Fortepijoninę siuitą „Legenda apie Čičinską“ sukūrė Panevėžio miestui

Vaizdas be pavadinimo

Panevėžio 519-ojo gimtadienio metu Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje skambėjo fortepijoninė siuita „Legenda apie Čičinską“, kurią ekspresyviai atliko pianistas ir šio kūrinio autorius Arminas Abukauskas, tekstą skaitė aktorius, muziejininkas Donatas Juzėnas.

„Norėjau sukurti miestui skirtą kūrinį, kuris sietųsi su jo identitetu. Pergalvojau įvairius variantus ir visi jie man pasirodė nepakankamai įdomūs. Čičinsko legendą apie žiaurų bajorą, kurį už blogus darbus nutrenkė žaibas, o dvaras prasmego žemėn, žinojau nuo vaikystės. Su tėvais ne kartą lankiausi ant Čičinsko kalno, turėjau lietuviškų legendų knygutę, kur apie jį buvo rašoma. Taigi, Čičinskas buvo kaip kertinis akmuo Panevėžio istorijoje“, – pasakojo Arminas.

Jaunasis kompozitorius iš pradžių parašė muzikinį kūrinį, o paskui nusprendė papildyti jį tekstu. Pasak jo, žinodamas, kad kūrinio ateis klausytis ir tie žmonės, kurie neturi muzikinio išsilavinimo, nutarė, kad tuomet jiems „Legendos apie Čičinską bus įdomiau klausytis. Tačiau ateityje bus galima atlikti tik muzikinį kūrinį be teksto.

Arminas sako, kad yra parašęs jau kelis kūrinius fortepijonui, trio (fortepijonui, smuikui ir violončelei), chorui. Visi jie jau yra atlikti viežose erdvėse. Prieš trejis metus, besimokydamas Vytauto Mikalausko menų gimnazijoje, parašė ir kartu su savo seserimi atliko fortepijoninį kūrinį keturioms rankoms.

Nežiūrint to,  A. Abukauskas sako, kad pirmiausia jis yra pianistas, o kūrinius imasi kurti tik laisvalaikiu. Fortepijono paslapčių jis nuo pat pirmos klasės mokėsi Vytauto Mikalausko menų gimnazijoje pas mokytoją Astą Kapučinskienę.

Dabar Arminas studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje fortepijoninį atlikimą pas prof. Jurgį Karnavičių. Tenka labia daug groti, todėl kūrybai laiko nebelieka. Taip pat dar mokosi gretutinėse pedagoginėse studijose. Galės dirbti muzikos mokytoju, tačiau kol kas dar nežiūri tolyn, kas bus už kelerių metų, nes nemėgsta planuoti ateities.

Fortepijoninę siuitą „Legenda apie Čičinską“ repeticijų metu jaunasis kompozitorius ir atlikėjas tobulino ne kartą, bet dabar yra iš esmės kūriniu patenkintas ir daugiau nebežada jo keisti. Pasak jo, taip daro su visais kūriniais . Visi taisymai tik iki pirmo viešo atlikimo.

Arminas džiaugėsi, kad koncertas sutraukė tiek daug klausytojų, kad išgirdo apie kūrinį daug gerų atsiliepimų, kad jis patiko ne tik profesionalams, bet ir neturintiems muzikinio išsilavinimo žmonėms, nors pradžioje jis baiminosi, kad bus pernelyg sudėtingas, kad daug specifinių dalykų, daug rečitatyvų.