Bibliotekų bendrystės įkvėptas „Laiškas pirmokui“

Vaizdas be pavadinimo

Rugsėjo 1-ąją švenčiame Mokslo ir žinių dieną. Šiais metais tą pačią dieną švenčiame Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos 100-mečio jubiliejų, nes tądien buvo aptarnautas pirmasis Panevėžio viešosios bibliotekos, tuomet vadintos Centraliniu Valstybės Knygynu,  lankytojas. Dvi  svarbios datos sukuria ypatingą šventę.

Jau kelerius metus Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka sveikina visus miesto pirmokus su Mokslo ir žinių diena. Suprasdami tokį didelį pirmokų jaudulį, naujo etapo pradžią, įteikiame jiems „Laišką pirmokui“, kuriame kviečiame būti drąsiais, primename, kad biblioteka yra šalia – tai dar viena vieta, kurioje galima pabūti, atrasti, susitikti, nusiraminti ir džiaugtis.

Iš Skandinavijos bibliotekos atkeliavusia iniciatyva skatiname vaikus nuo pat pirmųjų žingsnių mokykloje tapti ir bibliotekos skaitytojais. Bendradarbiaudami su Panevėžio švietimo centro specialistais bei mokyklų bibliotekininkais laiškus įteikiame arti 1000 pirmokų iš beveik 20 miesto mokyklų.

Šį kartą pakvietėme į gražią akciją įsijungti mūsų miesto ir rajono bibliotekas, nes esame išaugę iš to paties kamieno – valstybinės bibliotekos, prieš 100 metų atvėrusios duris Panevėžyje.  „Laišką pirmokui“ pasirašo  Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė, Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos direktorė Loreta Breskienė ir Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė.

 „Siųsdamos bendrą laišką pirmokui Panevėžio mieste ir rajone veikiančios bibliotekos primena valstybinės bibliotekos Panevėžyje ištakas bei kviečia atrasti šiandien veikiančias unikalias ir gyvybingas bibliotekas, esančias šalia jūsų.  Bibliotekų tinklas kviečia naudotis bibliotekų ištekliais, jaukiomis erdvėmis, kuriamu kultūros turiniu. Dirbdamos kartu bibliotekos įgyvendina ne vieną skaitymo skatinimo iniciatyvą, plėtoja edukacijų pasiūlą, apsijungia bendroms neformalaus suaugusiųjų švietimo veikloms. Bendradarbiavimas bibliotekoms leidžia pasiekti platesnę auditoriją, atkreipti visuomenės dėmesį  į skaitymo naudą, informacinio ir medijų raštingumo bei kitus aktualius klausimus. Linkiu bibliotekoms ir toliau puoselėti savo unikalumą, dažniau jungtis bendradarbiavimui įgyvendinant prasmingas iniciatyvas bei nuoširdžiai kurti ryšį su vietos bendruomenėmis“, – sako  Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė.

 „Labai džiaugiuosi, kad ši akcija, kuri, tikiuosi, taps gražia tradicija, apjungė visas bibliotekas. Rugsėjo 1-oji kiekvienam pirmokėliui yra ne tik didelė šventė, bet ir naujas gyvenimo etapas. Jie jaučiasi svarbūs ir dideli. Ir labai smagu, kad tokią ypatingą mokinukui dieną jį sveikina ne tik artimieji, bet ir biblioteka. Daugeliui pirmokėlių tai greičiausiai bus pirmasis jam skirtas laiškas. Vaikai – pati imliausia, smalsiausia ir atvira naujoms patirtims skaitytojų kategorija.  Pirmoji pažintis su biblioteka daugeliui jų greičiausiai įvyko dar darželyje, tad gauti laišką ir kvietimą iš „senos pažįstamos“ yra dar vienas šios dienos svarbą pabrėžiantis įvykis. O kur dar gautas dovanų  skaitytojo bilietas? Visos bibliotekos labai laukia savo mažųjų draugų, atsakingai ruošiasi, kuria naujas edukacijas, planuoja renginius bei tikisi ilgai ir nuoširdžiai draugauti. Vaikų laukia spalvingos knygelės, žaidimai, kompiuteriai ir visada padėti pasiruošusios bibliotekininkės“, – teigia Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos direktorė Loreta Breskienė.

Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė  sako:  „Akcija „Laiškas pirmokui“ yra graži G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekos skaitymo skatinimo iniciatyva. Laikmetis ir naujos technologijos mažina vaikų motyvaciją skaityti, o mus verčia nuolat priminti apie bibliotekų lankymo ir skaitymo galimybes. Pirmokai anksti susipažinę su knyga tikiu, kad liks ištikimi bibliotekų lankytojai visą gyvenimą. Smagu sulaukti ir jau lankančių bibliotekas ir naujų skaitytojų. Tebūnie tai sėkmingo kelio į mokslo ir žinių pasaulį per bibliotekas pradžia.

Panevėžio kraštas yra gana didelė geografinė šalies dalis. Bibliotekos savo bendryste Panevėžio kraštui ir jo žmonėms teikia dar daugiau galimybių dalyvauti įvairiose iniciatyvose, projektuose, renginiuose. Skaitant populiarias ir naujas knygas, skaitytojai naudojasi visų esamų bibliotekų fondais.  Taip plečiasi skaitymo laukas, didėja galimybės rasti norimą knygą. Mažina eiles gauti paskaityti populiarią knygą. Smagu, kad žmonės vertina ir lanko bibliotekas nesirinkdami tik vieną. Reiktų plėsti edukacinių veiklų spektrą, pasitvirtinant ir vykdant pastovias edukacijas, kurios būtų patrauklios ir leistų bibliotekose burtis veikloms. O kiekvienos bibliotekos savitumas suteikia daugiau galimybių pasirinkimams. Tad ir kartu, ir atskirai turime būti patrauklūs ir unikalūs“.

Nuotraukos: Gintaras Lukoševičius