Įteikta 34-oji G.Petkevičaitės-Bitės literatūrinė premija

premija-3

Jau tradicija tapusi pavasarinė premijos teikimo šventė vyko Puziniškio muziejuje, G. Petkevičaitės-Bitės gimtinėje. Rašytojui Danieliui Mušinskui ši premija skirta už novelių rinkinį „Vainiko pynimas“.

Rajono viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė pasidžiaugė atvykusiais svečiais – premijos laureatu, atvykusiu kartu su žmona, muziejininke Julija Mušinskiene, leidyklos Homo liber vadovu – Viliu Gužausku, LR Seimo narės Guodos Burokienės padėjėja Vaida Pečeliūnaite, rajono savivaldybės mero pavaduotoju Antanu Pociumi. Laureato pasveikinti atvyko ir Smilgių krašto atstovai iš gimnazijos, seniūnijos, kultūros centro, bibliotekos; rajono savivaldybės švietimo, kultūros ir sporto skyriaus darbuotojai.

Laureato kūrybą apžvelgęs V. Gužauskas apibūdino jį kaip lietuviškos meditatyvinės novelės meistrą, kurio kūriniuose alsuoja labai senoviška žemaitiška išmintis, pateikiami paprasto žmogaus egzistenciniai apmąstymai, esminiai būties klausimai. Danielius Mušinskas teigė, jog išliekamoji rašytojo vertė yra jo minėjimas po dešimtmečių, kaip ir G. Petkevičaitės-Bitės vardas, kurio niekas nepamiršta ir po šimto metų.
Nominuotą knygą „Vainiko pynimas“ atvertė J. Miltinio dramos teatro aktorė Eleonora Koriznaitė, perskaičiusi novelę „Po baltais medžiais”. Šventės dalyviai domėjosi knyga, kalbino rašytoją, kuris dosniai dalino autografus.
Apsuptas pavasarinės žalumos, Puziniškio dvarelis kvietė visus dar pabūti, todėl prie kvapios arbatos buvo diskutuota apie literatūros naujoves, susipažinta su muziejaus ekspozicijomis.

Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija