Interaktyvi paroda apie Algirdą Julių Greimą ir semiotiką

Vaizdas be pavadinimo
Pradžia:2022-10-12 9:00
Pabaiga:2022-11-30 18:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Nuo spalio 12 d. bibliotekos I a. erdvėse veikia Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos iniciatyva parengta paroda „Pasaulis semiotiko akimis“. Tai interaktyvi paroda, skirta Algirdo Juliaus Greimo (1917–1992) – semiotiko, kalbotyrininko, mitologo, publicisto, rezistento, lietuvio ir prancūzo – šimtosioms gimimo metinėms paminėti.

Pasaulyje Greimas žinomas kaip vienas moderniosios semiotikos pradininkų. Esama dviejų pagrindinių semiotikos sampratų: vienu požiūriu, tai bendroji reikšmės teorija, kitu – ženklo teorija. Greimas buvo pirmojo požiūrio šalininkas. Pradėjęs mokslininko kelią nuo kalbos tyrimų, jis susidomėjo pamatinėmis reikšmės ir prasmės problemomis. Pasak Greimo, visas žmogiškasis pasaulis – tai reikšmės pasaulis.

Greimas gyveno tada, kai Europoje ir JAV vyko socialinių ir humanitarinių mokslų pakilimas: radosi naujos teorinės perspektyvos, kūrėsi su jomis susiję mokslo rateliai, mokyklos. Jo darbai priskiriami struktūralizmui – tyrimų krypčiai, grįstai prielaida, kad kalba, kultūra, visuomenė, žmogiškasis pasaulio suvokimas pagrįsti santykių schemomis. Greimas ilgą laiką bendradarbiavo su Roland’u Barthes’u, dirbo Claude’o Lévi-Strausso socialinės antropologijos laboratorijoje, pats vadovavo semiolingvistinių tyrimų grupei. Jo organizuotų seminarų pagrindu susikūrė vadinamoji Paryžiaus semiotikos mokykla.

Semiotika buvo bene svarbiausias Greimo gyvenimo projektas, bet toli gražu ne vienintelis. Jis taip pat buvo žymus lietuvių rezistencijos ir išeivijos veikėjas, mitologijos tyrinėtojas, publicistas. Pats Greimas mėgo sakyti gyvenime atliekąs skirtingus vaidmenis.

Bibliotekoje eksponuojamą parodą sudaro kelios dalys – „Semiotizatorius“ (skirtingais aspektais semiotiškai išnarstyti kasdienybės objektai) ir keli pasakojimai apie Greimo gyvenimo vaidmenis bei jo įkurtą semiotikos mokyklą.

Semiotizatorius – tai instaliacija, suteikianti galimybę kiekvienam parodos lankytojui išmėginti semiotinį žvilgsnį į pasaulį, skirtingais aspektais semiotiškai išnarstyti pasiūlytus kasdienybės fragmentus. „Semiotizuojami“ objektai (laiškas, vynas ir šuo Rudis) buvo ypatingai svarbūs Greimui: jis nuolat susirašinėjo su bendraminčiais ir kolegomis visame pasaulyje, šalia savęs turėjo keturkojį bičiulį Rudį, mėgdavo gurkšnoti vyną.

Parodos rengėjos – Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka. Parodą kūrė Lietuvos jungtinė semiotikų, architektų ir dizainerių grupė. Parodos kuratorė – Gintautė Žemaitytė.

Parodos partneriai ir rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Prancūzų institutas Lietuvoje, Vilniaus dailės akademija, Vilniaus universiteto A.J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centras.

Veiks iki lapkričio 30 d.