Minime Tarptautinę vaikų knygos dieną

Vaikų būrelis aplinkui žiūri knygą

Balandžio 2-oji – žymiojo danų pasakų kūrėjo Hanso Christiano Anderseno gimimo diena. Nuo 1967 m. pasaulyje ji minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena, kurios tikslas – įkvėpti skaitymo meilę bei atkreipti dėmesį į vaikų knygas. Lietuvoje šią dieną imta minėti nuo 1993 m. Biblioteka su džiaugsmu prisideda prie gražios iniciatyvos ir Tarptautinę vaikų knygos dieną kviečia švęsti skaitant bei dalinantis įspūdžiais apie mėgstamiausias vaikiškas knygas.

Tarptautinės vaikų knygos dienos proga kviečiame

  • Sekti bibliotekos Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriaus Facebook rubriką „Patiko. Pastebėjau. Pasiūlyčiau“. Čia geriausių knygų vaikams rekomendacijomis dalinasi knygų fėjomis pramintos šio skyriaus bibliotekininkės.
  • Su mažaisiais knygų mylėtojais dalyvauti sensoriniuose skaitymuose. Jų metu naudojamos įvairios vizualinės, taktilinės ir kitokios sensorinės priemonės, tad istorijų vaikai ne tik klauso, bet, pasitelkę visus pojūčius, tampa jų dalyviais.
  • Kartu su vaikais ir tėveliais rinkti geriausią vaikišką knygą. Gal skaitėte knygą 100 kartų, nes ji buvo be galo gera? Gal kažkuri knyga padėjo sukurti jaukią šeimos tradiciją, įkvėpė nuotykiams ar taip įstrigo atmintyje, kad iki šiol negalite jos pamiršti? Dalinkitės savo „pačių pačiausių“ vaikiškų knygų rekomendacijomis ar nuotraukomis bibliotekos vaikų ir jaunimo feisbuko puslapyje ir dalinkitės skaitymo džiaugsmu.

Ar žinojote?

Kasmet Tarptautinės vaikų knygos dienos proga vienas rašytojas iš Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) pasirinktos šalies parašo visuomenei laišką, o dailininkas kuria plakatą knygos ir skaitymo tema. Laiškus skaitytojams yra parašę garsiausi pasaulio vaikų rašytojai: Astrida Lindgren, Meindertas De Jongas, Katherine Paterson, Cristine Nöstlinger ir kiti.

2022 m. oficialiu Tarptautinės vaikų knygos dienos rėmėju tapo Kanados IBBY skyrius ir džiaugiasi galėjęs parinkti jos temą bei sukurti plakatą. Šių metų kreipimą į pasaulio skaitytojus sukūrė garsus rašytojas Richardas Van Campas, o iliustravo pripažinta dailininkė Julie Flett. „Pasakojimai – tarsi sparnai, leidžiantys kasdien skraidyti aukštai danguje“, – sako šių metų plakato šūkis.

Skriskite mintimis kartu su gražiausiomis istorijomis vaikams!

Nuotraukų galerijoje – bibliotekoje vykstančių sensorinių skaitymų akimirkos