Panevėžio regiono bibliotekos Vilniaus knygų mugėje pristatė pasakojimo edukacijas

Į Vilniaus knygų mugę kasmet plūsta minios knygų entuziastų, norinčių susitikti su pamėgtais rašytojais, sužinoti knygynų naujienas ir dalyvauti turtingoje kultūrinėje programoje. Vasario 24–27 d. vyko 22-oji Vilniaus knygų mugė „Vaizdas kaip tekstas“, kurioje lankytojus džiugino ir jungtinis Panevėžio regiono bibliotekų stendas. Mugės svečiams bibliotekininkai pristatė naują paslaugą – pasakojimo edukacijas.

Aplankę Panevėžio regiono bibliotekų stendą mugės dalyviai turėjo galimybę ne tik išgirsti apie pasakojimo meno naudą, bet ir patys dalyvauti penkiose įtraukiančiose pasakojimo edukacijose. Mažieji mugės svečiai entuziastingai įsitraukė į pasakojimo kūrimo procesą pagal Ievos Babilaitės bežodę knygą „(Ne)vienas“, smalsiai dalyvavo pasakojimo edukacijoje ekologijos tema „Bitė ir aš“, kartu stengėsi įveikti kliūtis edukacijoje pagal tradicinę pasaką „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“. Rimais ir ritmais lankytojus užbūrė pasakojimo edukacija vaikams, jaunimui ir suaugusiesiems „Akmenų sriuba“, o kartu svajoti bei diskutuoti kvietė pasakojimas apie stebuklingą teptuką.

Edukacijas vedė Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos, Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos, Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos, Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos ir šios bibliotekos filialo „Istorijų dvarelis“, Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos, Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos ir Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos edukatorės.

Iš viso buvo pravesta 41 edukacija, sulaukėme 441 dalyvio. Daugiausiai pasakojimo edukacijų pravedė Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešoji biblioteka. Edukacijas rengę ir vedę bibliotekininkai džiaugiasi dideliu mugės svečių susidomėjimu bei aktyviu dalyvavimu. Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos edukatorė Janina Vyšniauskienė sako jutusi didelę atsakomybę ne tik supažindinti mugės dalyvius su pasakojimo menu, bet ir pristatyti projektą bei atstovauti savo regionui. Jos nuomone, edukacijų metu pavyko mugės svečiams parodyti, kad pasakojant istoriją kiekvienas gali atrasti kažką naujo ir pritaikyti tai savo gyvenime.

Šios pasakojimo edukacijos buvo parengtos įgyvendinant projektą „Pasakojimo meno ir metodo modelio sukūrimas Lietuvos bibliotekoms“, kuriame dalyvauja dvylika Panevėžio regiono bibliotekų. Pasakojimo meno mokymus bibliotekos specialistams vedė ir pasakojimo edukacijas kurti padėjo profesionalios pasakotojos: Rose Marie Lindfors iš Šiaurės pasakojimo meno centro (Nordic Storytelling Centre, Švedijair Tiril Bryn (Norvegija). Menininkė Neringa Minkevičienė šioms programoms sukūrė ir parengė edukacinių priemonių rinkinius.

Projektą finansuoja

Nordic culture point logotipas