Pasakojimo festivalis SEKAS 2022, gruodžio 1 d.

Vaizdas be pavadinimo
Data:2022-12-01
Laikas:16:00
Vieta:Įvairios bibliotekos erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Pasakojimas – tai šiuolaikinio meno rūšis, kurianti ryšį tarp žmonių, suartinanti bendruomenę. Klausytojų ir pasakotojo kuriamoje erdvėje atsiveria giluminiai dalykai, gimsta ryšys tarp kartų, ryškėja gyvenimo patirčių prasmė, patiriamos stiprios emocijos – taip pasakojimo meną apibūdina šiuolaikiniai pasakotojai. Tokių patirčių Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kviečia patirti tarptautiniame pasakojimo festivalyje „Sekas 2022“ gruodžio 1–3 dienomis. Festivalis – vienas baigiamųjų bibliotekos 100 programos akcentų.

Tęsiant pasakojimo tradiciją festivalis šįkart skiriamas giliausių prasmių ir jaudinančių patirčių atveriančioms šeimos ir giminės istorijoms. Jomis suaugusiųjų, vaikų, jaunimo ir senjorų auditorijoje dalinsis menininkai ir profesionalūs pasakotojai: ukrainietė poetė Svitlana Diduch-Romanenko, aktorius Dominykas Vaitiekūnas, pasakotojai Gintė Jokubaitienė ir Raimondas Paškevičius, pasakorius Laimutis Vasilevičius.

Festivalio dienomis vyks pasakojimo edukacijų moksleiviams, jaunimo pasakojimo klubo susibūrimas, specialistų gerosios patirties dalinimosi renginys.

Gruodžio 1 d. (ketvirtadienį)

9–13 val. pasakojimo edukacijos moksleivių grupėms, vedamos bibliotekos edukatorių, įtrauktos į Kultūros paso programą (Menų skaitykloje/konferencijų salėje):
Pasakojimas pagal Ievos Babilaitės tyliąją (bežodę) knygą „(Ne)vienas“ (1–2 kl. mokiniams)
„Bitė ir aš“ (1–2 kl. mokiniams)
Pasakojimas „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“ (1–3 klasių mokiniams)
Pasakojimas apie stebuklingą teptuką (1–4 kl. mokiniams)
Istorija apie akmenų sriubą (1–4 kl., 9–12 kl. mokiniams)
Būtina registracija el. p. edukacijos@pavb.lt ar tel. +370 616 19 703.


16–17 val. Atviroje jaunimo erdvėje – Pasakojimo (storytelling) klubo susitikimas (14–29 m. jaunimui).

Susitikime bus lavinami komunikavimo, viešo kalbėjimo įgūdžiai, ugdomas kūrybiškumas, smagiai bendraujama su bendraminčiais. „Pasakojimas skatina susirasti draugų, dalintis su kitais žmonėmis savo asmenine patirtimi, lavina vaizduotę ir kūrybiškumą, moko gyvenimo vertybių. Tai puikus būdas atrasti savo unikalų balsą“, sako susitikimą vesianti veiklų jaunimui organizatorė Malvina Zimblienė.


17.15–18 val. konferencijų salėje – ukrainietės poetės, rašytojos, fotografės Svitlanos Diduch-Romanenko pasakojimas ukrainiečių, lietuvių ir rusų kalbomis „Aš ne/turiu namų“.

„Kas glūdi žodyje „namai”? Tiesiog pastatas savo daiktams susidėti ir periodiškai pernakvoti? Tvirtovė pasislėpti nuo viso pasaulio? O gal namai – ne sienos, baldai, o žmonės? Ir namus  prarandame ne griūvant stogui virš galvos, paliekant gimtąją šalį, o kada esame priversti išsiskirti su artimaisiais? Dabar milijonams ukrainiečių tenka ieškoti atsakymų į šiuos klausimus. „Aš ne/turiu namų“ – tai kvietimas ieškoti atsakymų kartu su manimi”, – sako šiuo metu Panevėžyje gyvenanti menininkė.


18–19.30 val. Menų skaitykloje – aktoriaus, dainų kūrėjo ir atlikėjo Dominyko Vaitiekūno muzikinis pasakojimas Slabodkės vyšnelė“.

Tai kūrėjo Dominyko Vaitiekūno šiltas nostalgiškas pasakojimas apie susitikimą su kauniete teta Genute beveik po 30 metų pertraukos. Vaikui šios moters atidaryta krautuvėlė ir ji pati asocijuodavosi su prabangiu gyvenimu. Ar ir kaip pasikeitė tetos namai? Kas visgi yra didžiausias žmogaus turtas? Kokia pačios Genutės praeitis?

Kiti festivalio renginiai: gruodžio 2 d., gruodžio 3 d.

Pasakojimo festivalį SEKAS 2022 remia:

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.