Bibliotekos lankytojai ir specialistai sėkmingai tobulina savo kalbines kompetencijas

Mokymų akimirka, dalyviai po du kalbasi vienas su kitu

Kalbų politika Europoje įgauna itin svarbią reikšmę. Nuolat mokytis ir tobulėti šiandieniniame nuolat besikeičiančiame pasaulyje yra vienas iš prioritetinių Europos šalių siekių, formuojančių kompetentingą visuomenę. Ypatingas vaidmuo tenka kalbiniam suaugusiųjų švietimui, kuris skatina žmones sąmoningai suvokti užsienio kalbos svarbą ir reikšmę bei padeda praplėsti ir tobulinti savo profesines kompetencijas.

Biblioteka subūrė smalsių miestiečių bendruomenę

Sėkmingai nuo 2018 m. lapkričio mėn. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje veikiantis angliškų pašnekesių klubas „Let’s Talk“ per keletą metų subūrė smalsius, aktyvius miestiečius, kuriuos sieja ne tik jų pačių jau kuriamos klubo tradicijos, bet ir tai, jog ši veikla juos suvienijo kaip tvirtą bendraminčių ir gerų bičiulių bendruomenę. 

Klubo susitikimai vyksta triskart per savaitę ir kiekvienas narys gali rinktis jam tinkamą susitikimų formatą – angliškus pašnekesius bibliotekoje arba virtualius susitikimus, kuriuose dalyvauja anglų kalbos entuziastai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų šalių.

„Let’s Talk“  nariai pažymi, jog klubo susitikimuose įgyja neįkainojamos patirties – kalbėdami angliškai, labiau pasitiki savimi, lengviau reiškia mintis, tobulina kalbėjimo įgūdžius ir, be abejo, plečia savo žodyną.

Šiuo metu angliškų pašnekesių klube yra 45 nariai.

Ir užsienio kalbos praktika, ir galimybė pažinti kolegas

Nuo 2021 m. rugsėjo mėn. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje susibūrė dešimties bibliotekos specialistų grupė, kuri kartą per savaitę susirenka angliškiems pasikalbėjimams. Šių susitikimų pradinis tikslas buvo pagerinti darbuotojų anglų kalbos šnekamuosius įgūdžius profesinėje srityje, nes dažnas bibliotekininkas pripažįsta, jog labai svarbu tinkamai savo įstaigą, jos paslaugas, veiklas ir projektus pristatyti atvykstantiems užsienio svečiams arba dalyvaujant tarptautiniuose renginiuose.

Angliški pašnekesiai temomis, susijusiomis su bibliotekininkų kasdieniu darbu, bibliotekų erdvėmis ir paslaugomis, inovacijomis, iššūkiais skatino užsiėmimo dalyvius aktyviai naudoti su profesine veikla susijusią leksiką, plėsti savo žodyną ir kvietė diskutuoti bibliotekoms aktualiomis temomis.

Kiek vėliau bibliotekininkų angliškų pašnekesių užsiėmimuose atsirado socialinės, psichologinės, filosofinės temos, susitikimuose aptariamas ir laisvalaikis, pomėgiai, ir aktualūs nūdienos aspektai, susiję su aplinkos, tvarumo problemomis, diskutuojama etikos klausimais.

Bibliotekos darbuotojai teigia, kad šie užsiėmimai padeda atsikratyti kalbėjimo užsienio kalba baimės, skatina pasitikėjimą, plečia žodyną, leidžia geriau pažinti kolegas. Užsiėmimų dalyviai džiaugiasi temų aktualumu, susitikimuose vyraujančia draugiška ir demokratiška atmosfera.

Kalbines kompetencijas tobulina ir Panevėžio regiono bibliotekininkai

Sulaukus teigiamo grįžtamojo ryšio iš Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotojų dėl angliškų pašnekesių užsiėmimų naudos, šis anglų kalbos šnekamųjų įgūdžių tobulinimo formatas buvo pasiūlytas ir Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų specialistams. Nuo 2022 m. sausio mėnesio 35 Panevėžio regiono rajonų savivaldybių viešųjų bibliotekų specialistai šiuose susitikimuose dalyvavo „Zoom“ platformoje. Angliškų pašnekesių užsiėmimai vyko keturiose grupėse. Diskutuota apie bibliotekininkų profesiją, bibliotekų paslaugas, dalintasi kelionių įspūdžiais, asmeninių pomėgių ir laisvalaikio praleidimo ypatumais, kalbėta apie draugystę, asmenybės bruožus bei įpročius.

Užsiėmimuose dalyvavę Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų specialistai teigia, kad įgijo daugiau drąsos ir pasitikėjimo, sugebėjo atsikratyti baimės suklysti kalbant angliškai, atgaivino, atnaujino bei lavino turimus anglų kalbos įgūdžius, praturtino savo žodyną. Bibliotekininkai džiaugėsi galimybe kalbėtis grupėje, nes, pasak jų, vienam lavinti savo įgūdžius yra sudėtinga.

Tiek Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos specialistai, tiek kitų Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų darbuotojai, dalyvavę angliškų pašnekesių užsiėmimuose, pajuto jų praktinę naudą ir dalyvaudami Erasmus+ programos darbo stebėjimo vizituose Pernu centrinėje bibliotekoje (Estija), ir Šelefteo miesto bibliotekoje (Švedija), kur domėjosi kolegų darbų bei pristatė savo bibliotekas.