Leidinio „Žodžiai-pa-trankos“ pristatymas ir kūrybinės dirbtuvės

Vaizdas be pavadinimo
Data:2022-04-26
Laikas:15:30
Vieta:Įvairios bibliotekos erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Balandžio 26 d. bibliotekoje vyks leidinio „Žodžiai-pa-trankos“ pristatymas-dirbtuvės: 15.30 val. Atviroje jaunimo erdvėje – kūrybinio rašymo dirbtuvės jaunimui, o 17.30 val. Menų skaitykloje – leidinio „Žodžiai-pa-trankos“ pristatymas visuomenei ir sakytinio žodžio poezijos skaitymai.

„Žodžiai-pa-trankos“ kūrybinio rašymo dirbtuvės jaunimui

Renginio plakatas

Kas yra literatūra? Maironis, Donelaitis, Šekspyras, Kamiu? O gal Beata Tiškevič? Ir kuo skiriasi Šekspyras nuo pikto vairuotojo, o šis – nuo skelbimo apie dingusį kačiuką?

Šiuos klausimus atsakysime leidinio „Žodžiai-pa-trankos“ pristatyme-dirbtuvėse. Parodysime, kad poezija nėra tik rimtų ponų reikalai, kad ji gali būti apie meilę traškučiams, taip pat kaip ir apie meilę tėvynei, kad kūryba yra kiekvienam ir neprivalo būti tobula.

Visa tai ir išbandysime kūrybinėse dirbtuvėse, skirtose ir mėgstantiems rašyti, ir tiems, kurie į poeziją žiūri skeptiškai. Atliksime keletą kūrybinio rašymo pratimų, kurių pagalba kiekvienas gali tapti poetu. Taip pat patyrinėsime performatyvumą – teatrališką skaitymą, o norintys turės galimybę išmokti triukų, paversiančių įtaigiais oratoriais!

Leidinio „Žodžiai-pa-trankos“ pristatymas

„Žodžiai-pa-trankos“ – interaktyvus sakytinio žodžio poezijos ir literatūros edukacijos leidinio pristatymas. Jame viena leidinio autorių-sudarytojų Asta Volungė pristatys sakytinio žodžio poeziją kaip žanrą ir kaip literatūros edukacijos metodą. Taip pat išgirsite šio žanro pavyzdžių – leidinyje publikuotų autorių kūrybos, galėsite patys išbandyti kūrybinius pratimus. 

Žodžiai-pa-trankos
 
Ir trankos!
Ir trankos!
 
Šnioja palei šoną
Slysta per makufelį
Šauna į mėnulį
Ir sudūžta lemputė
Rikošetas
Pataiko į smilkinį
Iškrenta smegenys
 
Susiraitęs
gal kiek sergantis
Liežuvis
užsikloja paraku
 
Iššauna patranka
 
Ir pergalė-

Žodis!

Ar žodžiai trankosi? Ar žodžiai gali būti patrankos? Ar svarbūs žodžiai turi būti šnabždami, ar rėkiami? Ne be reikalo šiais klausimais pradedamas leidinys „Žodžiai-pa-trankos“ – jame peržengiamos ribos tarp kasdienių žodžių ir literatūros, tarp autoriaus ir skaitytojo, tarp kūrybos ir vandalizmo.

Kviečiame pasimėgauti netradicine poezija, pasišnekėti apie literatūrinius išsidirbinėjimus, nesiekiančius būti tobulais, verčiau visiems prieinamais, išlaisvinančiais ir jungiančiais į bendruomenę.

Leidinys „Žodžiai-pa-trankos“ yra Kauno menininkų namų literatūros edukacijos programos „Trenksmas“ dalis, programa finansuota Lietuvos Kultūros tarybos.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.