Pasakojimo festivalis SEKAS 2022, gruodžio 2 d.

Vaizdas be pavadinimo
Data:2022-12-02
Laikas:16:00
Vieta:Įvairios bibliotekos erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Pasakojimas – tai šiuolaikinio meno rūšis, kurianti ryšį tarp žmonių, suartinanti bendruomenę. Klausytojų ir pasakotojo kuriamoje erdvėje atsiveria giluminiai dalykai, gimsta ryšys tarp kartų, ryškėja gyvenimo patirčių prasmė, patiriamos stiprios emocijos – taip pasakojimo meną apibūdina šiuolaikiniai pasakotojai. Tokių patirčių Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kviečia patirti tarptautiniame pasakojimo festivalyje „Sekas 2022“ gruodžio 1–3 dienomis. Festivalis – vienas baigiamųjų bibliotekos 100 programos akcentų.

Tęsiant pasakojimo tradiciją festivalis šįkart skiriamas giliausių prasmių ir jaudinančių patirčių atveriančioms šeimos ir giminės istorijoms. Jomis suaugusiųjų, vaikų, jaunimo ir senjorų auditorijoje dalinsis menininkai ir profesionalūs pasakotojai: ukrainietė poetė Svitlana Diduch-Romanenko, aktorius Dominykas Vaitiekūnas, pasakotojai Gintė Jokubaitienė ir Raimondas Paškevičius, pasakorius Laimutis Vasilevičius.

Festivalio dienomis vyks pasakojimo edukacijų moksleiviams, jaunimo pasakojimo klubo susibūrimas, specialistų gerosios patirties dalinimosi renginys.

Gruodžio 2 d. (penktadienį)

9–13 val. pasakojimo edukacijos moksleivių grupėms, vedamos bibliotekos edukatorių, įtrauktos į Kultūros paso programą (Menų skaitykloje/konferencijų salėje):
Pasakojimas pagal Ievos Babilaitės tyliąją (bežodę) knygą „(Ne)vienas“ (1–2 kl. mokiniams)
„Bitė ir aš“ (1–2 kl. mokiniams)
Pasakojimas „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“ (1–3 klasių mokiniams)
Pasakojimas apie stebuklingą teptuką (1–4 kl. mokiniams)
Istorija apie akmenų sriubą (1–4 kl., 9–12 kl. mokiniams)
Būtina registracija el. p. edukacijos@pavb.lt ar tel. +370 616 19 703


13–16 val. Menų skaitykloje vyks dalijimosi gerąja pasakojimo patirtimi renginys, skirtas specialistams. Apie pasakojimų metodų taikymą įvairioms lankytojų grupėms pasakos bibliotekos darbuotojai, šio metodo mokęsi įvairiose užsienio šalių institucijose. Būtina registruotis el. p. renginiai@pavb.lt ar tel. +370 616 19 058 iki lapkričio 30 d.


16–18 val. konferencijų salėje – pasakotojų Gintės Jokubaitienės ir Raimondo Paškevičiaus šiuolaikinio pasakojimo pasirodymai.

Teatrologės, kultūrinių ir edukacinių veiklų kūrėjos, Vilniaus universiteto Kultūros centro vadovės Gintės Jokubaitienės pasakojimas „Tikra istorija apie mane, mamą ir varlę“ dalyvius nukels į pasakotojos vaikystės laikus.

„Tikra istorija apie mane, mamą ir varlę” gimė mažoje sovietinio daugiabučio virtuvėlėje. Mama kepdavo blynus, dukra klausydavosi jos pamokymų iš jaunystėje patirtų nuotykių. Bauginančios, linksmos, intriguojančios istorijos sukūrė nepertraukiamą mamos ir dukros ryšį, kurio liudininkais kviečiu tapti festivalio „Sekas” lankytojus. Šiandienos Lietuvoje sunku įsivaizduoti jauną moterį, kuri dar neatšventusi 25-ojo gimtadienio būtų vadinama „senmerge“. Tuo tarpu visuomenė, kurioje  gyvenome prieš 40 metų, netekėjusioms merginoms buvo ypač griežta ir negailestinga. Ilgai neradus svajonių jaunikio, gyventi vienai kartais būdavo pavojinga. Tuomet tekdavo tekėti už to, kuris pasiūlys geras vedybinio gyvenimo sąlygas. „Tikra istorija apie mane, mamą ir varlę” – tai absurdo kupina kelionė į praeitį, tikros meilės paieškas ir jos radimą”, – sako G. Jakubaitienė.

Režisieriaus, istorijų kūrimo ir pasakojimo dėstytojo Raimondo Paškevičiaus pasakojimas „Dvi Žalčių Karalienės šeimos“.

„Į kiekvieną gerą tekstą galima žvelgti iš daugybės kampų. Jei „Eglės – žalčių karalienės“ pagrindinė herojė būtų ne Eglė, o Žilvinas? Kaip keistųsi visa istorija? O jei dar pridėtume šiandienos aktualijų? Na, o kas bendra tarp „Eglės – žalčių karalienės“ ir „Romeo ir Džuljetos“?“, – intriguoja Vilniaus Socialinių mokslų kolegijos istorijų kūrimo ir pasakojimo dėstytojas, scenaristas Raimondas Paškevičius.

Raimondas kviečia pasaką įsivaizduoti kaip rūmus, į kuriuos įeiname per pagrindinį įėjimą ir keliaujame patvirtintu maršrutu, kuriuo veda gidas – pasakotojas. „O kas nutiktų, jei savarankiškai atrastume keletą slaptų įėjimų? Kur jie mus nuvestų? Kokių netikėtų patalpų, kokių užburiančių vaizdų aptiktume?“ – klausia pasakotojas.   

Kitas festivalio renginys – gruodžio 3 d.

Festivalį SEKAS 2022 remia:

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.