Naujoje rubrikoje – geriausių skaitinių rekomendacijos vaikams ir apie vaikus

Trys moterys varto knygą

Kaip išsirinkti knygą, kai knygynų ir bibliotekų lentynos kone lūžta nuo spalvingų, viliojančių, daug žadančių viršelių? Dažnas pasiklydęs pasiūlos labirintuose ieško patikimos rekomendacijos. O kas gi apie knygas žino daugiau nei bibliotekos darbuotojai? Su džiaugsmu pristatome naują Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriaus Facebook rubriką „Patiko, pastebėjau, pasiūlyčiau“. Tai viena veiklų, kuria Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka mini 100-uosius gyvavimo metus. Rubrikoje knygų rekomendacijomis vaikams, paaugliams ir tėvams dalinsis didelę patirtį vaikų bei jaunimo literatūros srityje sukaupusios bibliotekos darbuotojos.

Bibliotekininkė Šarūnė Leikienė

Naujoji rubrika pakeis iki tol šio skyriaus Facebook paskyroje gyvavusią knygų rekomendacijų rubriką „PIŽAMARAMA“. Užuot pasidalinus anotacija, knygos bus pristatomos įdomiau ir per asmeninę bibliotekos darbuotojų prizmę. „Kiekvieną savaitę savo skaitytojams siūlysime, mūsų nuomone, dėmesio vertas knygas aptardamos, kas knygoje patiko, ką pastebėjome ir ką pasiūlytume,“ – sako viena iš šios iniciatyvos sumanytojų, vyr. bibliotekininkė-metodininkė Šarūnė Leikienė.

Bibliotekininkė Palmira Styrienė

Knygas rekomenduos „knygų fėjomis“ neretai vadinamos Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriaus darbuotojos – Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyriaus (IBBY) narės, nuolat gilinančios savo žinias skaitymo skatinimo, biblioterapijos, pasakojimo meno bei kitose srityse, aktyviai dalyvaujančios įvairiuose skaitymo skatinimo projektuose.

Bibliotekininkė Ona Kaluinienė

Palmira pristatys mažųjų knygas. Ji padės išsirinkti iš daugybės nuostabių paveikslėlių knygų ir nepaprastų nuotykių istorijų. Atskleis ir keletą gudrybių, ką daryti, kad knyga neatrodytų tokia neįveikiama. Onutė rekomenduos knygas, skirtas vyresniems vaikams ir paaugliams. Kiekvieną laisvą minutę leidžianti su jaunimo literatūra rankose, ji tikrai sudomins net ir tuos, kurie purtosi skaitymo bei patars bibliotekoje apsilankiusioms mokytojoms. Šarūnė, perskaičiusi begalę knygų apie vaikų auginimą, auklėjimą, santykius šeimoje ir ankstyvojo skaitymo svarbą, dalinsis rekomendacijomis su atsakymų į kylančius klausimus ieškančiais tėveliais.

„Idėja atnaujinti rekomenduojamų knygų rubriką kilo dalyvaujant bendrame bibliotekos ir asociacijos „Kūrybinės jungtys“ projekte „Atvirumo menas 2020“. Jo metu išmokome kūrybiškumo, gebėjimo pažvelgti į dalykus iš kitos perspektyvos, suderinti tai, kas atrodė nedera tarpusavyje“ – sako Š. Leikienė. Mokymuose bibliotekos darbuotojai išmoko daug refleksijos būdų, įskaitant rubrikoje naudojamą „3P“ metodą. Už mįslingo pavadinimo „3P“ slepiasi trys paprasti žodžiai: patiko, pastebėjau, pasiūlyčiau. Bibliotekos specialistams šis metodas pasirodė puiki priemonė aiškiai ir įdomiai pristatyti knygas.

Entuziastingai nusiteikusios naujosios rubrikos iniciatorės tikisi, kad rekomendacijos bus naudingos ir praturtins jaunųjų bibliotekos lankytojų bei šeimų gyvenimą išties vertingais skaitiniais. Bibliotekininkės skatina ne tik sekti rubrikos naujienas, bet ir patiems aktyviai įsitraukti – dalintis perskaitytų knygų įspūdžiais, diskutuoti.

Šimtmetį Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka pasitinka su šūkiu „Saugome praeitį, kuriame ateitį“ ir kviečia minėti kartu.