Panevėžiečiai domisi istorija ir prezidentų gyvenimu

Alfonsas Eidintas ir Irena Stankevičienė renginyje bibliotekoje
Alfonsas Eidintas ir Irena Stankevičienė

Bitės bibliotekoje viešėjo garbingas svečias – istorikas, rašytojas, diplomatas, dirbęs Lietuvos ambasadoriumi penkiose šalyse, profesorius, habilituotas humanitarinių mokslų daktaras Alfonsas Eidintas bei Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro (MELC) atstovė Irena Stankevičienė.

Didžiuojamės, kad profesorius A. Eidintas yra mūsų bibliotekos bičiulis, pristatantis čia savo naujas knygas, dalyvaujantis konferencijose, kuriose gvildenamos istorinės temos.

MELC atstovė I. Stankevičienė išsamiai pristatė naujausius leidinius. Centras pirmiausia užsiima Visuotinės lietuvių enciklopedijos skaitmeninimu ir leidžia visų mokslo sričių spausdintinę literatūrą, daugiausia istorine tematika, nes ji niekad nepabosta skaitytojams, vadovėlius.

Pasak leidybos centro atstovės, A. Eidintas yra produktyviausias jų autorius, kasmet pristatantis po naują knygą. Jo kūrybinė biografija labai solidi, parašyta 30 istorinių knygų, išleista 11 dokumentų rinkinių su kitais autoriais. Toje biografijoje ypatingą vietą užima knygos apie Lietuvos prezidentus Kazį Grinių, Aleksandrą Stulginskį, o išsamiausiai yra ištyrinėtas prezidento Antano Smetonos gyvenimas.

Bibliotekoje svečias pristatė naujausią savo knygą „Antanas Smetona ir Justas Paleckis istorijos dramoje. Prezidento vairuotojo užrašai“.

„Įdomu yra Antano Smetonos šeimos santykiai ir svarbiausi jo sprendimai, pasirinkta motyvacija. Lietuvos gyvenimas pasikeitė per vieną dieną. Kadangi kitą dieną vairuotojai jau vežiojo naują prezidentą Justą Paleckį ir jo žmoną, tai šiai šeimai skiriama didelė knygos dalis. Žodžiu, šliaužiančios agresijos įtvirtinimas Lietuvoje“, – trumpai ir taikliai savo naująjį kūrinį apibūdino A. Eidintas.

Gausiai į renginį susirinkę žiūrovai tiesiog užpylė knygos autorių klausimais. Išsivystė gyva diskusija ir istorijos mylėtojai ilgai nenorėjo paleisti rašytojo, kuris visus žavėjo savo giliomis įžvalgomis, šmaikščiomis pastabomis, ypatingu humoro jausmu. Susirinkusieji džiaugėsi galėję įsigyti šią knygą ir kitus Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro leidinius mažesne kaina. Didžiulis susidomėjimas rodė, kad Panevėžys yra ir istorikų miestas.