Šiaurinėje bibliotekoje – poetės Violetos Palčinskaitės viešnagė

renginys-mezg

Spalio 13-osios vakarą Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinyje – Šiaurinėje bibliotekoje – viešėjo net trys svečiai iš Vilniaus: poetė Violeta Palčinskaitė, leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė ir dainų autorius ir atlikėjas Vygantas Kazlauskas. Šis renginys – bibliotekos projekto „Literatūros ir meno kaleidoskopas“ viena iš dalių. Susitikimą finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Susitikti su vaikystės poete panoro tikrai didelis būrys Violetos Palčinskaitės kūrybos gerbėjų: susirinko ir vyresni, ir jaunesni renginio dalyviai. Dramaturgė, poetė, dviejų memuarinių knygų autorė – taip vakaro viešnią pristatė leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė. Pastarieji keli metai poetei buvo darbingi: 2020 metais pasirodė poemėlė „Ką padarė šokių salė“, 2021-aisiais linksmai ir žaismingai pagal lietuvių liaudies posakius ir patarles parašyta knyga „Bala nematė“, o šiemet perleista pjesė „Aš vejuosi vasarą“. Susitikimo metu poetė neslėpė, kurti ją įkvepia kolegos ir gausus skaitytojų ratas. Didesnę kūrybos dalį poetė skyrė mažiesiems skaitytojams, tačiau yra pasirodžiusios ir dvi memuarų žanro knygos suaugusiems: „Paslapties babilonai arba aš tau siunčiu labų dienų“ ir „Atminties babilonai arba aš vejuosi vasarą“. Susitikimo metu kūrėja užsiminė, kad buvo nusprendusi niekada nerašyti romano, memuarų ir anoniminio laiško, tačiau kūrybos gerbėjams išdavė paslaptį – rengiama trečioji memuarų knyga.

Lolitos Varanavičienės paklausta, ką poetei reiškia Panevėžys, Violeta Palčinskaitė atsakė, kad šis miestas užima svarbią vietą jos gyvenime. Būtent čia prasidėjo poetės, kaip dramaturgės, karjera. Susitikimo metu kūrėja dalinosi prisiminimais apie draugystę su Lietuvos kino, teatro, televizijos aktoriais ir režisieriais Donatą Banionį ir Juozą Miltinį.

Violetos Palčinskaitės kūryba – labai muzikali, daug jos tekstų virsta dainomis. Rudenišką vakarą poetės eiles susirinkusiems atliko dainų autorius ir atlikėjas Vygantas Kazlauskas. Atlikėjas su kūrėja bendradarbiauja jau 30 metų. Vakaro dalyviams jis atliko dainas, skirtas tiek suaugusiems, tiek vaikams.

Violeta Palčinskaitė – produktyvi poetė, kurios kūryba įvairių leidyklų leidžiama jau šešis dešimtmečius. Pasak leidyklos „Tyto alba“ direktorės Lolitos Varanavičienės, kūrėjos eilėms būdingas literatūrinis brandumas, neišsemiama fantazija ir gerumas, kuris įkvepia visus. Šiemet perleista pjesė „Aš vejuosi vasarą“ pasakoja apie piktus kaimynus kmynus, kurie nusprendžia užkariauti Pienės pūko miestą. Pirmą kartą šis kūrinys pasirodė 1968 metais, tačiau yra ypač aktualus ir šiais laikais.

Istorijoms, prisiminimų dalyboms, dainoms ir muzikai pasibaigus, Violetos Palčinskaitės gerbėjai dalinosi savo įspūdžiais apie poetės kūrybą, prisiminimais, dėkojo poetei už eiles, jas deklamavo. Po renginio nusidriekė didelė gerbėjų eilė – visi norėjo autorės autografo. Ne vienas poetės autografas atsidūrė kūrėjos knygoje, išleistoje praėjusiame šimtmetyje. Galima pasidžiaugti visada aktualia Violetos Palčinskaitės kūryba – jos eiles skaitė seneliai, tėvai, vaikai, o dabar skaito ir anūkai.

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos informacija