Rugsėjo 1-ąją – bibliotekos 100-mečio šventė bendruomenei

Žmonės mojuoja iš bibliotekso balkono
Data:2022-09-01
Laikas:13:00
Vieta:Įvairios bibliotekos erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugsėjo 1-ąją sukanka 100 metų, kai Panevėžyje atverta pirmoji valstybinė biblioteka. Anuomet Centraliniu valstybės knygynu vadinta įstaiga galiausiai tapo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąja biblioteka.

„Ši rugsėjo 1-oji – ypatinga. Ją norime paminėti sukurdami šventę žmonėms – Panevėžio bendruomenei. Bitės biblioteka visą dieną kvies į edukacijas, ekskursijas, veiklas šeimoms su vaikais, jaunimui, suaugusiesiems. Šventės akcentas – pirmosios bibliotekos vadovės Elžbietos Jodinskaitės vardu pavadintos ir atnaujintos kraštotyros skaityklos atidarymas. Kviečiu užsukti pro atviras duris ir drauge su mumis smagiai švęsti šimtametės bibliotekos jubiliejų, o kartu ir naujų mokslo metų pradžią!“, – sako bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė.

Garbingą jubiliejų švenčiančios, dabar kelis pastatus turinčios bibliotekos pradžia – pirmosios vadovės Elžbietos Jodinskaitės butas. Čia vyko paruošiamieji darbai – buvo kaupiamos ir inventorizuojamos knygos. Gavus miesto ir apskrities savivaldybių pašalpą butui nuomotis, 1922 m. rugsėjo 1 d. biblioteka oficialiai atidaryta lankytojams, tądien išduota ir pirmoji knyga. Pradiniame fonde jų buvo 1 397.

Skaičiuojama, kad per 100 metų biblioteka pakeitė 11 vadovų, 6 kartus – pavadinimą, 8 kartus – pavaldumą, ne sykį teko kraustytis. Čia lankėsi valstybės prezidentai, gauta garbingų apdovanojimų ir kt. 100-metį galima vadinti ir sėkmės istorija – nueitas kelias nuo mažytės įstaigos bute iki vieno svarbiausių Panevėžio regiono kultūros židinių. Dabar biblioteka didžiuojasi ne vien didžiausiu universaliu fondu Šiaurės rytų Lietuvoje, bet ir veiklų spektru – nuo inovatyvių edukacijų iki tarptautinių skaitymo skatinimo, dokumentinio paveldo skaitmeninimo bei sklaidos iniciatyvų.

Biblioteka jubiliejų suplanavo minėti solidžiais renginiais ir naujovėmis, tarp kurių – ne tik 100-mečio šventė bendruomenei, bet ir tarptautinė mokslinė konferencija, edukacinės veiklos, skaitymo skatinimo programėlė vaikams ir paaugliams „Draugoteka“, renovuoto Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriaus (Aukštaičių g. 4) atidarymas, tarptautinis pasakojimo festivalis SEKAS, įvairios akcijos, konkursai, žaidimai.

100-MEČIO ŠVENTĖS BENDRUOMENEI PROGRAMA

Rugsėjo 1 dieną

Prasideda Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės, Panevėžio rajono ir Panevėžio Elenos Mezginaitės viešųjų bibliotekų akcija „Laiškas pirmokui“
13, 14 ir 15 val. „Bitės aruoduose“ – edukaciniai užsiėmimai šeimoms „Knygos pasaulyje“
13, 14 ir 15 val. Konferencijų salėje – sensoriniai skaitymai šeimoms „10 dramblių ėjo į svečius“
Nuo 13 iki 19 val. Atviroje jaunimo erdvėje – fotostudija „Literatūrinės kopos“. Šypsenos ir gera nuotaika jūsų – fotografas mūsų!   

Pirmajai bibliotekos direktorei ir knygininkei Elžbietai Jodinskaitei atminti:
16 val. ekskursija po biblioteką. Elžbietos Jodinskaitės kraštotyros skaityklos atidarymas
16.45 val. Istorijų kavinė (Elžbietos Jodinskaitės kraštotyros skaitykloje)
18 val. ekskursija po biblioteką

Šimtmetį mininti G. Petkevičaitės-Bitės biblioteka tiesia tiltą tarp praeities ir ateities

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.