Knygų upės tėkmėj

spaudos-laisves-diena-zarasai-5

Gegužės 3-iąją, minint Pasaulinę spaudos laisvės dieną Vaikų literatūros skyriaus edukacinėje erdvėje vyko parodos „Knygų upės tėkmėj…“ atidarymas. Parodos ekspozicijoje – Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos 8 b ir 8 c klasių moksleiviai pristatė naujai atrastus literatūros kūrinius draugams. Perskaitytų kūrinių anotacijas Kristina, Ieva, Aurėja, Milius, Adrija, Aelita, Darja, Smiltė, Ivoris ir Kamilė užrašė ant pačių nupieštų objektų – žuvelės, lelijos žiedo, valties tarsi kviesdami plaukti knygų upe. Į knygų upę pateko užsienio autorių knygos ir viena populiaraus lietuvių rašytojo Tomo Dirgėlos knyga „Vytautas Didysis „Žalgirio“ arenoje“. Ekspozicijos vizualizaciją padėjo sukurti Zarasų Fausto Latėno meno mokyklos Dailės skyriaus moksleiviai, mokytojos Petronės Sekonienės ugdytiniai.

Renginio dalyviai – Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos 6 c klasės moksleiviai ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Andželika Vitkūnienė kūrybiškai pristatė šios, Pasaulinės spaudos dienos svarbą kiekvienam, norinčiam viešai išreikšti savo nuomonę ir turėti priėjimą prie įvairių nepriklausomų informacijos šaltinių. Mokytoja priminė kas yra akrostichas ir tai, kad lietuvių literatūroje seniausias žinomas akrostichas yra 1547 m. Martyno Mažvydo išleisto „Katekizmo“ pratarmėje. Daniel, Kajus, Oskaras, Kajus, Dina, Goda, Gabija, Tajus skaitė savo sukurtus akrostichus. O Sintija atsidėkodama mokytojai Andželikai už  suteiktas žinias perskaitė jai sukurtą. Moksleiviai prisiminė aktualiausius šiais mokslo metais skaitytus literatūros kūrinius. Vienas iš jų – Vytautės Žilinskaitės „Robotas ir peteliškė“, kurį jie iliustravo. Aptardami iliustracijas kiekvienas papasakojo kodėl pasirinko tokias spalvas ar išryškino konkrečias personažo detales.

Mokytoja Andželika priminė, kad dabar vykstant neramumams ypač svarbu, kad kiekvienas galėtų išreikšti viešai savo nuomonę kurdamas ir galėtų gauti jam reikalingą informaciją.

Parengė Zina Černovienė
Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukos Inesos Dumbravienės