Projekto ,,Europa skaito ir kuria“ partneriai Ignalinoje

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka įgyvendina didelį tarptautinį skaitymo skatinimo projektą ,,Europa skaito ir kuria“. Šiomis dienomis Ignalinoje vieši grupė projekto partnerių iš Italijos, Prancūzijos, Graikijos ir Vokietijos. Gegužės 25 dieną bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė ir direktorės pavaduotoja Vida Sekonienė savo svečius atlydėjo į savivaldybę, kur juos priėmė meras Justas Rasikas. Susitikime dalyvavo mero pavaduotojas Juozas Rokas, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Lina Gladkauskienė.

Pasveikinęs svečius, meras pasidžiaugė projektu, jo veiklomis ir dėkojo už patirtį, kurią gaus Ignalina. Svečiai žavėjosi Ignalinos kraštu, labai tvarkingu ir gražiai prižiūrimu miestu ir sakė, kad jų pirmieji įspūdžiai yra patys geriausi, o mūsų bibliotekos gali būti pavyzdžiu ir kitoms šalims. Minėta, kad Ignalinos rajone yra 14 skaitytojų klubų, kurie aktyviai prisideda prie skaitymo propagavimo. Na, o vasarą, nors vietinių skaitytojų dėl darbų soduose, daržuose kiek sumažėja, tačiau padaugėja poilsiauti  atvažiuojančių, turistų.

Kaip sakė Loreta Aleknienė, per dvejus projekto įgyvendinimo metus bus sukurta internetinė erdvė pirmajai Europoje tokio tipo skaitmeninei knygų treilerių bibliotekai, kurioje šešių šalių (taip pat ir Slovėnijos) partnerių dalyviai paviešins ne mažiau kaip 500 per tą laiką  sukurtų knygų treilerių. Kartu vyks ir šios elektroninės bibliotekos testavimas bei tarptautinė viešinimo veikla. Projekte yra numatyti įvairūs mokymai specialistams – kaip organizuoti kūrybines veiklas, atlikti techninius skaitmeninimo, filmavimo, viešinimo medijose sprendimus, kaip padėti žmonėms meno išraiškų pagalba sukurti knygos treilerį. Šiuo metu platformoje jau yra 70 kūrybiškai pateiktų knygų anonsų. Tikslas labai paprastas – sudominti knyga, kad ją žmogus panorėtų perskaityti. Projekto partneriai darbo susitikimų metu aptarė užduotis, nagrinėjo kuriamą ir pradėtą testuoti platformą, na, o poilsio laiku lankėsi Palūšėje, Ginučiuose, Linkmenų plaktukų muziejuje, keliose bibliotekose, dar laukia ekskursija Vilniaus senamiestyje.

Meras svečiams papasakojo apie kurortinės Ignalinos darbus, planus ir dideles perspektyvas turizmo bei verslo plėtros srityse. Jis taip pat dalijosi įspūdžiais iš neseniai buvusios kelionės Italijoje, kur su investuotojais aptarė gamyklos statybą Dūkšte, taip pat  iš ką tik vykusio Europos orientavimosi kalnų dviračiais čempionato, kuriame dalyvavo 18-kos šalių atstovai. Minėta, kad šiuo metu Ignalinoje vieši Čekijos, Prachaticės miesto, delegacija, o birželio pabaigoje atvyks svečių iš Sakartvelo. ,,Pandemija buvo pristabdžiusi mūsų darbus, investicinius planus bei tarptautinio bendradarbiavimo renginius, dabar viskas atsigauna. Vykstant tarptautiniams sporto renginiams, įvairioms šventėms, mums labai trūksta apgyvendinimo vietų. Šiuo metu jos kuriamos miesto paplūdimyje, kur pastatyti nameliai, atsiras vandenlenčių parkas, bei Lietuvos žiemos sporto centre, kuris yra vienas svarbiausių objektų, žvelgiant į ateities perspektyvas. Turime įvairių minčių, pvz., su Krašto apsaugos ministerija tariamės dėl kibernetinio saugumo akademijos Ignalinoje kūrimo…“,– pasakojo meras. Svečiai uždavė nemažai klausimų, jie labai domėjosi Ignalinos kraštu, su džiaugsmu vartė dovanotus nuotraukų albumus, atpažino jau matytas vietas. Graikijos grupės atstovas netgi sakė grįžęs namo rašys straipsnį apie Ignaliną.

Parengė Lina Kovalevskienė,
Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka