ATŠAUKTAS. Susitikimas su 80-ąjį jubiliejų mininčiu skulptoriumi Gediminu Karaliumi

Gediminas Karalius Panevėžio rajono Garbės piliečio vardo suteikimo iškilmėse. 2020. I. Stulgaitės-Kriukienės nuotrauka
Gediminas Karalius Panevėžio rajono Garbės piliečio vardo suteikimo iškilmėse. 2020. I. Stulgaitės-Kriukienės nuotrauka

Balandžio 20 d. 17.15 val. bibliotekos konferencijų salėje kviečiame į susitikimą su garbingą 80-ąjį jubiliejų švenčiančiu skulptoriumi profesoriumi, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, Panevėžio rajono Garbės piliečiu Gediminu Karaliumi. Renginio metu išgirsite apie svarbiausius skulptoriaus gyvenimo ir kūrybos etapus.

Apie Gediminą Karalių

G. Karalius gimė 1942 m. balandžio 27 d. Kaune. Būdamas dar vaikas kartu su šeima persikėlė gyventi į Karalių kaimą (Panevėžio r.). Baigė Vadoklių vidurinę mokyklą, mokslus tęsė Kauno Stepo Žuko taikomosios dailės technikume, o vėliau studijavo Lietuvos dailės institute.

Nuo 1970 m. G. Karalius dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Kuria dekoratyvines skulptūras ir smulkiąją plastiką. G. Karaliaus kūryba sulaukė svaraus įvertinimo: 1991 m. gauta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, 2000 m. pelnytas Lietuvos Nepriklausomybės medalis, o 2019 m. skulptoriui buvo suteiktas Panevėžio rajono Garbės piliečio vardas. Jo darbai „Rytas“ ir „Skrydis“ yra įtraukti į Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registrą. Apie menininkąyra sukurtas dokumentinis filmas „Skulptorius Gediminas Karalius“ (rež. J. Matonis ir V. Domaševičius, 2006).

Kūryboje G. Karalius naudoja raudonmedį, ąžuolą, bronzą, varį. Vienas pirmųjų lietuvių skulptūroje ėmė taikyti polichromiją ir skirtingų medžiagų derinius. Kūriniams būdinga metaforiškumas, transformuoti ir savitai įprasminti natūros vaizdai, raiški kompozicija.

Skulptorius aktyviai dalyvavo akademinėje veikloje. Dėstė M. K. Čiurlionio menų mokykloje Vilniuje, vėliau – Vilniaus dailės akademijoje. 1989–1991 m. buvo Vaizduojamosios dailės fakulteto dekanas, 1991–1995 m. dirbo akademijos prorektoriumi studijoms, 1996–2002 m. ėjo Skulptūros katedros vedėjo pareigas.

Atvykite į prasmingą šventinį susitikimą!

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.