Biblioteką užplūdo rekordiškas skaičius jaunimo: pramuštos galimybių lubos, sugriauti mitai

Jaunuolių grupelės sėdi ant grindų ir rašo į didelius popieriaus lapus

Rugsėjo 30 d. – spalio 1 d. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vykusiame pirmajame Panevėžio jaunimo forume „Pramušant sienas“ – kaip niekad daug apsilankiusio jaunimo, gyvos muzikos, interaktyvių veiklų ir jaunuoliams vertingų pokalbių. Renginiuose sulaukėme daugiau nei 600 dalyvių. Forume paminėtos net keturios 2022-aisiais švenčiamos progos: Lietuvos ir Europos jaunimo metai, Savanorystės metai, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės Bitės bibliotekos 100-metis bei iškilmingai pasitiktas pats Atviros jaunimo erdvės (AJE) 10-metis.

Forumo renginiuose jaunuoliai susitiko ir kalbėjosi su skirtingų sričių profesionalais, išbandė save meninėse, mokslo pažinimo dirbtuvėse, klausėsi maištingosios performatyviosios poezijos slemo ir šėlo alternatyvaus roko grupės „Raudona šviesa“ bei didžėjaus DJ Senis koncertuose.

Buvo iškeltos dažnai nutylimos, bet opios temos. Su rašytoja Sandra Romiene ypač jautriai aptarti mitybos sutrikimų keliami pavojai jaunam žmogui, gydytoja Rusnė Kirtiklytė pasidalino statistika apie vis dar aktualias lyčių nelygybės problemas, o Valdemaro Misevičiaus diskusijoje „Priklausomybės anatomija“ aktualizuota vidinė kova su pavojingais įpročiais, kalbėta apie jų atsikratymo būdus.

Jaunimo forume įsitikinta, jog jaunuoliams artimi menai ir kūryba – meninėse veiklose, dirbtuvėse, pokalbiuose buvo gausu dalyvių. Kartu su žymiąja islandų iliustratore Kristín Ragna Gunnarsdóttir aktyviai įsitraukta į bestiarijų dirbtuves, renginių organizatorė Rūta Anima kvietė pažinti aromatų ir velvetinių mandalų spalvinimo teikiamą atgaivą. Diskusijoje „Eiti kiaurai sienas“ vyko pažintis su meno kūrėjų darbo užkulisiais ir iššūkiais, apie kuriuos turėtų žinoti kiekvienas pradedantis kūrėjas.

Dalyviai ne tik ieškojo savo kūrybinių gebėjimų, bet ir mokėsi gyvenime praverčiančių ar net gyvybes gelbėjančių praktinių įgūdžių. Kartu su Raudonojo Kryžiaus draugija mokėsi suteikti pirmąją pagalbą sau ir kitiems – padėti užspringus, atlikti širdies masažą, atpažinti pirmuosius insulto požymius ir nesukelti komplikacijų bandant pagelbėti patekusiajam į nelaimę.

Verslas, grožis, kūryba, sveikata, politika – renginiuose pasiūlytų temų tiek daug, tačiau kuri labiausiai masino jaunimą? Įsitikinta, jog didžiausi traukos centrai – sceniniai performansai ir susitikimai su žymiais jaunimo lyderiais, įžymybėmis.

Gausiausiai ir aktyviausiai jaunuoliai įsitraukė į dialogą su aktoriumi atlikėju Dominyku Vaitiekūnu renginyje „Kaip išdrįsti būti savimi“, uždavė daugiau nei 30 klausimų ir ovacijomis pasitiko naujausias dainų autoriaus dainas.

Įžymūs jaunimo lyderiai – dainininkė Gabija Aleknavičiūtė, tiktokeris Fabian Sanchez ir „Youtube“ turinio kūrėjas Gediminas Gabalis-Vėjas – pasakojo apie turinio kūrimo užkulisius, kasdienybę, dalinosi komiškomis gyvenimo situacijomis ir vertingais patarimais, kopiant karjeros laiptais ar siekiant tikslų.

Kultūrinio meninio projekto Panevėžyje FAZĖ organizuotame „Sleme“ skambėjo maištinga ir provokuojanti performatyvioji poezija, kurią dalyviai pristatė ne tik lietuvių, bet ir anglų kalbomis. Renginį vainikavo daugiausiai ovacijų sulaukusio Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos 11 klasės mokinio Simo Urbonavičiaus pergalė, nugalėtojas gavo tradicinę simbolišką FAZĖS užrašinę ir piniginį prizą.

Vakare, jau sutemus ir uždarius bibliotekos skaityklų duris, po skliautus pasklido garsi gyva muzika. Drąsi, temperamentinga ir jaunatviško veržlumo kupina alternatyvaus roko grupė „Raudona šviesa“ suvienijo susirinkusią publiką šokti vienu, sienas drebinančiu ritmu. Netrūko ir ritmų elektroninės muzikos mylėtojams – savo kūrybą pristatė Panevėžyje puikiai žinomas DJ Senis.

Jaunimo forumas dalyvauti pakvietė ir suvienijo įvairias miesto bendruomenes. Jaunų šeimų ir mažųjų laukė kūrybinės dirbtuvės su VŠĮ Panevėžio šeimų asociacijos atstovėmis Ieva Grigaite ir Egle Aukštuole, o šalia besisvečiuojantys „RoboLabas“ ir „STEAM“ kvietė vaikus konstruoti LEGO robotukus, išbandyti jų funkcionalumą, pažinti mokslą per modernius įrenginius. Renginyje dalyviai bendravo ir su svečiais iš Panevėžio jaunuolių dienos centro, kurie geranoriškai pamokė makrame pynimo, grafinio spalvinimo ir molio lipdymo paslapčių. Laimingieji gavo loterijos prizą – puodelį karštos kavos.

Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos, bibliotekos Atviros jaunimo erdvės ir Panevėžio miesto savivaldybės rengtas Panevėžio jaunimo forumas „Pramušant sienas“ nudžiugino populiarumu. Tikimės jį pakartoti ir ateityje.

Rūta Paukštytė

Bernardo Butkaus nuotraukos