Jaunimo metų stovykla „Kėdes į lauką“ dalyvių akimis

Vaizdas be pavadinimo

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Atvira jaunimo erdvė jau trečius metus organizuoja išskirtinę, Panevėžio jaunimo apdovanojimuose Metų jaunimo projekto apdovanojimą (2021 m.) pelniusią vasaros stovyklą jaunimui „Kėdes į lauką“. Stovykla vyko rugpjūčio 1–12 d. Tik šioje stovykloje jaunimas supažindinamas su rečiau naudojama streso valdymo ir kūrybiškumo ugdymo technika biblioterapija. O šiuos metus LR Seimui paskelbus Jaunimo metais į stovyklos veiklas įtraukti dar vieni – istorijų pasakojimo (storytelling) metodo mokymai.

Apie šį Lietuvoje tik pirmuosius žingsnius žengiantį komandiškumą ir kūrybiškumą ugdantį metodą stovyklos organizatoriai įvairiose užsienio šalyse mokėsi daugiau nei metus. Pastangos jaunimui perteikti įgytas žinias pasiteistino – daugelis stovyklos dalyvių susidomėjo šiuo metodu. Jo dėka kai kurie dalyviai atrado žodinės saviraiškos, improvizacijos ir istorijos kūrimo džiaugsmą, o išbandydami biblioterapijos metodus atrado galintys kurti poeziją ar rašyti įdomų tekstą.

Pozityvią ir draugišką stovyklos atmosferą ir visą programą kūrusi Atviros jaunimo erdvės veiklų koordinatorė Malvina Zimblienė sako, kad šių metų stovykla tikrai visapusiška, apimanti platų lavinančių ir ugdančių priemonių spektrą, padedanti išsilaisvinanti intravertiškiems jaunuoliams ar praturtinanti siekiančius savęs pažinimo, žinių, įgūdžių, bendravimo. „Ypač džiugina lūžio istorijos, kai atėję užsisklendę jaunuoliai stovyklos eigoje pasikeičia, išsilaisvina, atsipalaiduoja ir atranda kūrybos džiaugsmą. Jau dabar daugelis jų išreiškė norą rinktis ir po stovyklos, kurti pasakojimo (storytelling) klubą“, – sako Malvina.

Pasibaigus užsiėmimams jaunuoliai dalinosi mintimis, kad stovyklos veiklos juos nustebino įvairove, parodė dalykus „kitu kampu“, paskatino permąstyti savo turimą patirtį. Dalyviai atrado laisvę kurti, drąsą kalbėti prieš auditoriją, naujų hobių ir net pasijuto laimingesni nei įprastai.

Dalyvių patirtys

Mergina šypsosi laikydama rankose savo kūrinį

Ieva: „Mane nustebino šios stovyklos veiklos. Kai registravausi, nesitikėjau, kad bus taip įdomu. Išmokau susibendrauti su kitais, kurti piniginės stilių per design thinking dirbtuves, dirbti komandoje. Ypač patiko žaidimas „Laikrodukai“, kurio metu galėjau labiau susipažinti su kitais. Džiaugiuosi susipažinusi su kitais, išdrįsusi išlipti ant scenos, vaidinti ir kalbėti prieš kitus. Taip pat patiko visi lektoriai.  Stovyklai 10 000 balų!

Jaunuolis sėdi sėdmaišyje ir piešia mandalą

Titas: „Stovyklos metu sužinojau, kad per daug baiminuosi dėl dalykų, kurie nėra svarbūs.  Sužinojau, kad kiekvienas gali būti nedrąsus jiems nepalankioje situacijoje. Kadangi esu overthinking ir mano galva niekada nemiega atakuodama mane įvairiomis mintimis, buvo gera, kad stovykloje buvo veiklų, kur  galėjau atsipalaiduoti, nepermąstyti. Man patiko, kad kiekvieną dieną buvo kažkas naujo. Nors ne kiekvieną dieną buvo gera nuotaika, veiklos „apšvietė“ man dieną“.

Jaunuolis žvelgia šonu ir vos šypsosi

Arnoldas: „Jaudinausi dėl stovyklos, man nejauku būti kitoje aplinkoje, tačiau atėjęs ir dalyvavęs nerimo nepatyriau. Buvo daug veiklų ir greitai įsitraukiau į jas bei susibendravau su kitais stovyklos dalyviais. Buvo labai smagi kompanija, įdomūs žmonės, keliantys gilius klausimus ir siekiantys tapti labiau empatiški ir emociškai brandūs. Dienomis, per kurias buvau stovykloje, netikėtai sunyko specifiniai psichosomatiniai požymiai (alkis, pasikartojantys lėti vaikščiojimai). Tuo tarpu sustiprėjęs fizinis aktyvumas liudija, jog stovyklos metu buvau laimingesnis nei įprastai. Tai man yra svarbus rodiklis kovojant su iškylančiais psichologiniais iššūkiais.“

Užsiėmimuose buvo siekiama kurti bendras emocines patirtis, supažindinama su įvairiais terapijos, savęs pažinimo metodais, mokoma, kaip valdyti nerimą ir stresą. Per devynias stovyklos dienas lankėsi įdomių įvairių sričių lektorių, tai rašytoja Viktorija Urbonaitė, aktorius, rašytojas M. P. Martynenko, slemerė Karolina Černiavskytė, aromaterapeutė Rūta Anima, saviugdos treneris ir terapijos specialistas Kšištof Zmitrovič, edukologė Edita Strolienė. Susipažinimo, kūrybinius, išgyvenimo užsiėmimus ir žaidimus vedė dalyvių už draugiškumą įvertinti Atviros jaunimo erdvės darbuotojai Malvina Zimblienė ir Giedrius Zaura.

Į stovyklą jaunimas atėjo tikėdamiesi, kaip sakė, patirti prasmingų ir linksmų akimirkų, gerų emocijų, sužinoti naujų dalykų, pailsėti, pasimėgauti ar pakeisti prastą psichologinę būseną. Žinoma, bendrauti, susipažinti su bendraminčiais, pažinti kitus. Daugelis įvertino, kad dėl draugiškos stovyklos atmosferos, pozityvių žmonių taip ir įvyko.

Stovykla „Kėdes į lauką“ įtraukta į bendrą Lietuvos Respublikos Seimo paskelbtą Lietuvos jaunimo metų minėjimo 2022 metų planą.

Projektą finansuoja