Pepė Ilgakojinė literatūroje, žaidime, iliustracijose

zarasai-pepe-2

„Pepė Ilgakojinė“ – nuostabus švedų rašytojos Astridos Lindgren kūrinys apie išgalvotą personažą, pramuštgalvę mergaitę Pepę Ilgakojinę. Knygoje parašytoje 1945 m. aprašomas raudonplaukės mergaitės gyvenimas sklidinas įvairiausių nuotykių. Pepės Ilgakojinės nepakartojamais nuotykiais žavėjosi ir stebėjosi ne tik jos draugai Tomis ir Anika. Personažas sužavėjo ir tebežavi viso pasaulio vaikus.

Su šiuo puikiu kūriniu mėgstamu viso pasaulio vaikų ir suaugusiųjų susipažino Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos trečios klasės mokiniai, dalyvaudami Vaikų literatūros skyriaus organizuotoje popietėje. Skaitydami literatūros kūrinio ištraukas susipažino su pagrindinio personažo gyvenimu, įspūdinga išvaizda, neįprastais pomėgiais, draugais. Ar atidžiai klausėsi skaitomo teksto ir įsidėmėjo pagrindinių personažų, Pepės Ilgakojinės ir Pono Nilsono išvaizdos apibūdinimus pasitikrino žaisdami interaktyvų žaidimą su KINECT įranga. Žaidė susiskirstę į keturias komandas draugiškai vieni kitus palaikydami.

Pasitikrinę įgytas žinias, prisiminę personažus ir jų nuotykius pasiruošė kūrybinei užduočiai – iliustracijų ritininėje knygoje kūrimui. Prieš pradėdami šį darbą iš pradžių susipažino su miriorama – ritinine knyga, Europoje išpopuliarėjusia XIX amžiuje. (gr. myrias – dešimt tūkstančių + horama – reginys). Sukdami jos dėžutės rankenėlę susipažino su veikimo principu ir anksčiau sukurtu kūriniu.

Piešė ne ant įprastų piešimo popieriaus lapų, o ant keliolikos metrų ilgio popieriaus juostų gulėdami ant grindų. Pavaizdavo didžiulį laivą, kuriuo mergaitė plaukiodavo su tėčiu, kumelę Vilos Vilaitės verandoje, vaismedžių sodą. Pepę Ilgakojinę ir jos mamą stebinčią dukrą iš dangaus, tėtį, tapusį negrų karaliumi, draugus.

Baigę kūrinį užrašė pavadinimą, savo vardus ir datą. Kito apsilankymo metu galės pasigėrėti savo pačių sukurta ritinine iliustracijų knyga „Pepė Ilgakojinė“.

Parengė Zina Černovienė,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukos Inesos Dumbravienės