės, kad bibliotekos yra suradusios nišą, kaip, naudojant šiuolaikines technologijas, padaryti kraštotyros informaciją prieinamesne visiems,“– pasakojo projekto vadovė Jolanta Lementauskienė.

Ši iniciatyva pratęsė ankstesniais metais įgyvendintų projektų, kurių metu abiejose bibliotekose buvo sukurti Šeimos skaitmeninių veiklų centrai, veiklas. Nuo 2019 m. veik kasmet turima technologinė bazė plečiama vis nauju edukaciniu turiniu.

Naujame interaktyviame žemėlapyje, kurį rasite interneto adresu https://skulpturualeja.lt, patalpinti svarbūs Zarasų ir Utenos kultūros paveldui objektai – akmeninių ir medinių skulptūrų darbai. Alėja su vietovių pavadinimais išdėstyta 10 stotelių. 360 laipsnių skulptūrų vaizdus lydi tekstai, kuriuose trumpa informacija apie skulptūros kultūrinį, istorinį, socialinį veidą, gyventojų prisiminimai. Žemėlapį puošia dailininkės Ulos Šimulynaitės nupiešti piešiniai. Surinkta informacija iš Zarasų ir Utenos viešųjų bibliotekų kraštotyros fondų, kitų šaltinių, žmonių prisiminimų. Bendradarbiauta su Zarasų krašto muziejumi, VšĮ Zarasų turizmo ir verslo  informacijos centru.  

Žemėlapiui kurti pasirinktos miestų ir rajonų skulptūros, sukurtos ir pastatytos minint svarbias datas ar rajonams iškilių asmenybių jubiliejus bei pasižyminčios įdomesniais pasakojimais – paminklas Dominykui Bukontui ir skulptūra „Elniažuvė“ Zarasuose, nepriklausomybės paminklai Dusetose, Degučiuose, Salake, paminklas Didžiavaryje Emilijai Pliaterytei ir Cezariui Pliateriui, paminklas kompozitoriui Juozui Gruodžiui, stogastulpis Gruodžiams Rokėnuose, Jono Basanavičiaus paminklas Utenoje, Antano ir Motiejaus Miškinių sodyboje esantys stogastulpiai, paminklas Šv. Florijonui Užpaliuose, stogastulpis istorikui Alfonsui Šapokai Grybelių kaime, Leliūnų skulptūrų parkas Utenos rajone.

Ar prisimename Salake (Zarasų r.) pastatyto nepriklausomybės paminklo autorių – skulptorių Maksą Farbmaną (Max Farbmann-Mordechai, 1886-04-01–1950-04-20), Lietuvos žydų skulptorių, gimusį Salake, XX amžiaus pradžioje išgarsėjusį Europoje, ypač Vienoje (Austrija). Ar pamename, kokia proga Didžiadvario kaime, Dusetų seniūnijoje, Zarasų r. buvo atidengtas paminklinis akmuo 1831 m. sukilėliams? Ar pagalvojame, kodėl Utenoje pastatytas paminklas tautos patriarchui Jonui Basanavičiui? O kodėl būtent Užpalių (Utenos r.) aikštėje pasitinka Šv. Florijono, ugniagesių gelbėtojo, skulptūra?  

Nuoširdūs ir prasmingi žmonių prisiminimai sudomins kiekvieną skulptūrų alėjos lankytoją. Dusetiškė Marija Varenbergienė pasakojo, kaip ir kada buvo išniekintas ir nugriautas nepriklausomybės paminklas Dusetose. Degučių skaitytojai prisiminė, kokios tradicijos formavosi atstačius nepriklausomybės paminklą.

Dėmesio tikrai susilauks naujas edukacinis žaidimas apie grafaitę Emiliją Pliaterytę – 1831 m. sukilimo dalyvę. Akį traukia interaktyvūs piešinukai, kuriuos paspaudus galima sužinoti naujų ir primirštų faktų bei istorijų apie Emilijos gyvenimo etapus ir to meto aplinką.

Šis žemėlapis (turas) sukurtas įgyvendinant projektą „Aukštaitijos skulptūrų alėja atgimsta virtualiai“, kurį finansuoja Lietuvos Kultūros taryba ir Zarasų rajono savivaldybė. Projekto įgyvendinime dalyvauja Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir  Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka. Daugiau informacijos kreiptis į Jolantą Lementauskienę, tel. 8 385 52801.

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

LKT_Logotipas