Nuotraukų ir dokumentų parodoje – Panevėžio karaimų sugyvenimo momentai

Keturi žmonės pozuoja valtyje
Pradžia:2022-06-01 10:00
Pabaiga:2022-09-01 18:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Bibliotekos I a. ekspozicijų erdvėje veikia dokumentų, nuotraukų ir leidinių paroda iš bibliotekos fondų „Paprastas ir amžinas žmonių sugyvenimas: Panevėžio karaimai“. Šiemet sukanka 625 metai nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto kvietimo karaimams įsikurti Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Lietuvos karaimų bendruomenė yra mūsų šalies, jos istorijos ir kultūros dalis. Seimas 2022 m. paskelbė Lietuvos karaimų metais.

Parodoje pristatomos fotografijos, dokumentai ir senieji leidiniai, liudijantys svarbius karaimų bendruomenės religinio, kultūrinio, švietėjiško gyvenimo įvykius: Panevėžio kenesos fotografijos ir dokumentai, Lietuvos karaimų draugijos žemės sklypo Panevėžyje planas (1938), tarpukariu leisti žurnalai karaimų kalba. Čia susipažinsite ir su iškiliais Panevėžio karaimų bendruomenės veikėjais: poetu Šelumieliu Lopato, poetu, literatu Jokūbu Malecku, advokatu Jonu Rajecku, poetu, teisininku Mykolu Tinfavičiumi ir kitais.

Ekspozicija sudaryta iš G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriuje saugomų fondų (Rapolo Grigulevičiaus, Motiejaus Lukšio, Pavienių rankraščių), Panevėžio kraštotyros ir Trakų istorijos muziejų fondų. Panaudota informacija ir nuotraukos iš Devoros Grigulevičienės, Inos Lavrinovič, Olgos Romanovskytės asmeninių archyvų, portalo limis.lt ir kitų internetinių šaltinių.

Paroda veiks iki rugsėjo 1 d.

Paroda įtraukta į bendrą Lietuvos Respublikos Seimo paskelbtų Lietuvos karaimų metų minėjimo 2022 metų planą.