Stovykla „Būkime pažįstami“

stovykla

Kai pasibaigia mokslo metai, kai staiga buvusi pilna vaikų dienotvarkė, tampa tuščia, iškyla klausimas „Ką veikti vasarą?“. Iš pradžių vasaros dienotvarkė atrodo maždaug taip: bandymas kompensuoti miego trūkumą ir miegojimas iki pietų, viso ežero vandens ištaškymas, kompiuterinių žaidimų žaidimas, visų Youtube kanalų peržiūrėjimas. Vėliau, nebejotinai pritrūksta vasaros nuotykių, o dar širdyje turėtų būti neramumas – ką gi reikės  rašyti tradiciniame rugsėjo mėnesio lietuvių kalbos rašinėlyje „Vasaros įspūdžiai“, „Ką aš veikiau visą vasarą“. Rašinėlio „Peržiūrėjau 160 val. Yuotube įrašų“ ar „Perėjau visus žaidimo lygius“ tikrai nepavadinsi vasaros nuotykiais.  Nuotykiai prasideda ten, kur yra bendraamžiai. Čia gali gelbėti įvairios stovyklos: sporto, šokių, sveikatingumo, išgyvenimo, menų, fotografijų, kalbų mokymosi. Visų nė išvardinsi. Į vieną – jau tradicija tapusią, etninės kultūros pažinimo stovyklą „Būkime pažįstami –2“ , šiemet vaikus pakvietė Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Stebėtinai greitai susirinko grupė norinčių stovyklauti, tarp jų ir ukrainiečiai, todėl registraciją į šią stovyklą baigėsi kelios valandos po pakvietimo.

Pažinti save, kitus ir etninę kultūrą reikėjo spėti per 10 dienų.  Jos buvo labai intensyvios. Ignaliniečiai važiavo į Molėtus, ten susipažino su bendraamžiais bibliotekos lankytojais. Bebrusų kaime kartu su naujaisiais draugais vėlė vilnonius paveikslus.  Utenoje – pažino keramikos amatą ir pasidarė vazas. Pabuvojo  Reškutėnuose, ten krosnyje kepė duoną. Ignalinos bitininkystės muziejuje darė vaško žvakes. Važiavo ir į Anykščius, ten irgi rado naujų draugų, su kuriais varžėsi senovinių žaidimų rungtyse. Aplankė Ignalinos muziejų, nupynė draugystės juosteles.  Visagine su daugybe naujų draugų žaidė žaidimus žaidimų aikštelėje. Kur tik nebūta, kas tik nepažinta ir ko tik neišbandyta!

Pagaliau išaušo diena, kai į  Ignalinos bibliotekos kiemą sugužėjo visi draugai iš Anykščių, Zarasų, Visagino, Didžiasalio, Ceikinių, Mielagėnų. Susirinko visas šimtas! Kartu žaidė senovinius stalo žaidimus, bandė ir aktyvius lietuvių liaudies žaidimus, pasivaržė bibliotekininkės Erikos organizuotame Just Dance šokių konkurse, kartu su Inga darėsi šuniukus iš balionų, Su Sandra žaidė lauko žaidimus, „keliavo“ Ignalinos turizmo informacijos centro sudarytais maršrutais. Visą tą laiką juos lydėjo bibliotekininkės Rūta ir Ieva. Vėliau vaikai jėgas išbandė Etnožaidynėse.

Atvykusioms bibliotekininkėms Rimai, Audronei, Onutei, Zinai, Rimai, Natalijai, Ramunei ir Rimvydei teko pabūti vertėjomis, kad bendrą kalbą rastų ukrainiečių ir lietuvių vaikai. Po gerų trijų valandų žaidynių, bendravimo ir pasibuvimo kartu, visi susikalbėjo, susidraugavo ir patyrė smagių įspūdžių!

Greitai prabėgo laikas stovykloje. Palinkėję vieni kitiems gražios likusios vasaros stovyklautojai išsiskirstė, bet žadėjo sugrįžti į biblioteką, kuri jau tapo antraisiais namais.

Stovykla padėjo vaikams pažinti senąsias tradicijas, įtraukė juos į etnines veiklas, pajusti, kad etninė kultūra gyvuoja šiandien, kad ji nėra tik muziejus.

Projektą „Būkime pažįstami–2“ remia Lietuvos kultūros taryba. Bet ne tik ji.  Projektas nebūtų pavykęs be darnaus  projekto partnerių Ignalinos, Anykščių, Molėtų, Utenos, Zarasų, Visagino viešųjų bibliotekų indėlio ir bibliotekininkų.

Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija