Knyga apie panevėžiečius, neužmiršusius savojo miesto

Vaizdas be pavadinimo

Bibliotekoje vykusi popietė, skirta Panevėžio miesto gimtadieniui, Ritos Aleknaitės-Bieliauskienės ir Broniaus Kačkaus knygos „Dvidešimt metų kartu. Puoselėjant gimtojo Panevėžio atmintį“ sutiktuvės sutraukė didžiulį būrį panevėžiečių.

Pasakojimais apie knygos atsiradimo istoriją, prisiminimais apie panevėžiečių klubo įkūrimą bei veiklą dalijosi ilgametis šio klubo pirmininkas dr. Bronius Kačkus, viena aktyviausių klubo narių Rita Aleknaitė-Bieliauskienė ir viena jo įkūrėjų – dailininkė Emilija Gaspariūnaitė-Taločkienė, naujasis pirmininkas Jonas Ramoškevičius. 

Gausiais aplodismentais ir šūksniais „Bravo“ susirinkusieji apdovanojo dainininko prof. dr. Antano Kiverio, violončelininko Valentino Kaplūno ir pianistės Ritos Aleknaitės-Bieliauskienės atliekamus kūrinius.

„Ši knyga atspindi panevėžiečių klubo „Nevėžis“ veiklą, trūkusią du dešimtmečius sostinėje. Norėjome, kad būtų surinkta medžiaga, kuri primintų tuos metus, kurie buvo svarbūs visais atžvilgiais. Tai buvo nepriklausomybės metai. Labai pergyvenome dėl Panevėžio nesėkmių ir labai džiaugėmės sėkmėmis. Taip susiklostė prisiminimų serija. Ši knyga yra iš dviejų dalių: užfiksuoti svarbiausi įvykiai ir paminėti žmonės, kurie prisidėjo ir kurių jau nėra“, – kalbėjo dr. B. Kačkus, kuris panevėžiečių klubui sostinėje vadovavo dvidešimt metų, o prieš tai Panevėžiui vadovavo du su puse dešimtmečio. Per tą laiką daugiau negu dvigubai padaugėjo gyventojų, buvo pastatyta fabrikų, gyvenamųjų kvartalų, kultūros įstaigų.

B. Kačkus džiaugėsi, kad knygoje panaudota daug unikalių nuotraukų, dėkojo bendraautorei Ritai už literatūrinį knygos praturtinimą ir sakė tikintis, kad leidinys sudomins skaitytojus.

„Svarbiausia yra ne miestas, ne namas, o žmonės. Norėjosi parodyti, koks turtingas buvo Panevėžys savo žmonėmis. Per tuos dvidešimt metų buvo paieška panevėžiečių, kurie čia gimė, augo, mokėsi, o paskui išvažiavo kitur gyventi, kurti kultūros, gamybos. Važinėjant po Lietuvą vis atrasdavau kokią asmenybę, susijusią su Panevėžiu. Šia knyga stengėmės parodyti miesto ryšius su Lietuva, su pasauliu“, – pasakojo prof. dr. R. Aleknaitė-Bieliauskienė, ragindama žmones dalintis savo ir artimųjų gyvenimo istorijomis, domėtis giminės praeitimi.

Dailininkė Emilija Gaspariūnaitė-Taločkienė prisiminė panevėžiečių klubo sostinėje įkūrimo istoriją. Tokią misiją jai patikėjo tuometis Panevėžio miesto meras Vitas Matuzas per menininkės išleistuves į sostinę. Panevėžiečių klubas „Nevėžis“ buvo įkurtas 2009 metais ir jo veikla buvo labai aktyvi.

Į renginį susirinkusieji galėjo apžiūrėti Emilijos kūrybą. Dailininkė yra padovanojusi bibliotekai didžiulę kolekciją tapybos, akvarelės, grafikos darbų. E. Gaspariūnaitė-Taločkienė sakė esanti laiminga, kad prisidėjo prie miesto kultūros ir kad jos darbai yra gyvi, nes jie nuolat eksponuojami.

Menininkė aktyviai kuria iki šiol, o jos parodos rengiamos prestižinėse ekspozicijų erdvėse mūsų šalyje ir užsienyje.

Naujasis panevėžiečių klubo pirmininkas Jonas Ramoškevičius dėkojo Bitės bibliotekai, kad čia gali pristatyti knygą „Dvidešimt metų drauge. Puoselėjantys gimtojo Panevėžio atmintį“, džiaugėsi glaudžiu bendradarbiavimu su kraštiečių klubu „Tėviškė“, kuriam šiuo metu vadovauja Bitės bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vadovė Greta Kėvelaitienė.

Pasak J. Ramoškevičiaus, jų klubas yra surengęs tiek susitikimų, kad apie tai būtų galima kalbėti porą valandų, tačiau visą tai galima rasti knygoje. Pandemija sutrukdė knygą pristatyti laiku, bet jos reikšmė nesumažėjo. Tai reikšmingas indėlis į miesto, krašto istoriją.

Apie sporto pasaulį, V. Variakojo sporto mokyklą, stalo teniso situaciją mieste kalbėjo ir pasiekimais džiaugėsi žymus stalo tenisininkas Vytautas Vaidžiulis.

Knygos autorius sveikinęs Panevėžio kraštotyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas sakė, kad jo kolegos istorikai cituoja prof. dr. R. Aleknaitės-Bieliauskienės ir dr. B. Kačkaus knygas. Tai yra pats svarbiausias autorių ir sudarytojų darbo įvertinimas.  

„Knyga labai gerai sukomponuota, labai įtraukianti, labai enciklopediška ir kartu intymi. Žmonės čia susišaukia per savo veiklą: mokslą, kultūrą, sportą“, – sakė šį renginį vedusi Elvyra Pažemeckaitė.

Svečiai skendo gėlių jūroje, raudonų rožių puokšte nuo panevėžiečių klubo buvo apdovanota ir buvusi ilgametė kraštiečių klubo „Tėviškė“ pirmininkė Henrika Čiplienė.