Susitikimas su tarpdisciplininio meno kūrėju Artūru Raila

A. Railos projektas „Roll Over Museum“ (2004)
A. Railos projektas „Roll Over Museum“ (2004)
Data:2022-10-11
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 11 d. 17.15 val. bibliotekos konferencijų salėje vyks susitikimas su Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, vienu žymiausių Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų prof. Artūru Raila „Reikėtų viso gyvenimo, kad paaiškinčiau, kas įvyko“. Susitikime bus peržvelgta 1980–2020 m. Artūro Railos kūrybinė veikla.

Kaip profesionalus skulptorius A. Raila kurti pradėjo apie 1988 m. Kūrė konstruktyvistines skulptūras, skulptūrinius objektus, labiausiai žinomas kaip tarpdisciplininių meno projektų autorius. Pasak menotyrininkės Monikos Krikštopaitytės, A. Raila yra etaloninis, vienas iš ryškiausių 10 dešimtmečio menininkų. „Raila iškilo kartu su po Nepriklausomybės atsiradusia menininkų karta, kurių kūryba imta vadinti šiuolaikiniu menu. Atsivėrus sienoms, atsitraukus tarybinės dailės apribojimams prasidėjo energingas eksperimentinis Lietuvos dailės laikotarpis su siekiu išrasti Naują meną ir naujus kalbėjimo būdus. (…) A. Raila, kaip ir nemažai jo kolegų tuo metu, pradėjo kurti ne tik studijų metu įgytos specialybės ribose, o naudojant įvairias (tarpdiscipliniškas) menines praktikas ir strategijas: objektas, instaliacija, videofilmas, performansas, fotografija, dalyvavimas – atskirai ar derinant tarpusavyje,“ – rašo M. Krikštopaitytė.

Artūras Raila gimė 1962 m. Rainaičiuose, Panevėžio rajone. Nuo 1995 dėsto Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1988 dalyvauja parodose, simpoziumuose Lietuvoje ir užsienyje (Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Austrijoje, Estijoje, Italijoje, Latvijoje, Danijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Prancūzijoje). Daugiau apie menininko biografijos ir kūrybos faktus skaitykite „Panevėžio šlovės alėja: žymiausieji kraštiečiai“.

Kviečiame į pažintį su plataus spektro menininku, žymiu iš mūsų krašto kilusiu kūrėju.

Renginys iš projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XIII“.

Remia:

LKT_Logotipas 

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.