Rekomenduojame istorinių lietuvių ir užsienio autorių knygų

Ranka laiko knygą knygų lentynos fone

Atgimimą išgyvena istorinės knygos. Tiesa, vieni skaitytojai renkasi tik grožines, kiti – publicistines. Biblioteka ateina į pagalbą: sudarėme visų skoniams tinkamą sąrašą, kuriame – skaitomiausi ir gerų skaitytojų atsiliepimų sulaukę leidiniai. Tikimės, kad tikrai išsirinksite ir savąjį.

Istoriniai užsienio autorių romanai

V. S. Alexander „Maisto ragautoja“
2018-tais metais pasirodžiusi knyga sulaukė didelio dėmesio ir išleista įvairiose šalyse. Autoriaus istorinių knygų veikėjos yra stiprios moterys, kurias gyvenimas priverčia atsidurti pavojingose situacijose ir vietose.

Rosella Postorino „Ragautojos“
Įkvėptas Krauzendorfo kareivinėse dirbusios Adolfo Hitlerio maisto ragautojos Margot Wölk gyvenimo, romanas 2018 metais pelnė prestižinę Campiello premiją ir daug kitų svarbių apdovanojimų.

Mandy Robotham „Karo kūdikis“
Rašytojas nukelia skaitytojus į 1944-tų metų Vokietiją. Pagrindinė romano veikėja Ankė Hof, įkalinta koncentracijos stovykloje, stengiasi išgyventi ir išgelbėti kuo daugiau stovykloje gimstančių kūdikių bei jų mamų.

Kristin Harmel „Dingusių vardų knyga“
Įkvėpta tikros istorijos apie dokumentų padirbinėtojus per Antrąjį pasaulinį karą. Tai savotiškas liudijimas, kaip sugeba atsilaikyti žmogaus dvasia, kokią galią įgauna narsa ir meilė blogio akivaizdoje.

Daniel Mason „Žiemos kareivis“
Europa Pirmojo pasaulinio karo metu. Tai tviskančių pokylių salių ir šiurpių karo lauko operacinių, pareigos šeimai ir savojo kelio paieškų, karo ir meilės istorija, atverianti amžiną troškimą išmokti atleisti sau ir kitiems.

Kate Quinn „Alisos tinklas“
Tikrais faktais paremtas įtaigus istorinis romanas apie stiprias moteris, narsą, pasiaukojimą ir galimybę užgydyti praeities žaizdas. Tai tikrų tikriausia odė moterų draugystei, drąsai, kilnumui ir plieninei tvirtybei.

C. W. Gortner „Vatikano princesė“
Tai dramatiškas pasakojimas apie Lukreciją Bordžiją, popiežiaus Aleksandro VI dukterį. Bordžijų vardas giliai įsirėžęs Renesanso Italijos istorijoje ir daugeliui asocijuojasi su neįsivaizduojama prabanga, amoralumu ir niekšybe.

Ellie Midwood „Aušvico smuikininkė“
Bebaimės ir ryžtingos Almos Rosé gyvenimu paremtas romanas. Kiekviena diena Aušvice – kova už išlikimą. Almos drąsa išgelbėjo daugybę gyvybių ir sugrąžino tikėjimą pamiršusiems, kas yra viltis.

Meg Waite Clayton „Paskutinis traukinys į Londoną“
Tikrais įvykiais paremta istorija apie vienos moters pastangas išgelbėti dešimt tūkstančių vaikų iš nacių okupuotos Europos.

Allison Pataki „Imperatorienė Sisi“
Tai puiki galimybė pažvelgti į vienos įdomiausių Europos istorijoje karališkosios šeimos gyvenimą, kitokioje šviesoje pamatyti didingą, auksu spindintį Habsburgų dvarą ir 19 a. grožio etalonu laikomą ekscentriškąją imperatorienę Sisi.

Istoriniai lietuvių autorių romanai

Darius Musteikis „Čia bus Mėmelio pilis“
Romane – istoriniai įvykiai apie tai, kaip sekėsi Vokiečių ordinui įsitvirtinti vietoje, kur dabar stovi Klaipėda. Romanas skaitytoją nukels į gūdžius viduramžius, kad kartu su knygos personažais statytų Mėmelio pilį ir su pilies gynėjais atremtų puolančius kuršius, sembus ir žemaičius – lietuvius.

Jonas Kiriliauskas „Degantis birželis
Tai romanas apie Lietuvą 1941 metų vasarą, apie paskutinius valstybės gyvenimo metus, okupaciją, sovietizaciją, trėmimus ir birželio sukilimą. Tai romanas apie draugystę ir meilę karo ir mirties šešėlyje.

Gina Viliūnė „Imperatoriaus meilužė“
Romanas leidžia iš arti pažvelgti į XIX a. didikų, aristokratų, valdovų gyvenimą, supažindina su Vilniaus, Varšuvos, Paryžiaus dvarų kultūra ir tų laikų kasdienybe. Tačiau svarbiausia čia – laikui ir atstumui nepavaldi meilės ir aistros istorija.

Sondra Rankelienė „Enigma Orbi“
Tai detektyvinis romanas, kurio užuomazga glūdi XV a. pabaigoje. Sužinosime įdomybių apie Vilnių ir garsųjį Vilniaus universitetą bei jo biblioteką, daug faktų iš Lietuvos istorijos, sutiksime ir didiką Mikalojų Kristupą Radvilą Našlaitėlį.

Sondra Rankelienė „Enigma Duplex“
Tai istorinis detektyvas, nenuspėjamu siužetu ir įtampa nenusileidžiantis pirmajam istoriniam trileriui „Enigma Orbi“. Autorė kviečia atrasti Lietuvos sostinės ir mūsų šalies paslaptis.

Rūta Šepetys „Druska jūrai“
Romanas skirtas Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių, tarp kurių buvo ir tūkstančiai lietuvių, nutylėtoms ir užmirštoms istorijoms atskleisti.

Renata Šerelytė „Pro rūdijančią naktį“
Dvi romano pasakojimo gijos apima skirtingus praėjusio amžiaus dešimtmečius: paskutiniojo Aukštaitijos partizano istoriją ir istoriją vaiko, gimusio brandžiu sovietmečiu.

Herkus Kunčius „Geležinė Stalino pirštinė
Ironiško romano ašis – Nikolajaus Ježovo (1895–1940) gyvenimas bei karjera, prasidėjusi Lietuvoje ir dramatiškai pasibaigusi Lubiankos kalėjime Maskvoje. Romano geografija apima ne tik Lietuvą, Rusiją, bet ir Kazachstaną bei nacistinę Vokietiją.

Edmundas Malūkas „Vytauto žemė“
Istorinis romanas, lygintinas su legendomis apie iškiliausias mūsų valstybės istorines asmenybes. Remiantis gausiais istoriniais šaltiniais nušviečiami pagoniškieji papročiai ir misticizmas, pateikiamos legendos ir senosios lietuvių dainos.

Ernestas Kuckailis „Pavasarį paukščiai sugrįžta
Remdamasis biografinėmis knygomis bei atsiminimais ir archeologinių tyrinėjimų medžiaga, autoriaus seka vieno vokiečių parašiutininkų dalinio pėdsakais Antrojo pasaulinio karo metais. Skaitytojas įtraukiamas į kautynių sūkurius Lenkijoje, Belgijoje, Kretoje, Šiaurės Afrikoje ir Lietuvoje.

Istorinė literatūra

Norbertas Černiauskas „1940. Paskutinė Lietuvos vasara“
Ši dokumentinė knyga – 1940-ųjų birželio dviejų savaičių kaleidoskopas, pašėlusiai įsukantis į to meto Lietuvos ir jos žmonių realijas.

Robertas Petrauskas „Poltava“
Istorinė knyga, nukelianti į pačią XVIII a. pradžią. Jos kulminacija – 1709 m. įvykęs Poltavos mūšis. Pasakojimas apima pirmąją Didžiojo Šiaurės karo (1700–1721) pusę ir supažindina su Europa XVIII a. išvakarėse. 

Giedrius Petkevičius „Karo anatomija“
Tragikomiškų, dramatiškų, juokingų ir žiaurių karo istorijų koliažas, dau­gumos jų nerasite istorijos vadovėliuose ir oficialiuose mūšių, kampanijų bei operacijų aprašymuose.

Heather Dune Macadam „999 Aušvico moterys“
1942 m. beveik tūkstantis jaunų netekėjusių žydaičių Poprade, Slovakijoje, sulipo į traukinį. Merginos tikėjo keliems mėnesiams vykstančios dirbti į fabriką valstybės labui. Iš tikrųjų jaunosios moterys, dauguma paauglės, buvo gabenamos į Aušvicą vergiškam darbui. Iš niekuo nenusikaltusių 999 išgabentųjų liko gyvos tik kelios.

Fernand Braudel „Civilizacijų gramatika“
1987 metais pirmą kartą pasirodžiusi istoriko Fernand Braudel knyga „Civilizacijų gramatika“ buvo parašyta kaip įvadas į istorijos dėstymą vidurinėje mokykloje. Prancūzas Fernand Braudel yra vienas įtakingiausių XX a. istorikų, taip pat vienas iš struktūralizmo pradininkų, “Analų” mokyklos atstovas.

Vadim Birštein „Smerš. Slaptas Stalino ginklas“
Galima pavadinti kapitaliniu, daugybe istorinių dokumentų, archyvinės medžiagos ir įvairių istorikų tyrimais paremtu itin išsamiu veikalu apie 1943–1946 m. gyvavusios sovietų karinės kontržvalgybos struktūros „SMERŠ” (trumpinys iš „Smertj špionam” – „Mirtis šnipams”) įkūrimą bei veiklą.

Michail Zygar „Imperija turi mirti“
Rusų žurnalistas Michail Zygar knygoje nagrinėja pirmuosius praeito amžiaus dešimtmečius Rusijos imperijoje. Autorius kalba apie laikus ir įvykius, kurie nuvedė iki 1917-ųjų metų spalio revoliucijos bei carinės imperijos žlugimo.

Jonathan Black „Slaptoji pasaulio istorija“
Tarptautinis bestseleris – tai kvapą gniaužianti galimybė naujai išvysti pasaulį ir jo istoriją nuo senųjų laikų iki šių dienų. Sakoma, kad istoriją rašo nugalėtojai. Knygos autorius šią idėją formuluoja kitaip. 

Yuval Noah Harari „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“
Knygoje daktaras Yuvalis Noah Harari nuosekliai, glaustai ir itin žaismingai pasakoja, kaip atsitiktinė genų mutacija pakeitė Homo sapiens smegenų neuronų jungtis ir pavertė mus aplinką niokojančiais Žemės šeimininkais. 

Yuval Noah Harari „21 pamoka XXI amžiui“
Milijonais egzempliorių parduotų pasaulinių bestselerių „Sapiens” ir „Homo Deus” autorius pristato naują neįtikėtinai įžvalgią knygą apie šiuolaikinį pasaulį, esmines aktualijas ir tai, kas nepasiekiama kasdienybės įkalintam šių dienų žmogui.