Praktinės paveldo priežiūros žinios Panevėžio paveldo bendruomenei 

Įvairių pastatų fragmentai
Data:2022-06-02
Laikas:13:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Birželio 2 d. 13 val. bibliotekos konferencijų salėje vyks prevencinės paveldo stebėsenos ir priežiūros projekto „FIXUS Mobilis“ vadovų ir mobiliųjų komandų narių atvira konsultacija, skirta kultūros paveldo, istorinių pastatų savininkams bei valdytojams. Į renginį kviečiami visi susidomėję. 

Projektas „FIXUS Mobilis“ jau trečius metus apžiūrinėja  ir atlieka smulkius darbus bažnyčiose, sodybose, dvaruose, malūnuose, gyvenamuosiuose ir kituose pastatuose visoje Lietuvoje.

Viešose konsultacijose prevencinės priežiūros specialistai pristato paveldo stebėsenos ir priežiūros sistemą FIXUS, pasakoja tiek apie teisinę, tiek apie praktinę paveldo pastatų valdymo pusę. Nemokamoje konsultacijoje Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje FIXUS dalinsis žiniomis ir patarimais apie pastatų apžiūrą bei dažniausiai pasitaikančius istorinių statinių pažeidimus. 

Specialistų komandos kone kiekvieno objekto apžiūroje susiduria su drėgmės, parazitų, atmosferos poveikio pastatams padarytais pažeidimais. Konsultacijos dalyviai išgirs apie projekto komandų atliekamus priežiūros darbus bei būdus, kaip į šias paslaugas pretenduoti registrinių pastatų valdytojams bei savininkams. 

Iki šiol  FIXUS vykdomuose atrankos posėdžiuose patvirtintos paraiškos dėl 153 paveldo objektų. Trys „FIXUS Mobilis“ komandos jau atliko darbus daugiau nei 100 statinių, parengė 70 ataskaitų paveldo statinių savininkams. Konsultacija Panevėžyje – viena iš paskutiniųjų, įvyksiančių prieš prasidedant intensyviausiam pastatų priežiūros darbų sezonui. Būkite aktyvūs ir pasinaudokite galimybe susipažinti su FIXUS ir papildyti margą objektų sąrašą statiniais iš Panevėžio miesto ir rajono. 

Apie „FIXUS Mobilis“ 

Kultūros paveldo centro ir Kultūros infrastruktūros centro įgyvendinamas projektas „FIXUS Mobilis“ teikia prevencinės priežiūros paslaugas paveldo objektų valdytojams. Projektą vykdo 11 prevencinės priežiūros specialistų.  FIXUS finansuojamas iš 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšų. Daugiau informacijos