„Lex 3 RGB“: trijų spalvų ir algoritmo nulemta tapyba

Vaizdas be pavadinimo
Pradžia:2022-07-01 16:00
Pabaiga:2022-07-30 12:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Liepos 1 d. 16 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje II aukšto erdvėse atidaroma dailininko, grafiko Giedriaus Zauros tapybos darbų paroda. Panevėžio jaunuoliai gerai pažįsta Giedrių, bibliotekos Atviroje jaunimo erdvėje juos mokantį piešti, fotografuoti ir kitų meno paslapčių.

G. Zaura yra mokęsis Panevėžio dailės mokykloje. Vėliau – Kauno kolegijoje. Yra baigęs Vilniaus dailės akademiją, Lietuvos dailininkų sąjungos narys, turintis meno kūrėjo statusą. 

Bibliotekoje atidaromoje parodoje bus eksponuojami abstraktūs vienos tematikos paveikslai, visuose naudojamos tik 3 spalvos – raudona, žalia ir mėlyna. Kūriniai nutapyti laikantis griežtos logikos, savotiško algoritmo. Kuri spalva kur nuguls, nuspręsdavo žaidimų kauliukas. Pasak autoriaus, algoritmas paprastas, tačiau sukuria begalę spalvų variacijų.

„Šie eksperimentiniai darbai skatina apmąstyti, pažvelgti giliau – lyg pro mikroskopą – į tris spalvas, kurias kasdien matome ekranuose. Todėl paroda ir pavadinta „Lex 3 RGB“. Aš sukūriau tik algoritmą, o likusią dalį gali padaryti bet kas – kompiuteris ar kitas žmogus. Tad esu tarsi savotiškas kompozitorius. Darbuose labai daug atsitiktinumo, karaliauja algoritmo logika, bet iš jos išsilaisvina vizualumas. Žinoma, kompiuteris sugeneruotų tūkstančius vaizdų per labai trumpą laiką, bet man labai svarbu fizinis prisilietimas, pats dažų tepimas, materialumas“, – teigia G. Zaura.

Autorius sako: darbai yra apie vizualinę patirtį, tapybos procesą, ir, žinoma, tris spalvas.

„Šiais laikais pilna vizualios informacijos, norinčios mums kažką įteigti, parduoti, agituoti. Taip estetika atsiduria antrame plane. Aš nemanau, kad menas privalo kažkam tarnauti. Jau pats savaime jis labai daug kalba apie tai, ką reiškia būti žmogumi, apie pačią kūrybą. Šiame procese aktyviai dalyvauja žiūrovas – užbaigia paveikslą asmenine patirtimi. Dėl to ir nemėgstu duoti pavadinimų savo darbams. Jie yra absoliučiai atviri interpretacijoms“, – teigia menininkas.

G. Zaura yra eksponavęs savo darbus Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Alytuje. „Lex 3 RGB“ – septintoji personalinė Giedriaus paroda. Bibliotekoje ji bus eksponuojama iki liepos 30 dienos.

Kviečiame apžiūrėti, ką gali vaizduotė, idėja, trys spalvos ir žaidimų kauliukas!

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.