Laisvės aikštę užliejo knygos

Knygų mugės „Vasaros knygų fiesta“ akimirka
Knygų mugės „Vasaros knygų fiesta“ akimirka

Panevėžio Laisvės aikštę užliejo knygos. Nuo vaikiškų iki mokslo leidinių, nuo pramoginės iki rimtosios literatūros, nuo istorinių iki kvepiančių, Brailio raštu. Taip tradicinį vasaros renginių ciklą „Susitikime penktadienį“ papildė Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos organizuojama Lietuvos leidyklų knygų mugė „Vasaros knygų fiesta“.

Atėjusieji gali pasirinkti iš šimtų leidinių, kuriuos siūlo „Baltos lankos“, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, „Charibdė“, „Trys nykštukai“, „Aktėja“, „Verslas ar menas“, „Andrena“, „Raidynėlis“, „Žara“ ir „Homo Liber“. Savo leidiniais prekiauja ir pati biblioteka.

„Ačiū Dievui, grįžtame į normalų gyvenimą, kada knygas galime pristatyti gyvai, bendraudami su žmonėmis. Ypač smagu vėl atvažiuoti į Panevėžį, nes su biblioteka bendradarbiaujame jau ne pirmus metus. Džiugina tai, kad žmonės skaito, domisi knygomis, ypač rimtosiomis, istorinėmis. Dažnai teiraujasi Ukrainos istorijos. Jos dar nesame išleidę, tačiau galbūt ateityje?“, – įspūdžiais dalijasi Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro atstovė Dalia Strumilienė.

„Į Panevėžį atvežiau tai, ką mėgstu skaityti pats. Tad kiekvienam galiu kur kas nuoširdžiau papasakoti, patarti. Panevėžiečiams siūlome naujausias, populiariausias knygas. Turime ir išparduotuvę. Čia sau ar artimiesiems dovaną galima išsirinkti keliskart pigiau“, – sako leidyklos „Baltos lankos“ pardavimų vadybininkas Algimantas Šakalys.     

„Mūsų patirtis – Panevėžio skaitytojas yra intelektualus, todėl čia nevežame itin lengvo turinio literatūros. Panevėžiečiams patinka filosofija, dizainas, menai. Būtent tokios knygos dažniausiai patraukia dėmesį ir šiemet. Mums atrodo, kad mugės labai reikalingos. Ypač mažesnėms, nišinėms leidykloms, mat į knygynus, prekybos centrus dažniausiai pakliūva tik didžiosios arba komerciniai leidiniai gražiais viršeliais. Žmonės mėgsta meilės romanus, tačiau ir jų būna visokių. Mano rekomendacija? Kad ir mūsų išleista Andreos DeCarlo „Meilės arka“, – teigia leidyklos „Charibdė“ vadovė Rita Kubilienė.

Panevėžiečiai šiemet gali įvertinti ir ypatingas knygas – jas leidžia „Verslas ar menas“. Ši leidykla užsiima daugiau socialine misija ir pirmoji šalyje pristatė knygas, kurios suartina – jas pasidalindami gali skaityti ir puikiai matantis, ir turintis regėjimo negalią vaikas. Šioje palapinėje rasite ir kvepiančią knygą, o nusipirkę nors ir atviruką galite prisidėti, kad nereginčiųjų pasaulis taptų patogesnis ir gražesnis.  

Vakare, nuo 17 val., į „Vasaros knygų fiestą“ įsitrauks ir bibliotekos edukatoriai. Jie kas pusvalandį iki pat 19 val. ves naująją pasakojimo edukaciją pagal Ievos Babilaitės tyliąją (bežodę) knygą „(Ne)vienas“, organizuos kūrybines dirbtuves jaunimui.