Sveikiname regiono bibliotekas

geles

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka sveikina Pasvalio Mariaus Katiliškio, Kupiškio rajono savivaldybės, Molėtų rajono savivaldybės ir Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešąsias bibliotekas, švenčiančias iškilmingas 85-mečio sukaktis. Kviečiame skaitytojus iš arčiau susipažinti su šių bibliotekų veiklomis bei reikšmingais indėliais į kultūrines veiklas regione. Kiekvienais metais bibliotekos įgyvendina inovatyvius projektus, iniciatyvas, veiklas, buriančias bendruomenes plėsti kultūrinį akiratį. Sukaupę šią profesionalią patirtį bibliotekininkai žino, kuo sudominti savo krašto skaitytojus ir kaip pakviesti juos į bibliotekas.

Per 85-erius metus Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka diegė įvairias paslaugas, kūrė erdves skaitytojams, kuriose kiekvienas suras ką veikti. Nuo atnaujinto interaktyvaus rašytojo M. Katiliškio kambario iki kūrybinių, edukacinių erdvių vaikams ir jaunimui. Neseniai biblioteka atvėrė dar vieną išskirtinę erdvę skaitytojams – profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centrą. Centre bus organizuojamos veiklos, skirtos populiarinti filosofiją Pasvalyje, miesto bei rajono bendruomenėms, moksleiviams ir miesto svečiams. Bibliotekos kolektyvas regione žinomas ir vertinamas už reikšmingus darbus ir lyderystę bibliotekininkystės srityje – bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė nuo 2012 metų yra Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentė bei Pasvalio krašto istorijos ir kultūros žurnalo „Šiaurietiški atsivėrimai“ redakcijos narė. Biblioteka 2019 metais įvertinta prezidento Gitano Nausėdos už veiklas, prisidedančias prie demokratijos ir atvirumo įgyvendinimo bei piliečių skatinimo įsitraukti į valstybės gerovės kūrimą. Tais pačiais metais bibliotekos direktorė D. Abazoriuvienė buvo apdovanota ir ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu. Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos 2019 metų ,,Metų nominacijų“ apdovanojimuose Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka pelnė „Vaikų ir jaunimo draugo“ nominaciją. Nuo 1995 metų biblioteka teikia premiją, kuri skirta įvertinti Lietuvos kūrėjų rašto darbus, skirtus Mariaus Katiliškio kūrybai nagrinėti.

Tradicines ir inovatyvias paslaugas teikianti Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka skaitytojus kviečia dalyvauti kultūriniuose renginiuose, inicijuoja įtraukiančius fotografijos konkursus, parodas ir knygų pristatymus. Bibliotekoje vykdomi projektai suteikia galimybę įgyvendinti šiuolaikiškus renginius ir edukacijas. Projektas „Integracijos link: vasaros bibliotekos iniciatyvos Kupiškio mieste“ kvietė bendruomenę atvykti į specialiai šiam projektui atidarytą modernų kupolą, kuriame vyko edukacijos, pilietinės iniciatyvos, renginiai bei fotografijos mokymai. Bibliotekos Edukacijų klasėje esanti virtualios realybės įranga suteikia galimybę moksleiviams pasinerti į nuotykius, dalyvauti edukacijose ir kūrybiškai praleisti atostogas. Skaitytojų klubas ,,Knygius“ buria Kupiškio skaitytojus į biblioteką. Čia knygų mylėtojai aptaria literatūros aktualijas, naujausią literatūrą, dalinasi rekomendacijomis ir literatūriniais atradimais. Svarbu paminėti, kad šis bibliotekos klubas nestabdė savo veiklos net pandemijos metu, knygų mylėtojai nuotoliniu būdų toliau dalinosi literatūriniais įspūdžiais virtualioje erdvėje. Biblioteka didžiuojasi profesionaliais ir kūrybiškais kolegomis. 2020 metais Lankytojų aptarnavimo skyriaus vyresniajai bibliotekininkei Ritai Senvaitienei už iniciatyvumą bibliotekos veikloje, sėkmingą ir ryškią tradicinių bei netradicinių bibliotekos paslaugų plėtrą, buvo įteiktas bibliotekų darbuotojų metų nominacijos „Ad astra“ apdovanojimas. Biblioteka su nekantrumu laukia nuo 2017 metų vykdomos bibliotekos pastato renovacijos pabaigos. Naujai atgimsiančiame buvusios žydų sinagogos pastate, biblioteka pakvies skirtingų kartų skaitytojus į autentiškas ir modernias erdves.

Moderni, saugi, kūrybiška, harmoningos ir jaukios aplinkos biblioteka – Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Ežerų krašte esanti biblioteka, vykdydama tarptautinius projektus, kviečia pažinti biblioteką ir Molėtų kraštą rašytojus iš užsienio. Tęstinis projektas Tarptautinė rašytojų rezidencijų programa „Parašyta Molėtų krašte“ suteikia galimybę Lietuvos ir užsienio rašytojams atvykti ir kelias savaites pagyventi bei kurti Molėtuose, gamtos apsuptyje pasisemti kūrybinio įkvėpimo. Pandemijos pradžioje biblioteka skaitytojus nustebino nauja paslauga – virtualia filosofijos skaitykla. Filosofijos entuziastus, kurie nori į savo kasdienybę pažvelgti filosofiniu žvilgsniu, biblioteka kviečia sudalyvauti susitikimuose ir diskusijose su filosofijos profesoriais. Biblioteka didelį dėmesį skiria vaikų ir jaunimo skaitymo įgūdžių stiprinimui, vaizduotės lavinimui. Tam pasitelkiamos įvairios skaitymo skatinimo programos, iniciatyvos bei edukacijos. Bibliotekos knygų mylėtojos personažą įkūnijanti Molinukė vaikus kviečia pasiklausyti garsinių skaitymų ir patirti pasakojimo edukacijų įspūdžius. Bibliotekai rūpi ir Molėtų miesto bendruomenės narių socialinė integracija. Šiam tikslui pasiekti įgyvendinamas projektas „Kartų namai Molėtuose“. Projekto veiklomis siekiama mažinti nedarbą, skatinant užimtumą ir verslumą. Biblioteka, atliepdama skaitytojų poreikius, atnaujina erdves, kad kiekvienas skaitytojas atrastų sau jaukią vietą kurti, skaityti, atrasti.

Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešoji biblioteka atlieka ypatinga vaidmenį miesto kultūriniame gyvenime. Inicijuoja kultūrinius renginius ir projektus, organizuoja parodas. Biblioteka puoselėja knygos tradicijas su šiuolaikinėmis informacijų technologijų teikiamomis galimybėmis kaupti, saugoti ir skleisti savo krašto informaciją. Aukštas bibliotekos darbuotojų profesionalumas yra ne kartą įvertintas kultūros darbuotojų apdovanojimuose. 2019 metais už bibliotekininkystės, bibliografijos, knygotyros mokslinius tyrinėjimus bei praktinę veiklą Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriaus vedėjai Audronei Berezauskienei skirta Lietuvos kultūros ministerijos premija bei bibliotekų darbuotojų metų nominacijos „Ad astra“ apdovanojimas. 2019 m. Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešoji biblioteka įsteigė naują bibliotekos filialą – vaikų ir jaunimo literatūros edukacijos centrą „Istorijų dvarelis“. Filialas įsikūręs naujai rekonstruotame seniausiame Anykščių miesto pastate, autentiškoje vietoje, kviečia mažuosius knygų mylėtojus dalyvauti edukacijose, prasmingai praleisti laisvalaikį bei puoselėti kūrybiškumą. Branginanti istoriją, ugdanti meilę knygoms biblioteka sutinka visus, kuriems įdomūs kultūriniai atradimai. 

Bibliotekos, bendradarbiaudamos su PAVB, prisijungė prie pirmą kartą Lietuvoje pradėto kurti Panevėžio regiono pasakojančių bibliotekų tinklo pagal projektus „Pasakojimo meno ir metodo modelio sukūrimas Lietuvos bibliotekoms“ ir „Pasakojimo meistrystė Lietuvos bibliotekų auditorijoms“. Sėkmingai įgyvendinusios projektus, bibliotekos kviečia susipažinti su edukaciniais pasakojimais vaikams ir jaunimui, suaugusiems bei vyresnio amžiaus žmonėms. Džiaugiamės Panevėžio regione dirbdami su bibliotekininkystės profesionalais, kryptinga linkme su inovacijomis bei šiuolaikinėmis švietimo ir kultūros tendencijomis žengiančiais kolegomis! Tikimės ir linkime, kad idėjos bei kūrybiškumas lydės ir ateities planuose!

Regiono strateginės plėtros skyriaus informacija