Patirtimi dalijosi Europos bibliotekas aplankę Panevėžio regiono bibliotekininkai

Erasmus

Birželio 8 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka surengė nuotolinį patirties dalijimosi renginį, kuriame darbo stebėjimo vizituose Pernu centrinėje bibliotekoje (Estija) ir Šelefteo miesto bibliotekoje (Švedija) dalyvavę Panevėžio regiono bibliotekų specialistai savo kolegoms papasakojo apie tai, ką sužinojo aplankytose Europos bibliotekose ir kokias parsivežtas idėjas ketina pritaikyti savo darbe. Panevėžio regiono specialistai domėjosi aplankytų Europos bibliotekų paslaugomis, veiklomis ir projektais suaugusiųjų švietimo srityje.

Patirties dalijimosi renginyje dalyvavo per šimtą Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų specialistų.

Penkiolika Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų darbuotojų, dalyvavusių darbo stebėjimo vizite Pernu centrinėje bibliotekoje, akcentavo šios bibliotekos skiriamą didelį dėmesį skaitymo skatinimui, pažymėjo sėkmingai veikiančios tarpbibliotekinio abonemento paslaugos populiarumą, papasakojo apie bibliotekoje veikiančius pomėgių klubus suaugusiesiems, dalijosi įspūdžiais iš vizitų Pernu centrinės bibliotekos filialuose. Kalbėdami apie vizito profesinius įspūdžius, jo dalyviai taip pat minėjo Pernu centrinės bibliotekos įgyvendinamas tvarumo idėjas, stiprų bibliotekų ryšį su vietos bendruomene, Pernu centrinės bibliotekos kaip kompetencijų centro vaidmenį regione.

 Šelefteo miesto bibliotekoje lankęsi šešiolika Panevėžio regiono bibliotekų specialistų kolegoms papasakojo apie aplankytos Švedijos bibliotekos ypatingą dėmesį jaunimo skaitymo skatinimui, fondų formavimą, bibliotekos dalyvavimą literatūros ir pasakojimo festivaliuose, bibliotekų pagalbą atvykstantiems į šalį žmonėms, kurie nori išmokti švedų kalbą.

Lietuvos bibliotekininkus ypač sužavėjo ir sudomino Šelefteo miesto bibliotekos paslauga, kuri leidžia miestiečiams pristatyti savo parašytas knygas, surengti skaitymus bibliotekoje, nemokamai pasinaudojant jos erdvėmis ir netgi gaunant savo renginio viešinimo paslaugą. Įdomu buvo išgirsti apie bibliotekos klubų veiklą, bibliotekos pagalbą lankytojams medijų ir informacinio raštingumo klausimais, pradėtas diegti „Bibliotekininko pagal poreikį“ (angl. Librarian on Demand) ir „Atviresnės bibliotekos“ (angl. More Open Library) paslaugas (galimybę susisiekti su bibliotekininku, kai, atėjus į biblioteką, joje nėra darbuotojų, arba skolintis bei grąžinti knygas bibliotekos nedarbo valandomis). Vizito dalyviams padarė įspūdį glaudus Švedijos mokyklų ir bibliotekų bendradarbiavimas, skatinantis moksleivius tinkamai parengti juos tolimesnėms studijoms aukštojo mokslo įstaigose.

Panevėžio regiono bibliotekininkai domėjosi pasakojimo meno, kuris itin populiarus Šiaurės šalyse, taikymo ypatumais vietos bibliotekose. Lietuvos bibliotekininkai dalyvavo „Istorijų dalijimosi kavinėje“ (angl. Storysharing Cafe), kur su vietos bibliotekininkais ne tik kalbėjosi profesinėmis temomis, bet ir pasidalijo asmeninės patirties istorijomis.

Tiek vizito Pernu centrinės bibliotekos dalyviai, tiek specialistai, lankęsi Šelefteo miesto bibliotekoje, dalijosi planais apie parsivežtų idėjų įgyvendinimą – paminėta istorijų lagaminų keliaujanti paroda, „Pusryčių su knyga“ iniciatyva, istorijų dalijimosi kavinės idėja, kuri jau yra prigijusi Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos klubų veikloje ir Atviros jaunimo erdvės užsiėmimuose.

Pernu centrinėje bibliotekoje ir Šelefteo miesto bibliotekoje lankęsi Panevėžio regiono bibliotekų darbuotojai labai palankiai vertino Erasmus+ programos suteikiamą galimybę vykti į Europos viešąsias bibliotekas, gyvai pamatyti jų veiklas ir parsivežti naudingų, įkvepiančių idėjų savo darbui. Vizituose dalyvavę specialistai ragino kolegas naudotis Erasmus+ programos galimybėmis ir vizitų į pažangias Europos viešąsias bibliotekas dėka plėsti savo profesinį akiratį bei ieškoti idėjų savo bibliotekos paslaugų gerinimui ar įkvėpimo naujiems projektams.

Darbo stebėjimo vizitai Pernu centrinėje bibliotekoje ir Šelefteo miesto bibliotekoje surengti Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai kartu su partnerėmis – dvylika Panevėžio regiono rajonų savivaldybių bibliotekų – 2021 03 01–2027 12 31 vykdant Erasmus+ programos finansuojamą akreditacijos projektą.

Parengė Virginija Švedienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė

Projektą finansuoja