„Rudenėlio“ senjorai mokėsi rišti šiaudinius sodus

ignalina-1

Liepos 26 d. Meikštų bibliotekoje lankėsi pagyvenusių žmonių klubo „Rudenėlis“ nariai. Bibliotekininkė Jolanta Žuromskienė trumpai papasakojo svečiams apie biblioteką, krašto istoriją, pristatė kraštotyros ekspoziciją, bibliotekoje eksponuojamą A. Verbickienės tapybos parodą ir nuolat veikiančią sodų parodą, kurios autorės yra pati Jolanta ir jos kolegė Ilona Abaravičienė. Tačiau pagrindinis vizito tikslas buvo dalyvauti  edukacijoje „Šiaudinio sodo magija“ ir susipažinti su šių sodų rišimo subtilybėmis.

Pirmiausiai Jolanta  kalbėjo apie šiaudinių sodų reikšmę. Iš suvertų ant siūlo šiaudelių surištas papuošalas, kuris būdavo kabinamas virš stalo suteikdavo džiaugsmo, bendrumo, geros energijos. „Labai svarbu, kad sodas suktųsi virš stalo, – sakė Jolanta, – tikėta, kad tada jis suteikia energijos„ Pasirodo, lietuviai tokius sodus dovanodavo per vestuves ir krikštynas, papuošdavo jais namus prieš Velykas ir Kalėdas, tikėjo jų sakralumu, magiškomis galiomis. Pastaruoju metu ši nykstanti tradicija vėl atgimsta Lietuvoje.

Susipažinę su magiškosiomis sodų savybėmis klubo nariai patys pabandė surišti pagrindinį sodo elementą – rombą, kuriais  papildė „Draugystės“ sodą, kabanti bibliotekoje. Atsisveikindami senjorai dėkojo darbštuolei bibliotekininkei Jolantai Žuromskienei ir linkėjo jai kūrybinio įkvėpimo kuriant magiškus sodus.

Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija